„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Formy wsparcia dla pracodawców oferowane przez
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
KLĘSKI ŻYWIOŁOWE ZASIŁKI CELOWE DLA POSZKODOWANYCH
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
AWANS ZAWODOWY NAUCZYCIELI
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
1 Kwalifikacyjne kursy zawodowe. Podstawy prawne: Kluczowe zagadnienia dotyczące kształcenia w formach pozaszkolnych, w tym na kwalifikacyjnych kursach.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Dokonać kontroli zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków korzystania z obiektów należących do szkoły, w tym bezpiecznych i higienicznych warunków.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Obowiązki wynikające z art. 75 ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych (Dz. U. Nr 106, poz. 675). (Dz. U. Nr 106, poz. 675).
Niektóre procedury wynikające z przepisów prawa, przy bieżącej aktualizacji ewidencji gruntów i budynków, dokonywanej przez starostów. Zgłoszenia zmiany,
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH Dr hab. Mariusz Jagielski
Tworzenie i organizacja banków
Departament Higieny Środowiska
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny:
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Dodatek energetyczny Ustawą z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy - Prawo energetyczne oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2013 r., poz. 984) wprowadzony.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Przestrzeganie przepisów bhp,
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
VIII. POSTĘPOWANIE ADMINISTRACYJNE Zmierza do wymuszenia na administratorze realizacji obowiązków nałożonych prawem.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Sposób rejestracji CIS Opracował: Wojciech Zarzycki.
Kluczowe zagadnienia związane z wyborem LGD do realizacji LSR Łukasz Tomczak ,Rzeszów.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Dziękuję za uwagę Pomoc Techniczna PROW 2014 – 2020 cz. I Grupa Robocza KSOW Radziejowice,
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Akty prawne Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r.
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT Warszawa, 4 listopada 2015 r. Podatek dochodowy od sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów rolnych.
Reglamentacja procesu budowy
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
Postępowanie egzekucyjne w administracji
Dyrektywa IED – zmiany w zasadach kontroli instalacji IPPC Warszawa, 24 października 2013r.
Zakres obowiązywania kpa
USTAWA z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz ze zmianami)
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
1 Prof.zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Deregulacja i liberalizacja transportu w Polsce.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
l Projekty zmian rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
KWALIFIKOWALNOŚĆ VAT Grzegorz Sobolewski
Rolniczy Handel Detaliczny
Praktyczne informacje o procedurach administracyjnych
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Potrącanie wierzytelności
Prawo gospodarcze UE – Prawo celne
Zintegrowany System Monitorowania Obrotu Produktami Leczniczymi
CENTRUM KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO PIELĘGNIAREK I POŁOŹNYCH
Rządowa administracja zespolona w administracji
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Procedury związane z zatrudnianiem cudzoziemców
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Awans zawodowy nauczyciela bibliotekarza na stopień nauczyciela kontraktowego Renata Lipniewska,
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych” Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie „Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych” Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania

Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw. Przewodnik opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny, sierpień 2015 http://www.gis.gov.pl/ckfinder/userfiles/files/Departament%20Bezpiecze%C5%84stwa%20%C5%BBywno%C5%9Bci%20i%20Zywienia/Wymagania%20higieniczne/Wytyczne_ghp_podukcja_domowa_w%C5%82asne_uprawy.pdf

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Przewodnik stanowi wytyczne dobrej praktyki higienicznej (GHP) i produkcyjnej do stosowania przy produkcji w warunkach domowych środków spożywczych niezwierzęcego pochodzenia o niskim ryzyku. Wytyczne obejmują produkcję żywności z wykorzystaniem surowców roślinnych pochodzących z własnych upraw (pola, ogrodu). Dotyczą one procesu produkcji / przetwarzania żywności, który odbywa się przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Wymagania higieniczne dla tego typu działalności określone są w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Przepisy te zawierają ogólne wymagania dotyczące tzw. „pomieszczeń używanych głównie, jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu”. Wytyczne te nie stanowią prawa, a są jedynie materiałem pomocniczym we wdrożeniu podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa żywności

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Należy również przestrzegać prawa wspólnotowego dotyczącego bezpieczeństwa żywności, w tym rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz wymagań dotyczących znakowania środków spożywczych – w szczególności przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Żywność o potencjalnie niskim ryzyku to produkty, w przypadku których istnieje małe ryzyko rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych i/lub produkty poddane obróbce cieplnej: - Makaron bezjajeczny - Dżemy, marmolady, powidła, kompoty, przeciery warzywne poddane obróbce termicznej - Zagęszczone syropy owocowe poddane obróbce termicznej - Soki pasteryzowane - Produkty marynowane o wydłużonym okresie przydatności do spożycia, z wyjątkiem przetworów z grzybów dzikorosnących - Cukierki - Chleb i bułki bez dodatku jaj, mleka i jego przetworów, mięsa i jego przetworów.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Jednym z obowiązków podmiotów działających w branży spożywczej jest uzyskanie zatwierdzenia zakładu i o wpis do rejestru zakładów lub wpisanie do rejestru zakładów. Obowiązek ten wynika z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wniosek składa się w formie pisemnej, w terminie 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwego, ze względu na siedzibę zakładu, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Zatwierdzenie zakładu jest dokonywane w następstwie conajmniej jednej wizyty w miejscu funkcjonowania. Państwowy inspektor sanitarny zatwierdza zakład do celów określonej działalności jedynie wtedy, gdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo paszowe lub żywnościowe wykazał, że spełnia odpowiednie wymagania prawa paszowego i żywnościowego.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Warunkowe zatwierdzenie może być udzielone jeżeli stwierdzi się zakład spełnia wszystkie wymagania w zakresie infrastruktury i wyposażenia. Udzielenie bezwarunkowego zatwierdzenia możliwe jest jedynie wtedy gdy z nowej kontroli urzędowej zakładu, przeprowadzonej w ciągu trzech miesięcy od chwili udzielenia zatwierdzenia warunkowego, wynika że zakład spełnia inne odpowiednie wymagania prawa paszowego lub żywnościowego. Jeżeli dokonano wyraźny postęp, ale zakład nadal nie spełnia wszystkich odpowiednich wymagań, właściwy organ może przedłużyć urzędowe zatwierdzenie. Jednakże zatwierdzenie warunkowe nie może przekraczać łącznie sześciu miesięcy.

- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich; - produkcja pierwotna Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do działalności w zakresie m in. (wymagany jest wpis do rejestru): - działalności w zakresie dostaw bezpośrednich; - produkcja pierwotna - gospodarstw agroturystycznych Inne np. - urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności; - sprzedaż na odległość - apteki

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Działalność na rynku spożywczym zgodnie z art. 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr. 171, poz. 1225 z późn. zm.) można rozpocząć po zatwierdzeniu i wpisaniu do rejestru lub uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów. Celem rejestracji jest umożliwienie organom urzędowej kontroli żywności posiadanie wiedzy o lokalizacji przedsiębiorstwa i jego działalności oraz umożliwienie przeprowadzenia urzędowych kontroli.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Częstotliwość kontroli przeprowadzanych przez powiatowego inspektora sanitarnego, który nadzoruje przetwórcę, będzie zależała od poziomu ryzyka związanego z produkowaną żywnością. Kontrole te są prowadzone okresowo i nie są wcześniej zapowiadane.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie W przypadku rozpoczęcia działalności w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładu bez złożenie wniosku o wpis do rejestru lub uzyskania decyzji o zatwierdzeniu zakładu (art. 103 ust. 1 pkt. 4 ) Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wymierza karę pieniężną.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Kara może być wymierzona do kwoty pięciu tysięcy złotych jednak nie mniej niż tysiąc złotych. Kary pieniężne wymierzane są w drodze decyzji, administracyjnej po przeprowadzonym postępowaniu wyjaśniającym. Ustalając wysokość kary pieniężnej, właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny uwzględnia stopień szkodliwości czynu, stopień zawinienia i zakres naruszenia, dotychczasową działalność podmiotu działającego na rynku spożywczym i wielkość produkcji zakładu.

Kary pieniężne stanowią dochód budżetu państwa Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Do kar stosuje się przepisy działu III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. ordynacja podatkowa. Kary pieniężne stanowią dochód budżetu państwa

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ