Prezentacja na lekcję chemii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ćwiczenia 1. E. Banachowicz Zakład Biofizyki Molekularnej IF UAM
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Spis treści: Charakterystyka grupy karboksylowej
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Białka - struktura i funkcje
BUDOWA, PODZIAŁ I OTRZYMYWANIE KWASÓW
CHEMIA ORGANICZNA.
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Mocznik Zastosowanie Nawóz sztuczny –w skład mocznika wchodzi ok..46.6%azotu a więc jako nawóz sztuczny przewyższa on zawartością azotu takie nawozy.
Alkohole Typ wody.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Woda i składniki mineralne
AMINOKWASY część I.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Żelazo i jego związki.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Analiza jakościowa – chemia organiczna
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
WYKŁAD
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Poliamidy syntetyczne
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Aminy aromatyczne (cz. II)
Zapis prezentacji:

Prezentacja na lekcję chemii Aminokwasy Prezentacja na lekcję chemii

Czym są aminokwasy? Aminokwasy są związkami chemicznymi, zawierającymi grupę aminową -NH2 (zasadową) oraz grupę karboksylową -COOH (kwasową) oraz resztę biogenną która może zawierać pierścień aromatyczny, łańcuch alifatyczny, siarkę, grupę wodorotlenową, dodatkową grupę aminową bądź karboksylowa. Grupa karboksylowa Grupa aminowa

Właściwości ogólne aminokwasów są rozpuszczalne w wodzie są nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych ( np. w eterze) wszystkie charakteryzują się bardzo wysoką temperaturą topnienia mają dwojaką naturę ze względu na ich budowę: Kwasową – ze względu na występowanie grupy karboksylowej (COOH) Zasadową – ze względu na występowanie grupy aminowej (NH2) występują powszechnie w organizmach roślinnych i zwierzęcych (aminokwasy α)

Reakcje aminokwasów Wyróżniamy trzy typy reakcji aminokwasów. Ze względu na charakter kwasowy grupy karboksylowej COOH: Dysocjacja elektrolityczna Reakcje z wodorotlenkami Estryfikacja 2. Ze względu na charakter zasadowy grupy aminowej NH2 Reakcja otrzymywania soli – z kwasami 3. Ze względu na charakter obu grup: Peptyzacja

Rodzaje aminokwasów Aminokwasy można podzielić na dwa sposoby: Ze względu na usytuowanie grupy aminowej względem węgla w cząsteczce aminokwasu: Aminokwasy α – grupa aminowa przy pierwszym węglu od strony grupy karboksylowej Aminokwasy β – grupa aminowa przy drugim węglu. Itd.. Γ, δ, ε 2. Ze względu na usytuowanie grupy aminowej względem asymetrycznego węgla w trójwymiarowym modelu cząsteczki (dotyczy jedynie aminokwasów α): Aminokwasy L – grupa aminowa położona jest po lewej stronie od asymetrycznego węgla w łańcuchu głównym Aminokwasy D – grupa aminowa położona jest po prawej stronie od asymetrycznego węgla w łańcuchu głównym

Aminokwasy α W organizmach żywych spotykane są jedynie aminokwasy α . To właśnie nimi zajmują się biochemicy badający strukturę budowy ciała roślin, zwierząt, grzybów, bakterii, protistów a nawet wirusów i innych drobnoustrojów. Hemofilus influenze – wirus grypy – to nic innego jak DNA w otoczce białkowej.

L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Alanina Ala Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny Cysteina Cys Obojętny, hydrofilowy aminokwas siarkowy Kwas asparaginowy Asp Kwaśny Kwas glutaminowy Glu Fenyloalanina Phe Obojętny, hydrofobowy, aromatyczny

Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Glicyna Gly Obojętny, hydrofilowy Histydyna His Zasadowy Izoleucyna Ile Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny Lizya Lys Leucyna Leu

L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Metionina Met Obojętny, hydrofobowy Asparagina (amid kwasu asparaginowego Asn Hydrofilowy Prolina Pro Hydrofobowy, heterocykliczny Glutamina (amid kwasu glutaminowego) Gln Arginina Arg Zasadowy

L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Seryna Ser Obojętny, hydrofilowy, hydroksyaminokwas Treonina Thr Walina Val Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny Hydroksyprolina Pro-OH Egzogenny, obojętny Tyrozyna Tyr Kwasowy, aromatyczny

L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Tryptofan Tryp Zasadowy, aromatyczny Hydroksylizyna Lys-OH Obojętny, aromatyczny

Alanina Alanina (nazwa skrótowa Ala lub A, α-alanina) jest prostym α-aminokwasem alifatycznym, mającym metylowy łańcuch boczny (-CH3). Wzór sumaryczny (C3H7O2N). Jest składnikiem wielu białek, a w postaci wolnej obficie występuje w osoczu krwi.

Cysteina Cysteina (nazwa skrótowa Cys) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, wchodzącym w skład wielu białek, zawierającym grupę tiolową, dzięki której jest zdolna do tworzenia mostków siarczkowych - jednego z czynników wpływających na trzeciorzędową strukturę białek.

Kwas asparaginowy Kwas asparaginowy (asparaginian, nazwa skrótowa Asp) jest aminokwasem kodowanym o kwaśnym odczynie. Bierze udział w syntezie mocznika. Jego zapotrzebowanie jest w całości pokrywane przez syntezę w organizmie, zatem jest to aminokwas endogenny.

Kwas glutaminowy Kwas glutaminowy (glutaminian, nazwa skrótowa Glu, E) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, o kwaśnym odczynie, obecnym w prawie wszystkich białkach. Jest on ważnym neuroprzekaźnikiem (związkiem umożliwiającym przewodzenie impulsów nerwowych) pobudzającym w korze mózgowej ssaków. Uczestniczy w przemianach azotowych, poprzez przemianę w glutaminę. Kwas glutaminowy jest stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego.