Prezentacja na lekcję chemii Aminokwasy Prezentacja na lekcję chemii
Czym są aminokwasy? Aminokwasy są związkami chemicznymi, zawierającymi grupę aminową -NH2 (zasadową) oraz grupę karboksylową -COOH (kwasową) oraz resztę biogenną która może zawierać pierścień aromatyczny, łańcuch alifatyczny, siarkę, grupę wodorotlenową, dodatkową grupę aminową bądź karboksylowa. Grupa karboksylowa Grupa aminowa
Właściwości ogólne aminokwasów są rozpuszczalne w wodzie są nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych ( np. w eterze) wszystkie charakteryzują się bardzo wysoką temperaturą topnienia mają dwojaką naturę ze względu na ich budowę: Kwasową – ze względu na występowanie grupy karboksylowej (COOH) Zasadową – ze względu na występowanie grupy aminowej (NH2) występują powszechnie w organizmach roślinnych i zwierzęcych (aminokwasy α)
Reakcje aminokwasów Wyróżniamy trzy typy reakcji aminokwasów. Ze względu na charakter kwasowy grupy karboksylowej COOH: Dysocjacja elektrolityczna Reakcje z wodorotlenkami Estryfikacja 2. Ze względu na charakter zasadowy grupy aminowej NH2 Reakcja otrzymywania soli – z kwasami 3. Ze względu na charakter obu grup: Peptyzacja
Rodzaje aminokwasów Aminokwasy można podzielić na dwa sposoby: Ze względu na usytuowanie grupy aminowej względem węgla w cząsteczce aminokwasu: Aminokwasy α – grupa aminowa przy pierwszym węglu od strony grupy karboksylowej Aminokwasy β – grupa aminowa przy drugim węglu. Itd.. Γ, δ, ε 2. Ze względu na usytuowanie grupy aminowej względem asymetrycznego węgla w trójwymiarowym modelu cząsteczki (dotyczy jedynie aminokwasów α): Aminokwasy L – grupa aminowa położona jest po lewej stronie od asymetrycznego węgla w łańcuchu głównym Aminokwasy D – grupa aminowa położona jest po prawej stronie od asymetrycznego węgla w łańcuchu głównym
Aminokwasy α W organizmach żywych spotykane są jedynie aminokwasy α . To właśnie nimi zajmują się biochemicy badający strukturę budowy ciała roślin, zwierząt, grzybów, bakterii, protistów a nawet wirusów i innych drobnoustrojów. Hemofilus influenze – wirus grypy – to nic innego jak DNA w otoczce białkowej.
L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Alanina Ala Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny Cysteina Cys Obojętny, hydrofilowy aminokwas siarkowy Kwas asparaginowy Asp Kwaśny Kwas glutaminowy Glu Fenyloalanina Phe Obojętny, hydrofobowy, aromatyczny
Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Glicyna Gly Obojętny, hydrofilowy Histydyna His Zasadowy Izoleucyna Ile Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny Lizya Lys Leucyna Leu
L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Metionina Met Obojętny, hydrofobowy Asparagina (amid kwasu asparaginowego Asn Hydrofilowy Prolina Pro Hydrofobowy, heterocykliczny Glutamina (amid kwasu glutaminowego) Gln Arginina Arg Zasadowy
L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Seryna Ser Obojętny, hydrofilowy, hydroksyaminokwas Treonina Thr Walina Val Obojętny, hydrofobowy, alifatyczny Hydroksyprolina Pro-OH Egzogenny, obojętny Tyrozyna Tyr Kwasowy, aromatyczny
L-α aminokwasy Pełna nazwa Skrót Właściwości Wygląd Tryptofan Tryp Zasadowy, aromatyczny Hydroksylizyna Lys-OH Obojętny, aromatyczny
Alanina Alanina (nazwa skrótowa Ala lub A, α-alanina) jest prostym α-aminokwasem alifatycznym, mającym metylowy łańcuch boczny (-CH3). Wzór sumaryczny (C3H7O2N). Jest składnikiem wielu białek, a w postaci wolnej obficie występuje w osoczu krwi.
Cysteina Cysteina (nazwa skrótowa Cys) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, wchodzącym w skład wielu białek, zawierającym grupę tiolową, dzięki której jest zdolna do tworzenia mostków siarczkowych - jednego z czynników wpływających na trzeciorzędową strukturę białek.
Kwas asparaginowy Kwas asparaginowy (asparaginian, nazwa skrótowa Asp) jest aminokwasem kodowanym o kwaśnym odczynie. Bierze udział w syntezie mocznika. Jego zapotrzebowanie jest w całości pokrywane przez syntezę w organizmie, zatem jest to aminokwas endogenny.
Kwas glutaminowy Kwas glutaminowy (glutaminian, nazwa skrótowa Glu, E) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, o kwaśnym odczynie, obecnym w prawie wszystkich białkach. Jest on ważnym neuroprzekaźnikiem (związkiem umożliwiającym przewodzenie impulsów nerwowych) pobudzającym w korze mózgowej ssaków. Uczestniczy w przemianach azotowych, poprzez przemianę w glutaminę. Kwas glutaminowy jest stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego.