Nadzwyczajna Cząsteczka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

witaminy dla duszy i ciała
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Czy wiesz co jesz?.
Tkanki zwierzęce.
Izoprenoidy, steroidy i ich pochodne
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Wiadomości ogólne o komórkach i tkankach
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
WŁAŚCIWA PREZENTACJA Materiał opracowali:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
POLACY a problemy z masą ciała
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Magnetostymulacja Viofor JPS
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
RUCH TO ZDROWIE.
Zdrowe odżywianie.
Biologia Karolina Iwanowska
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowy tryb życia.
Woda i składniki mineralne
Dobry i zły cholesterol
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Lipidy cz.1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
ALKOHOLIZM
Witaminowe opowieści.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Stymulator rozwoju owoców
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
1 Sole Mineralne  P.
Estry kwasów nieorganicznych
Zapis prezentacji:

Nadzwyczajna Cząsteczka PPHU Somar Mariusz Sołtysiak ul. Radomska 31 27-215 Wąchock Tel. +48 41271 5005 Tel./fax: +48 41271 5087 e-mail: mariusz.soltysiak@lecytyna.com.pl biuro@lecytyna.com.pl Lecytyna Nadzwyczajna Cząsteczka Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Definicja Lecytyny To mieszanina lub frakcje fosfatydów otrzymanych w wyniku procesów fizycznych ze środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, łącznie z produktami hydrolizy otrzymanymi w wyniku użycia właściwych bezpiecznych enzymów. W cząsteczce lecytyny dwie grupy hydroksylowe są zestryfikowane grupami karboksylowymi dwóch cząsteczek kwasów tłuszczowych. Grupa hydroksylowa przy C-3 glicerolu jest zestryfikowana kwasem fosforowym. Do powszechnie występujących w fosfoglicerydach alkoholi należą reszty seryny, etanoloaminy, choliny, glicerolu i inozytolu. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Schemat cząsteczki lecytyny Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Lecytyna pochodzenia roślinnego otrzymywana jest w m. in Lecytyna pochodzenia roślinnego otrzymywana jest w m.in. procesie rafinacji olejów: sojowego, rzepakowego, słonecznikowego, i innych Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Formy lecytyny płynna proszkowa Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Wykres kołowy zawartości poszczególnych frakcji w lecytynie płynnej Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Wykres kołowy zawartości poszczególnych frakcji w lecytynie proszkowej Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Wyniki badań lecytyny pochodzącej z produkcji w PPHU „Somar” Profil fosfolipidowy Wyniki badań lecytyny pochodzącej z produkcji w PPHU „Somar” Fosfolipidy Zawartość frakcji Lecytyna sojowa 100 (m/m), % Lecytyna rzepakowa 100 Fosfatydylocholina PC 22,2 24,1 Lizofosfatydylocholina LPC 1,4 2,2 Fosfatydyloetanoloamina PE 17,1 17,3 Fosfatydyloinozytol PI 14,3 13,8 Fosfatydyloseryna PS 2,8 3,1 Kwas fosforowy PA 5,5 8,0 Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Profil kwasów tłuszczowych Kwasy tłuszczowe Zawartość frakcji Lecytyna sojowa 100 (m/m), % Lecytyna rzepakowa 100 (m/m), % Palmitynowy C16 20,6 9,5 Stearynowy C18 3,2 0,8 Oleinowy C18:1 20,1 53,0 Linolowy C18:2 51,3 31,2 Linolenowy C18:3 4,8 5,2 Eikozenowy C20:1 - 0,3 Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Fosfatydylocholina PC nośnik choliny, zaliczanej do grupy witamin B, substrat do syntezy neurotransmitera komórek mózgowych - acetylocholiny; reduktor poziomu homocysteiny – wzrost ryzyka zawału serca i wylewów. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Fosfatydyloseryna PS efektywna substancja nootropowa chroni m.in. komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym usprawnia procesy zapamiętywania i odtwarzania informacji zwiększa zdolności percepcji (odbioru) i zdolności poznawcze seryna nasila procesy kodowania i konsolidacji w neuronach mózgu fosfatydyloseryna (powstaje w organizmie z seryny) aktywuje kinazę białkową C w mózgu Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Fosfatydyloinozytol PI wspomaga równowagę jonów miedzi i cynku w komórkach mózgowych bierze udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych; fosforany stymulują jony wapnia aktywujące neuroprzekaźniki bierze udział w przemianie cholesterolu, tu razem z choliną uczestniczy w procesie wytwarzania spermy (100g spermy zawiera 53mg inozytolu) działa stymulująco na mięśnie układu trawiennego, działanie przeciw zaparciom Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Lecytyna - Aspekt zdrowotny obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych (uczestniczy w transporcie międzykomórkowym substancji); bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii bardzo ważny element składowy mózgu i tkanki nerwowej, prekursor acetylocholiny, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, pełni funkcje ochronne wątroby ma poważny udział w gospodarce cholesterolem ponadto opóźnia procesy starzenia Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

podnosi sprawność krążenia krwi suplementacja lecytyną poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D, K podnosi sprawność krążenia krwi stosowanie lecytyny jest korzystne u ludzi chorujących na następujące schorzenia skóry: łuszczyce, wypryski oraz trądzik jest substratem w procesie syntezy surfaktantu na pęcherzykach płucnych, który pełni funkcje ochronną i stabilizującą pełni rolę budulcową i proregenerującą w stosunku do neuronów i komórek glejowych Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

stabilizuje strukturę neurolemmy i osłonek mielinowych ponadto ma pozytywny wpływ na układ mięśniowy, między innymi podnosi wytrzymałość mięśni zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, nerek i serca poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania – pokarm dla nerwów zwiększa odporność na stres przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Wątroba Od wieków stosowana jako suplement wspomagając leczenie schorzeń dotyczących takich narządów jak: Wątroba marskość, ostre i chroniczne zapalenie wątroby, zatrucie np. grzybami, otłuszczenie wątroby, chorób alkoholowych wątroby wrzodów W Niemczech oczyszczona forma lecytyny zawierająca 73- 79% PC otrzymała status substancji terapeutycznej w chorobach wątroby (dawka dzienna 1,5g); Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Ponadto lecytyna odpowiedzialna jest za: rozpuszczanie cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem kamieni żółciowych wiele testów przeprowadzonych na zwierzętach wskazało na ochronny efekt lecytyny na wątrobę, gdy podawano im takie substancje jak etanol, narkotyki, chlorowane węglowodory. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Lecytyna – „pogromca tłuszczu” właściwości emulgujące lecytyny pozwalają na rozbicie spożywanych tłuszczów i cholesterolu na małe cząstki – substancja lipotropowa zapobiega przyczepianiu się ich do płytek krwi lub do ścian naczyń krwionośnych i jego gromadzeniu się w „niechcianych” miejscach zawiera NNKT Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Całkowity cholesterol (mg/dL) Triglicerydy (mg/dL) HDL (mg/dL) LDL (mg/dL) Przed Po 4 tygodniach Lecytyna Placebo 307±32 322±39 211±39 290±35 223±39 201±42 156±27 214±34 41±6 38±6 54±9 43±7 204±31 192±39 162±28 186±32 Badania dotyczą 240 pacjentów, których dietę wzbogacono lecytyną proszkową w dawce 5,4 g dziennie. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Układ nerwowy ataksja Friedricha, choroba Touretta i pląsawica Huntingtona – poprawa akomodacji ruchów i wymowy Alzheimer i Parkinson – działanie profilaktyczne lecytyny; Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Wartości odżywcze lecytyny Poniżej tabela wartości odżywczych proszku lecytynowego. Parametr Zawartość Białko, % 3 Tłuszcz, % 18 Węglowodany, % 28 Kaloryczność w 100g produktu, kcal 280 Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Wartość energetyczna 100 g czystej lecytyny proszkowej. Parametr Zawartość Białko, % 7 Tłuszcz, % 54 Kaloryczność w 100g produktu, kcal 510 Dzienna dawka lecytyny została ustanowiona na 1,5 – 2,7g; Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Podsumowanie który powinien mieć swoją ugruntowaną pozycje we Lecytyna jest bardzo ważnym dodatkiem dietetycznym, który powinien mieć swoją ugruntowaną pozycje we współczesnej diecie. Jest to środek bezpieczny, dobrze tolerowany i ma wszechstronny pozytywny wpływ na organizm. Szczególnie należy polecać uzupełnienie codziennej diety w lecytynę u osób, u których obserwuje się zaburzenia gospodarki lipidowej, w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, zmęczenia, osłabienia koncentracji, także przy wzmożonym wysiłku fizycznym, intensywnej pracy umysłowej oraz w stanach nadmiernej pobudliwości nerwowej i drażliwości. Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.

Literatura: F.D. Gunstone, Fred B. Padley „Lipid technologies and applications” Bernard F. Szuhaj, Gary R. List „Lecithins” Czasopisma AJOCS; Ten dokument stanowi własność P.P.H.U. "Somar". Kopiowanie i powielanie zabronione.