DOŚWIADCZENIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krewetki po tajsku.
Advertisements

Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
  OK konspekt z chemii.
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
SIARKA I JEJ ZWIĄZKI Marek Skiba.
Krzem Joanna Woderska II a.
Czy wiesz co jesz?.
Poznajemy składniki żywności !
Projekt i opracowanie :
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Mieszanina a związki chemiczne
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
POWIETRZA ATMOSFERYCZNEGO
Promujemy Zdrowy Tryb Życia 
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zastosowanie surowców roślinnych w kosmetyce
EFEKT CIEPLARNIANY.
Prezentację wykonali:
Światowy dzień żywności
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Zagrożenia Planety Ziemi
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Pobudzenia seksualnego Zakochania Złości i gniewu
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Węgiel W Produktach….
Jedz żółte owoce i warzywa
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Woda mineralna.
MODU Ł II- KUPUJESZ? Dlaczego chcesz kupi ć ? (25) – Czy jeste ś gotowy na zakup? Sk ą d wiesz na co Ci ę sta ć ? Kryteria wyboru- matryca.
Publiczny Zespół Szkolno – Gimnazjalny w Dziepółci
O wyjątkowości tego koncentratu świadczy jego bardzo duża skuteczność w zwalczaniu bakterii, wirusów, grzybów i zarodników przy absolutnie.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Chromatografia bibułowa
Autor: Sandra Tuptanowska, lat 14 Klasa 1 gimnazjum Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Grudziądzu Nauczyciel: Piotr Piszkalski Specjalny Ośrodek.
Owoce.
Zanieczyszczenie powietrza
Owoce i warzywa.
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Czy substancje można przetwarzać?
CHEMIA WOKÓŁ NAS Kończysz właśnie naukę chemii na poziomie podstawowym. Czy wiesz, jak często każdego dnia spotykasz się z substancjami chemicznymi?
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Doświadczenie o cukrze
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
Środki smakowo- zapachowe
Wyk. Przemysław Dubiński
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż.
Izomeria optyczna Związki optycznie czynne Stereoizomery enancjomery,
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

DOŚWIADCZENIA

MANDARYNKA OBSERWACJE: SKÓRKA MANDARYNKI SPALIŁA SIĘ (ZROBIŁA SIĘ CZARNA) WNIOSKI: DOWÓD NA TO, ŻE W MANDARYNCE ZAWARTY JEST WĘGIEL

CEBULA OBSERWACJE: CEBULA NIE SPALIŁA SIĘ TYLKO SIĘ OKOPCIŁA WNIOSKI: CEBULA NIE ZAWIERA WĘGLA TYLKO Cebula jest zasobna w związki lotne zawie­rające siarkę, a nazwane przez B. P. Tokina fitoncydami. Poza tym zawiera liczne witaminy, m.in. witaminę C (18—33 mg%), B, (50 mg%), a także karotenoidy (4 mg%). Zawiera też kwasy cytrynowy i jabłkowy, olejek lotny, cukrowce (10—11%), w tym jedno- i kilkucukrowce, wśród których występują glukoza, fruk­toza, sacharoza i maltoza; ponadto zawiera flawonoidy — spireozyd i różne związki kwercetyny: kwercetyno-3-glukozyd, kwercetyno-3,4-dig!ukozyd i kwercetyno-7,4-diglukozyd. Szczególnie dużo flawonoidów występuje w łuskach cebuli (do 8%). Popiół   cebuli zawiera 17 mikroelementów (dane Akademii Nauk ZSRR). Zawartość różnych składników biochemicznych i substancji czynnych w cebuli jest zróżnicowana i zależy od odmiany, warun­ków klimatycznych i glebowych, a także od stosowanych zabie­gów agrotechnicznych.

RYŻ OBSERWACJE: RYŻ SPALIŁ SIĘ (ZROBIŁ SIĘ CZARNY) WNIOSKI: W SKŁAD RYŻU WCHODZI WĘGIEL

SER ŻÓŁTY OBSERWACJE: SER ŻÓŁTY SPALIŁ SIĘ (ZROBIŁ SIĘ CZARNY) WNIOSKI: SER ŻÓŁTY ZAWIERA SKŁADNIK WĘGLA

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ EDYTA ZYCH