DOŚWIADCZENIA
MANDARYNKA OBSERWACJE: SKÓRKA MANDARYNKI SPALIŁA SIĘ (ZROBIŁA SIĘ CZARNA) WNIOSKI: DOWÓD NA TO, ŻE W MANDARYNCE ZAWARTY JEST WĘGIEL
CEBULA OBSERWACJE: CEBULA NIE SPALIŁA SIĘ TYLKO SIĘ OKOPCIŁA WNIOSKI: CEBULA NIE ZAWIERA WĘGLA TYLKO Cebula jest zasobna w związki lotne zawierające siarkę, a nazwane przez B. P. Tokina fitoncydami. Poza tym zawiera liczne witaminy, m.in. witaminę C (18—33 mg%), B, (50 mg%), a także karotenoidy (4 mg%). Zawiera też kwasy cytrynowy i jabłkowy, olejek lotny, cukrowce (10—11%), w tym jedno- i kilkucukrowce, wśród których występują glukoza, fruktoza, sacharoza i maltoza; ponadto zawiera flawonoidy — spireozyd i różne związki kwercetyny: kwercetyno-3-glukozyd, kwercetyno-3,4-dig!ukozyd i kwercetyno-7,4-diglukozyd. Szczególnie dużo flawonoidów występuje w łuskach cebuli (do 8%). Popiół cebuli zawiera 17 mikroelementów (dane Akademii Nauk ZSRR). Zawartość różnych składników biochemicznych i substancji czynnych w cebuli jest zróżnicowana i zależy od odmiany, warunków klimatycznych i glebowych, a także od stosowanych zabiegów agrotechnicznych.
RYŻ OBSERWACJE: RYŻ SPALIŁ SIĘ (ZROBIŁ SIĘ CZARNY) WNIOSKI: W SKŁAD RYŻU WCHODZI WĘGIEL
SER ŻÓŁTY OBSERWACJE: SER ŻÓŁTY SPALIŁ SIĘ (ZROBIŁ SIĘ CZARNY) WNIOSKI: SER ŻÓŁTY ZAWIERA SKŁADNIK WĘGLA
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ EDYTA ZYCH