„Sery topione”.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
We
Advertisements

Przygotował: Adrian Walkowiak
Kraje Alpejskie Za typowe kraje alpejskie uznaje się : Austrię
Ptaki zimujące w Polsce
„Imię to słowna forma cienia To coś, co w słońcu, czy też w bidzie
TELEGRAF urządzenie XIX w..
Czyli jak zrobić prezentację komputerową?
HISTORIA (cz.1) Po raz pierwszy kontynent Australii został odkryty przez Europejczyków w XVI wieku. Byli nimi Portugalczycy. Australia ich jednak nie.
Zastosowanie osi symetrii i wielokątów w przyrodzie
Co można zwiedzić w WIELKIEJ BRYTANII Pamiętajmy o miejscach które możemy zwiedzić na przykład w WIELKIEJ BRYTANII. I też czym różni się ta wyspa od naszego.
Ekologiczna żywność w naszej okolicy.
Eros i Psyche.
TRENDY PRZYSZŁOŚCI DLA POLSKI do roku PEST: polityka, ekonomia, socjologia, technologie. SEMINARIUM INE PAN Warszawa INSTYTUT NAUK EKONOMICZNYCH.
Moim ulubionym miejscem jest Paryż
FUNKCJA L I N I O W A Autorzy: Jolanta Kaczka Magdalena Wierdak
15 marca 2006 roku Dzień Przedsiębiorczości Dagmara Wajszczyk Anna Walczak Kl. III LP w Zespole Ponadgimnazjalnych Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących.
Turystyka krajoznawcza
ŚWIATOWY TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚĆI
Alicja Przepióra Grupa 1015a. Tekst nieuporządkowany ZYCIORYS Urodziłam sie 9 listopada 1992 w Gorlicach. Mieszkam w Strzeszynie. Mam dwóch braci. Lubię
THE UNITED KINGDOM OF GRAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND.
ur. 18 maja 1920r. Wadowice zm. 2 kwietnia 2005 r. Watykan
Zastanówmy Się…...
Waluta Unii Europejskiej - euro
Autor: Adam Początko. Zagadka Wież Hanoi stała się znana w XIX wieku dzięki matematykowi Édouard Lucasowi, który proponował zagadkę dla 8 krążków. Do.
Pierwsze wzmianki o osadzie Krumlov pochodzą z 1253 roku. Budowę zamku na lewym brzegu rzeki rozpoczęli w XIII wieku członkowie możnego rodu Vitkowiców.
PREZENTACJA WYKORZYSTANA PODCZAS DEBATY W SALI PATRONA SZKOŁY.
Podstawy programowania
WIELKA BRYTANIA I TRADYCJE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI NARODZENIA PAŃSKIEGO
SILNIK ELEKTRYCZNY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
Wykonała Sylwia Kozber
Szkoła Podstawowa nr 93 im. Tradycji Orła Białego we Wrocławiu Tutoring luty- marzec 2011.
Antonie de Saint-Exupery
Odpowiedzialność prawna rodziców i opiekunów. Przepisy Art PRD Dziecko w wieku do 7 lat może korzystać z drogi tylko pod opieką osoby, która osiągnęła.
1 Oddziaływanie grawitacyjne. 2 Eliminując efekty związane z oporem powietrza możemy stwierdzić, że wszystkie ciała i lekkie i ciężkie spadają z tym samym.
Ogród Botaniczny i Zielnik Uniwersytetu Warszawskiego
xHTML jako rozszerzenie HTML
Krótka historia kina.
HTML Podstawy języka hipertekstowego Damian Urbańczyk.
Znaczenie trzeźwości od alkoholu i narkotyków w miłości
STOP PORNOGRAFII !!.
JANUSZ KORCZAK.
Typy palet.
Prof. dr hab. Halina Buk WSPARCIE FUNDUSZY EUROPEJSKICH W FINANSOWANIU INWESTYCJI SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO Chorzów, 26- września 2008 r.
SZKO Ł A PODSTAWOWA IM. JANA PAW Ł A II W BIELINACH.
Wielowymiarowa analiza poziomu ubóstwa w województwie podlaskim WSTĘPNE WYNIKI BADAŃ
HENRYK DIETEL.
Janusz Korczak.
Metody geometrycznego dodawania wektorów. Metoda trójkątaMetoda równoległoboku Dane są dwa wektory: Szukamy wektora c : b a a a c c bb 1.Przerysuj pierwszy.
Marcin Nielipiński kl. ITR
Projekt Aktywizacja, Specjalizacja, Praktyka-promocja zatrudnienia kobiet realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
12 luty 2008r.- Dzień Bezpieczeństwa Internetu Bezpieczeństwo dziecka w SIECI.
To popularny portal internetowe. Pisząc blog informujemy internautów o swoich zainteresowaniach np. o modzie lub gotowaniu. Niestety czasem zapominamy.
Dzień Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w naszej szkole.
PolGIS jako nowoczesny system do paszportyzacji sieci
Prostokątny układ współrzędnych na płaszczyźnie
Weronika Schneider. Na fotografiach widać obecne budynki Polpharmy.
Zmiany w Przepisach Gry w Piłkę Nożną od 1 września 2006r. Kolegium Sędziów Warmińsko-Mazurskiego Związku Piłki Nożnej.
Białka Autorzy: Kamila Sałyga Weronika Kuźnia.
Uwierzytelnianie (Authentication) Sergiusz Przybylski III r. Informatyka Stosowana.
(źródło: )
Konferencja prasowa z okazji VIII Światowego Dnia FAS 8 września 2008 r. Świadomość zagrożeń wynikających ze spożywania alkoholu przez kobiety w ciąży.
Budowanie świadomości marki
Temat 5: Elementy meta.
Temat 1: Składnia języka HTML
Świat na główce od szpilki Odkrywcy mikroskopijnego świata.
Sprowadzanie rodziny według reguł EOG Ole Andreas Blikken, starszy konsulent, UDI 28 listopada 2008.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Egzamin zawodowy 2010 Zespół Szkół nr 1 im. Jana Pawła II Władysławowo, listopad 2009.
Zapis prezentacji:

„Sery topione”

Ser topiony Produkt pochodny sera, wytworzony przez topienie go z dodatkiem topników. Jako topniki używane są: kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas mlekowy i ich sole. Ser przetapiany jest obecnie w temperaturach 90-99 °C.

Nazewnictwo Nazwy serów topionych pochodzą od serów z których zostały wytworzone, w ich składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego (takiego od którego dany ser nosi nazwę).

Zaletą sera topionego jest długi okres przydatności do spożycia Zaletą sera topionego jest długi okres przydatności do spożycia. Najczęściej do jego wytworzenia stosuje się sery Emmental i Cantal. Bywa, że dla poszerzenia spektrum smakowego dodaje się ser Saint-Paulin lub Roquefort. Często również wzbogaca się go dodatkami; ziołami, pieprzem, szynką, cebulą, pieczarkami a nawet owocami morza.

Prosta technologia Sery topione wytwarza się w prostym procesie technologicznym; podstawowym surowcem jest ser podpuszczkowy dojrzewający. Wraz z dodatkowymi surowcami (m.in. serem twarogowym, masłem, mlekiem w proszku i solami emulgującymi) poddawany jest topieniu w wysokiej temperaturze, a następnie formowaniu i pakowaniu. Dopiero zapakowany produkt jest wychładzany, dzięki czemu zachowuje nadaną mu formę. Trwałość tak wytwarzanych produktów wynosi około pół roku. Do produkcji używa się całych bloków serów podpuszczkowych lub ich skrawków, które mogą zawierać pewne wady jakościowe, jednak takie, które nie dyskwalifikują pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Równolegle z serami, rozwija się segment produktów topionych, w których sery podpuszczkowe zostały częściowo zastąpione tłuszczem roślinnym utwardzonym.

Historia Pierwsze sery topione pojawiły się około 1908 roku w Szwajcarii jako efekt eksperymentów tamtejszych serowarów usiłujących rozwiązać problem nadprodukcji serów tradycyjnych. W roku 1911 ser topiony uzyskiwany na bazie sera Emmental został skomercjalizowany przez firmę "Gerber". Pierwszą europejską fabrykę wytwarzającą ser topiony na skalę masową, uruchomili w roku 1917 w Jurze we Francji bracia Graf.