Co je się w Niemczech? Autor: Maciej Szumyło
Spis treści 1.Ogólne informacje 2.Zakupy na co dzień 3.„Domowe” produkty 4.Mięso 5.Kiełbaski i piwo 6.Desery 7.Dla turystów
Ogólne informacje Kuchnia niemiecka – to zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Kuchnia niemiecka wbrew obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa, podawanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Lokalne praktyki kulinarne, i wielość składników wzbogacone doświadczeniami sąsiadów wpływają na współczesny obraz kuchni niemieckich. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie. Istnieje w Niemczech, wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się symbolami całego kraju. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Do narodowych potraw niemieckich zaliczamy: zupę z węgorza na rosole wołowym, i golonkę z kapustą lub grochem.
Zakupy na co dzień Prawdziwy Niemiec nie pójdzie do najbliższego supermarketu po to, żeby zrobić zakupy jednorazowo na cały tydzień. Niemieckie supermarkety nie posiadają tak wielkiego wyboru towarów, jak w większości europejskich krajów. Posiadają oczywiście zestawy mrożonych produktów, konserw, pieczywa, ale wszystkie te produkty kupuje się z myślą o jednym posiłku, a nie o długotrwałym przechowywaniu.
„Domowe” produkty Zazwyczaj Niemcy w dziale spożywczym robią zakupy każdego dnia na ten jeden dzień i codziennie chodzą na jarmarki, na których sprzedają swoje produkty okoliczni rolnicy. Są to zwłaszcza owoce i warzywa. Pieczywo kupują w niedużej piekarni, a mięso w okolicznej masarni. Wielu z was wie, że w każdym narodzie istnieją własne kulinarne tradycje, ale niewielu jest świadomych, że liczne potrawy, które są dla nas zwykłe, wzięły swój początek w Niemczech.
Mięso Niemcy słyną ze świetnie przyrządzanych golonek, pieczeni wołowych, drobiu. Przeróżne gatunki mięs przygotowują na wiele sposobów i podają zawsze z dodatkiem chleba, warzyw, ziemniaków oraz klusek . Znane są tez niemieckie wędliny.
Kiełbaski i piwo Niemiecka kuchnia to nie tylko, tak jak się powszechnie sądzi, słynne piwo i nie mniej słynne kiełbaski. Wśród wielu potraw, które na trwałe weszły do światowego kanonu, a zostały wymyślone w Niemczech wymienić można mięsną roladę, przygotowane z różnymi ziołami i przyprawami jajka, hot-dogi, parówki, smażoną kiełbasę, hamburgery i inne.
Desery Ulubionym przysmakiem Niemców jest Apfelstrudel czyli strudel jabłkowy. Wykonuje się go z jabłkowego farszu z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek, zawijanego w bardzo cienkie ciasto i pieczonego w piecu. Strudel podaje się na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. W Niemczech jada się także serniki oraz placki z wiśniami i śliwkami. Szczególne miejsce zajmuje jednak tort Schwarzwaldzki - czekoladowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną.
Dla turystów Chyba nie znajdziecie większej ilości narodowych potraw gdzie indziej, niż w Niemczech. Jeżeli zatem planujecie zwiedzać ten piękny kraj, trzeba spróbować słynnych potraw niemieckiej kuchni. Obowiązkowo odwiedźcie niemiecką restaurację, w której można spróbować potrawy kuchni narodowej wykonane w tradycyjny sposób.
Koniec Guten Appetit!
Korzystałem z : http://niemcy.lovetotravel.pl/kuchnia_niemiecka https://www.google.pl/imghp?hl=pl&tab=wi
Dziękuję za uwagę