Opracowała Anna Bełoniak

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Jakość żywności w Polsce
Mity i prawda o dopalaczach
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
i jej zastosowanie w dietetyce
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podstawy przetwórstwa spożywczego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
Dobry czy śmiertelny sposób na odchudzanie?
Zdrowe odżywianie.
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Źródło informacji o produkcie
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
NABIAŁ.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
ZDROWE JEDZONKO ZAPRASZAMY. Piramida zdrowia Owoce.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Młodzieży zdrowie się należy!
Chyba wiem, co jem?.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Sposoby konserwacji żywności
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Zdrowe Żywienie Człowieka
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Zapis prezentacji:

Opracowała Anna Bełoniak Obalenie mitów o MLEKU UHT Opracowała Anna Bełoniak Zdjęcie:http://anamaraa.blogspot.com/2012/07/mleko-pychota-i-wielofunkcyjny-kosmetyk.html

Mleko UHT ma długi termin przydatności do spożycia, bo zawiera konserwanty . MIT! Zdjęcie:http://anamaraa.blogspot.com/2012/07/mleko-pychota-i-wielofunkcyjny-kosmetyk.html

Do mleka nie wolno dodawać konserwantów i nie praktykuje się tego Do mleka nie wolno dodawać konserwantów i nie praktykuje się tego. Długi termin przydatności mleko UHT zawdzięcza specjalnej technologii produkcyjnej – stwierdziła dr Małgorzata Ziarno z Wydziału Technologii Żywności SGGW.  Stosując wysokie temperatury (UHT – ultra high temperature) niszczymy wszystkie bakterie, które mogłyby przyspieszyć procesy psucia, również te, które prowadzą fermentację mlekową. Technolodzy żywienia ze szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Państwowego Zakładu Higieny,(2008), Mity o żywności. http://diety.pozmu.net/artykuly-o-produktach-spozywczych/mity-o-zywnosci.html[2012]

Jacek Frontczak,Dlaczego tak jest-Żywność funkcjonalna; przeł. E Jacek Frontczak,Dlaczego tak jest-Żywność funkcjonalna; przeł.E.Modzelewska,M.Pindur,M.Skalska,E.Rachańska; Warszawa, Reader’s Digest 2008,s. 284

Na temat tego, które mleko jest zdrowsze istnieje mnóstwo teorii, natomiast stwierdzenie, że mleko UHT zawiera konserwanty jest nieprawdą!

Na opakowaniu nie ma informacji o konserwantach. Zdjęcia: Anna Bełoniak

Marcin Kraszewski (2012), Czy wiemy co jemy? Kontrolą żywności w Polsce zajmuje się kilka instytucji. Jakość handlową – to, czy informacje podane na opakowaniu są prawdziwe, czy producent nie oszukuje– sprawdzają Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa podległa Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Ta druga ocenia, czy żywność nie jest zafałszowana, prowadzi kontrole w handlu detalicznym – w sklepach, hurtowniach oraz zakładach produkcyjnych bezpośrednio zaopatrujących konsumentów. Ponieważ dla większości artykułów żywnościowych nie ma określonych przepisami wymagań w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych, znaczenia nabiera kontrola prawidłowości oznakowania, czyli tego, co jest na etykiecie.  – Producent jest zobowiązany do podania wszystkich składników! – mówi Marcin Kraszewski z Polskiej Izby Handlu. Marcin Kraszewski (2012), Czy wiemy co jemy? http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/czy-wiemy-co-jemy_39563.html

Mleko UHT nie zawiera wartości odżywczych. MIT!

Obróbka cieplna eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje do bezpiecznego poziomu, wydłużając przez to trwałość mleka., ale ponieważ trwa ona bardzo krótko, zawartość składników w mleku nie ulega żadnej lub prawie żadnej zmianie. Minimalnie zmniejsza się ilość zawartego w mleku białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych. Nieznacznemu obniżeniu ulega jedynie zawartość witaminy C, B1 i B12, ale warto wiedzieć, że mleko i tak nie jest ich głównym źródłem w naszej diecie. Escalup.pl- Największy w Polsce portal lekarzy (2012), żywność http://www.esculap.pl/danone/zywienie/fakty_i_mity.html

Mleko UHT nie zawiera konserwantów i posiada wartości odżywcze. FAKT! Zdjęcie: Anna Bełoniak

Mity zostały obalone  Dziękuję za uwagę.