Opracowała Anna Bełoniak Obalenie mitów o MLEKU UHT Opracowała Anna Bełoniak Zdjęcie:http://anamaraa.blogspot.com/2012/07/mleko-pychota-i-wielofunkcyjny-kosmetyk.html
Mleko UHT ma długi termin przydatności do spożycia, bo zawiera konserwanty . MIT! Zdjęcie:http://anamaraa.blogspot.com/2012/07/mleko-pychota-i-wielofunkcyjny-kosmetyk.html
Do mleka nie wolno dodawać konserwantów i nie praktykuje się tego Do mleka nie wolno dodawać konserwantów i nie praktykuje się tego. Długi termin przydatności mleko UHT zawdzięcza specjalnej technologii produkcyjnej – stwierdziła dr Małgorzata Ziarno z Wydziału Technologii Żywności SGGW. Stosując wysokie temperatury (UHT – ultra high temperature) niszczymy wszystkie bakterie, które mogłyby przyspieszyć procesy psucia, również te, które prowadzą fermentację mlekową. Technolodzy żywienia ze szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Państwowego Zakładu Higieny,(2008), Mity o żywności. http://diety.pozmu.net/artykuly-o-produktach-spozywczych/mity-o-zywnosci.html[2012]
Jacek Frontczak,Dlaczego tak jest-Żywność funkcjonalna; przeł. E Jacek Frontczak,Dlaczego tak jest-Żywność funkcjonalna; przeł.E.Modzelewska,M.Pindur,M.Skalska,E.Rachańska; Warszawa, Reader’s Digest 2008,s. 284
Na temat tego, które mleko jest zdrowsze istnieje mnóstwo teorii, natomiast stwierdzenie, że mleko UHT zawiera konserwanty jest nieprawdą!
Na opakowaniu nie ma informacji o konserwantach. Zdjęcia: Anna Bełoniak
Marcin Kraszewski (2012), Czy wiemy co jemy? Kontrolą żywności w Polsce zajmuje się kilka instytucji. Jakość handlową – to, czy informacje podane na opakowaniu są prawdziwe, czy producent nie oszukuje– sprawdzają Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa podległa Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Ta druga ocenia, czy żywność nie jest zafałszowana, prowadzi kontrole w handlu detalicznym – w sklepach, hurtowniach oraz zakładach produkcyjnych bezpośrednio zaopatrujących konsumentów. Ponieważ dla większości artykułów żywnościowych nie ma określonych przepisami wymagań w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych, znaczenia nabiera kontrola prawidłowości oznakowania, czyli tego, co jest na etykiecie. – Producent jest zobowiązany do podania wszystkich składników! – mówi Marcin Kraszewski z Polskiej Izby Handlu. Marcin Kraszewski (2012), Czy wiemy co jemy? http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/czy-wiemy-co-jemy_39563.html
Mleko UHT nie zawiera wartości odżywczych. MIT!
Obróbka cieplna eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje do bezpiecznego poziomu, wydłużając przez to trwałość mleka., ale ponieważ trwa ona bardzo krótko, zawartość składników w mleku nie ulega żadnej lub prawie żadnej zmianie. Minimalnie zmniejsza się ilość zawartego w mleku białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych. Nieznacznemu obniżeniu ulega jedynie zawartość witaminy C, B1 i B12, ale warto wiedzieć, że mleko i tak nie jest ich głównym źródłem w naszej diecie. Escalup.pl- Największy w Polsce portal lekarzy (2012), żywność http://www.esculap.pl/danone/zywienie/fakty_i_mity.html
Mleko UHT nie zawiera konserwantów i posiada wartości odżywcze. FAKT! Zdjęcie: Anna Bełoniak
Mity zostały obalone Dziękuję za uwagę.