TRZYMAJ FORMĘ
ZAŁOŻENIA PROJEKTU a) Cel ogólny Podniesienie świadomości dotyczącej zasad prawidłowego odżywiania, potrzeby codziennej aktywności fizycznej i zbilansowanej diety uwzględniając indywidualny i wolny wybór.
b) Cele szczegółowe kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród uczniów oraz ich rodzin, uświadomienie znaczenia aktywności ruchowej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
uczenie prawidłowych kontaktów interpersonalnych, integracja młodzieży poprzez wspólną zabawę i pracę,
uczenie planowania czasu wolnego z uwzględnieniem aktywności ruchowej, stworzenie możliwości doświadczenia korzyści płynących ze zdrowego stylu życia.
Formy i metody realizacji: wykłady, burze mózgów, gry i zabawy, ćwiczenia fizyczne, zajęcia ekspresji twórczej, projekcja filmów, pokazy, degustacje.
Formy promowania zdrowej żywności na terenie szkoły: plakaty gazetki strona internetowa lekcje dotyczące zasad zdrowego trybu życia
Podstawy zdrowego odżywiania. Wartości energetyczne pożywienia.
Pomiary masy ciała.
Zaburzenia stanu zdrowia związane z nieprawidłowym odżywianiem: otyłość, niedobory masy ciała, nadciśnienie tętnicze, anoreksja, bulimia.
W zdrowym ciele zdrowy duch - wydolność i sprawność fizyczna.
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.
„Masz wybór” – prezentacja zbilansowanych jadłospisów.