SOCOTRA Socotra Sokotra – należący do Jemenu archipelag czterech wysp i wysepek na Oceanie Indyjskim, blisko Rogu Afryki, około 350 km na południe od Półwyspu Arabskiego.
W 2003 roku został wpisany na listę rezerwatów biosfery, a w 2008 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Wyspy składające się na archipelag oddzieliły sie od kontynentu afrykańskiego jakieś 6 lub 7 milionów lat temu - dzisiaj na wyspie jest 700 rzadkich gatunków zwierząt i roślin, z których 1/3 to gatunki endemiczne - czyli występują TYLKO na tej wyspie. (Podobny fenomen ma miejsce na wyspie Galapagos w okolicach Ameryki Południowej)
Symbolem Sokotry stało się tzw. smocze drzewo Symbolem Sokotry stało się tzw. smocze drzewo. Według legendy dawno temu wielki smok pokonał w walce słonia. W mitologii regionu krew obu zwierząt ma magiczne właściwości i gdy wsiąkła w ziemię wyrosło z niej drzewo. Dlatego właśnie roślinę nazywa się smokowcem. Smokowce osiągają kilka metrów wysokości, zaś ich żywotność sięga 400 lat. Mieszkańcy używają ich fragmentów do wywarzania leków wspomagających gojenie ran.
Drugą ze stosunkowo często spotykanych na wyspie roślin jest drzewo butelkowe, które w swoim korpulentnym, przypominającym baniak pniu gromadzi wodę umożliwiającą jej przetrwanie w trakcie suszy. Gdy rozpoczyna się pora deszczowa na drzewie rozkwitają dziesiątki kwiatów nadając mu wygląd dzbana z kolorowym bukietem.
Na wyspach ludzie mówią własnym dialektem, który przypomina arabski sprzed 800lat.
Archipelag jest niezwykły pod względem ogromnej różnorodności roślin i proporcji gatunków endemicznych: 37% gatunków roślin (spośród 900 gatunków), oraz 90% rodzajów gadów, 95% spiralnych dzikich gatunków nie znajduje się nigdzie na świecie. Jeśli chodzi o ptaki, to zamieszkują tam ważne gatunki na skalę światową (191 gatunki, z czego 44 przebywa na wyspie, a 85 regularnie migruje), włączając w to niektóre zagrożone gatunki.
Życie morskie na Sokotrze jest niezykle różnorodne: żyje tam 253 gatunków raf koralowych i 730 gatunków ryb przybrzeżnych, oraz 300 gatunków krabów, homarów i krewetek.