Mateusz Boguń prezentuje presents
Ciasto Toffi z biszkoptami The toffee dough with sponge-cakes. Mam nadzieję, że na tym obrazku wygląda nieźle, ale zaraz zobaczycie sposób przygotowania tego ciasta... I hope that it looks pretty well, but soon you will see the way how to prepare this dough…
Sposób przygotowania How to prepare: Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej... The sponge-cake: 4 eggs 0,6 glass of wheat meal 0,6 glass of sugar 0,5 tea-spoon of baking powder The punch: 3 tea-spoons of the instant coffee
Ciąg dalszy przygotowań 1 szklanka gorącej wody 1 glass of the hot water Masa toffi: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 20 dag okrągłych biszkoptów... The mass of the toffee: -1 can of the evaporated sweetened milk - approx. 20 dag round sponge-cakes
...ciąg dalszy... Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30% 2 opakowania "śmietan-fix cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru pudru The creamy mass: 0,5 the litre of the carem 30% 2 wrappings of „śmietan-fix” The vanilla-sugar 1-2 tea-spoons of the sugar Ponadto: Besides: 2 galaretki brzoskwiniowe 2 peach-coloured jellies
SPOSÓB WYKONANIA How to do it: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty. Beat the Wites, add the sugar and still Betting. Add the yolks and the banking powder blending gently. Pour the dough to the rectangular form red with substancje (of measurementes 25 on 36 cm). Bake approx. 25 minutes In temperature of 170 degrees C. cool it done, and exude one third of the punch, and remaining part exude sponge-cakes.
Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z "śmietan-fix". The sweetened milk Cook for 3 hours tinned to make the caramel. Cool it down, pour on baken and cooled sponge-cake. Then put sponge-cakes exuded with the punch, and put on beaten carem with vanillia-sugar, the sugar and „śmietan-fix”.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce. The top of dough flood with stiffening Nelly, dissolved earlier In 3 glasses of the hot water. Chill In refrgerator. Smacznego!!!! Taste it!