Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podstawowe składniki odżywcze
Advertisements

BIAŁKA.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Dane Informacyjne: Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 „ELEKTRYK” W NOWEJ SOLI ID grupy: 97/56_MF_G1 Kompetencja: MATEMATYKA I FIZYKA Temat.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół nr2 Gimnazjum nr3 z Oddziałami Integracyjnymi w Hajnówce. ID grupy: 96/78_MP_G2 Opiekun: Lija Grosz. Kompetencja:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Polanowie im. Noblistów Polskich ID grupy: 98/49_MF_G1 Kompetencja: Fizyka i matematyka Temat.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM J. MARCIŃCA W KOŹMINIE WLKP. ID grupy: 97/93_MF_G1 Opiekun: MGR MARZENA KRAWCZYK Kompetencja:
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Dane informacyjene Nazwa szkoły ID grupy Kompetencja Temat projektowy
Światowy dzień żywności
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
1.
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Dane Informacyjne Nazwa szkoły:
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Budowa chemiczna organizmów
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia) Nazwa szkoły: Gimnazjum Publiczne im. Jana Pawła II w Somoninie ID grupy: 96/62_mp_g1 Kompetencja: Matematyka i przyroda Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: I 2010/2011

Budowa i funkcje układu pokarmowego

Energia zostaje uwolniona w organizmie wskutek spalania takich substancji jak: Węglowodanów; Tłuszczów; Białek. Ze względu na rolę, jaką pełnią w organizmie, dzielimy na: Budulcowe – białka i niektóre sole mineralne; Regulujące – witaminy i sole mineralne oraz składniki energetyczne – tłuszcze, węglowodany, a częściowo i białka. Idealne pożywienie powinno zawierać: od 12 do 15% białka, od 25 do 30% tłuszczu od 55 do 60% węglowodanów.

Piramida żywienia i plakaty

Tłuszcze Organizm energię swą czerpie z tłuszczów, których mu dostarczamy. Dzięki tłuszczom możemy utrzymać stałą temperaturę ciała, zwłaszcza zimą. Warto pamiętać , że nasz organizm potrzebuje ich znacznie więcej podczas długiego i intensywnego wysiłku, dlatego nasza dieta powinna być w nie bogata. Dzienna porcja tłuszczy nie powinna być większa niz25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Większą wartość mają dla naszego organizmu tłuszcze roślinne niż zwierzęce, gdyż w tych drugich znajduje się duża ilość cholesterolu

Białka Takie produkty jak drób, ryby, mięso, mleko i produkty (przetwory) mleczne zaopatrują nasz organizm w cenne białko. Białka to substancje organiczne o skomplikowanej budowie. W odróżnieniu od węglowodanów i tłuszczów , białka zawsze zawierają azot i dlatego zwane są związkami azotowymi. Poza azotem w skład białek wchodzą: węgiel, wodór, tlen oraz siarka, a niekiedy fosfor.

Węglowodany Do tej grupy zaliczamy szereg bardzo ważnych dla życia człowieka związków organicznych, jak na przykład cukier, skrobie i błonnik i inne substancje pochodzenia roślinnego. Niektóre narządy, na przykład mózg, do swojej działalności potrzebują wyłącznie węglowodanów. Z tego względu nasz organizm potrafi sam wyprodukować węglowodany.

Należą do nich głównie: węgiel, wodór, tlen, fosfor, azot i siarka. Pierwiastki biogenne razem z potasem, sodem, wapniem, magnezem i chlorem tworzą makroelementy oraz mikroelementy

Produkty: dwutlenek węgla i cząsteczka wody. Jest procesem utleniania, w którym wyzwalana jest energia, oraz powstają produkty uboczne : CO2 i H2O. Substraty: związki organiczne, tlen, enzymy ADP i fosforan nieorganiczny. Produkty: dwutlenek węgla i cząsteczka wody.

Zapotrzebowanie na energię Zapotrzebowanie na energię kcal/kJ Kobiety Mężczyźni Dzieci do 13 roku ca 2150 / 9000 2250 / 9410 Dzieci do 15 roku 2300 / 9620 2500 / 10 460

Energia wytworzona w czasie tych przemian jest zużywana na pokrycie podstawowych potrzeb życiowych, m.in. praca serca, oddychanie, utrzymanie ciepłoty ciała itp. Wielkość podstawowej przemiany materii zależy od wieku, płci, masy ciała, wzrostu, klimatu i stanu fizjologicznego, lecz zależy głównej mierze od pracy mięśni. Zużywają one ¼ bądź ½ całej energii.

Menu dla rodziny Oto przykładowe menu przygotowane przez Pawła I Śniadanie Szt./ml. kalorie Ser 100g 264 Chleb zwykły 1 kromka 102 Masło 20g 108 II Śniadanie Jabłko świeże 1szt. 36 Drożdżówka z marmoladą 323 Obiad Zupa pomidorowa z makaronem 500ml 180 Bułka maślana 124 Kolacja Jajecznica 300g 390 Kanapka z serem 386 Oto przykładowe menu przygotowane przez Pawła I Śniadanie Szt./ml Kalorie Płatki owsiane na mleku 250ml 106 II Śniadanie Kanapka z szynką 1szt 324 Herbata 25 Obiad Ziemniaki 2szt. 96 Kotlet schabowy 100g 237 Surówka 60 Kompot truskawkowy 200 Kolacja Jogurt owocowy 235 Kanapka z pomidorem 121

Wyniki ankiety o zdrowym odżywianiu się. Ankieta została przeprowadzona wśród uczniów klas pierwszych i drugich – obliczanie wyników

Kiedy tylko był czas to E-learning pochłaniał nas

Wizyta w Centrum Hewelianum wystawa Energia Niebo Słońce

Wykłady czas zacząć!

Podczas wykładów poznaliśmy wiele ciekawostek dotyczących etykiet na produktach spożywczych

Analiza składu wybranych produktów spożywczych

Wykłady zainteresowały każdego

Prezentacja projektu

Prezentacja projektu, a po niej wszyscy zajadali pyszne jabłka

Niektórzy korzystali z rady dietetyka pierwszy raz w życiu Pani Anna Wysocka udzielała porad żywieniowych

Promowaliśmy ruch i liczyliśmy spalone kalorie

Pokaz dla rodziców

Były ulotki, dobre rady żywieniowe i smaczne jabłka

Dziękujemy za uwagę