Kręcioła Relaks Kmiotka Ciskanie oszczepem na odległość Ciskanie oszczepem do celu Zerwigłowa kapuściana Rzuty arkanem Magdeburska sprawiedliwość

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kacper Siedlecki SP 350 w Warszawie klasa II C
Advertisements

./.
N a k r y c i e s t o ł u.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Widzenie barw – budowa oka.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
PIERWSZA POMOC PRZEDMEDYCZNA.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
STROJE W ŚREDNIOWIECZU
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Złote zasady odżywiania.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Nagłe wypadki.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
STROJE 2 – opis techniczny
Targ v Auch Dwa razy w tygodniu: większy we wtorek, a mniejszy w sobotę. Rolnicy sprzedają swoje produkty Równocześnie na miejscu wytwarzają towary, które.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Optyka Joanna Sado Tomasz Stanek
Sok z czerwonego buraka
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
CO TRZEBA ZROBIĆ przykazania XXI wieku.
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
Algorytm Z-Bufora (bufora głębokości)
Savoir vivre.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
 Do mojego zakresu obowiązków należało głównie pomoc szefowi kuchni jak i pomocnikowi szefa m.in. Krojenie, układanie na tacach, talerzach, panierowanie,
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Tradycje Wielkanocne.
„Śniadanie daje moc” Reportaż z akcji przeprowadzonej w klasie III a, Szkoły Podstawowej nr 42 we Wrocławiu.
Niemieckie Święta Bożego Narodzenia - Tradycje
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Żeby być zdrowym ….
Podróże po świecie Smaki Europy.
DLACZEGO ŚNIEG JEST BIAŁY?
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Wielkanocne pisanki i ich rodzaje
Kulinaria.
Filozofia wieku Jeśli nie przeczytać ją do końca, dowiedzieć się, że stracił dzień naszego życia. Ale jeśli czytasz to kończy, mam - Ta prezentacja wyśle.
{ „ Andrzejkowy Turniej Sportowy „ II b i II c. Andrzejki obchodzone 29 listopada, w wigilię świętego Andrzeja to jeden z tych wyjątkowych magicznych.
Dekalog zdrowego żywienia
Chromatografia bibułowa
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
TAJEMNICZA WODA ZDROWIA DODA ZDROWIA DODA Opracowanie: uczniowie zajęć pozalekcyjnych,,Wiem więcej” pod kierunkiem mgr Marioli Marcinkowskiej pod kierunkiem.
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Zwyczaje wielkanocne Wykonał: Jakub Górski kl. II a.
Doświadczenie o wpływie zmian temperatury na kolory. Wysypałyśmy barwniki do barwienia jajek na śnieg... Oto one:
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Zasady zdrowego odżywiania!
Wykonała: Hanna Wawrzonek
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
WODA DLA MIESZKAŃCÓW SUDANU
Ciekawostki o ślimaku winniczku
WAŻĘ PIERZĘ Gabriela Nowak.
Tęczowy Świat Kwiatów.
ABC – zdrowego odżywiania
Staropolskie tradycje świąteczne
Temat: Pies najlepszym przyjacielem człowieka.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Zapis prezentacji:

Kręcioła Relaks Kmiotka Ciskanie oszczepem na odległość Ciskanie oszczepem do celu Zerwigłowa kapuściana Rzuty arkanem Magdeburska sprawiedliwość Rzuty podkową Przeciąganie liny Rzuty wiankami

Polska średniowieczna kuchnia opierała się na prostych potrawach, wytwarzanych z płodów rolnych, owoców, ziół i przypraw. Potrawy przyprawiane były dużą ilością soli. Na talerzu nie mogło zabraknąć mięsa i kaszy.

W średniowiecznej Polsce pito głównie wodę, wywary ziołowe, mleko, serwatkę oraz maślankę. Dużą popularnością cieszyły się napoje alkoholowe oraz sycony miód. Codzienne miejsce na polskim stole zajmowało piwo.

Sakiewka to nieodłączny element wyposażenia średniowiecznego człowieka. Doskonale uzupełniała jego strój i dawała możliwość trzymania cennych rzeczy takich jak fajka, tytoń, złote monety blisko pasa. Potrzebne są: 1. Wycięte kółko z materiału lub skóry o średnicy ok. 30 cm 2. Sznurek albo rzemień Nasze kółko z materiału lub skóry kładziemy na kolanie. Rozciągamy je na kolanie w taki sposób by jego środek był jak najbardziej wypukły. Następnie robimy grubym gwoździem dziurki co ok. 2 cm na całej krawędzi dookoła. Potem przeplatamy sznur/rzemień przez dziurki i ściągamy go w jednym miejscu.

Sposób leczenia średniowiecznych ludzi był ciekawy, a mianowicie: europejski lekarz, jeśli ktoś miał ranę nogi, ową nogę ucinał, co prowadziło często do śmierci pacjenta. Na ból głowy wywiercano otwór w czaszce, wyciągano mózg, solono i wkładano z powrotem… Czy wiecie, dlaczego królewskie płaszcze miały kolor czerwony, a nie np. błękitny? Czerwony był jednym z najdroższych barwników. Wiadomo, że np. różowy powstanie przez lekkie zabarwienie białego sukna purpurowym barwnikiem. Na stworzenie bardziej intensywnych barw potrzebowano większych ilości tego barwnika. Ciekawostką były suknie ślubne. Dzisiaj tradycją jest noszenie białych sukien, jednak kiedyś stosowano fioletowy materiał! Katar w średniowieczu leczono wkładając choremu do nosa cebulę z musztardą. W Anglii istniał ponury zwyczaj testowania dzieci urodzonych w piątek, gdyż uważano, że osoba urodzona tego dnia będzie wiodła ponure życie. Dziecko sadzano w niebezpiecznym miejscu (np. na wysokiej gałęzi) i czekano. Jeżeli zaczynało płakać, było uznawane za nieprzydatne, jeśli śmiało się – mogło żyć dalej…