Zwyczaje żywieniowe Polaków

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

Opinie Polaków na temat usług szpitalnych
CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM – raport Przygotowany dla Fundacji ABC XXI 30 października 2006.
Irena Wóycicka Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową
Wolność oddechu 1 Badanie skuteczności programu edukacyjnego p.t. Wolność Oddechu.
POWIAT MYŚLENICKI Tytuł Projektu: Poprawa płynności ruchu w centrum Myślenic poprzez przebudowę skrzyżowań dróg powiatowych K 1935 i K 1967na rondo.
Wyniki badania na temat czytania dzieciom
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Jaki personel zatrudniamy a jaki byśmy chcieli?
WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE WRK. ZAREJESTROWANIE ORGANIZACJI 41% ORGANIZACJI ZOSTAŁO ZAREJESTROWANYCH PO 2000 ROKU 1949 ROK – NAJWCZEŚNIEJ ZAREJESTROWANA.
Wyniki badania TNS OBOP
Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce
Być Kobietą Ubezpieczoną Ubezpieczenia na Życie
Dlaczego śniadania są takie ważne?
SPRZEDAŻ ALKOHOLU ...stosunek Polaków do zjawiska sprzedaży alkoholu osobom nieletnim... Raport z badania przygotowany przez TNS OBOP Warszawa,
Poprawa opieki nad osobami starszymi przez lekarzy
Polacy i ich poczucie bezpieczeństwa. Przestępczość na Podkarpaciu
1 Stan rozwoju Systemu Analiz Samorządowych czerwiec 2009 Dr Tomasz Potkański Z-ca Dyrektora Biura Związku Miast Polskich Warszawa,
Projekt Życie Lubuszan. Współczesność i perspektywy współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PEJZAŻ RODZINNY.
Festiwal Nauki 2009 Prezentacja wyników badań Autor: Olga Wagner Koordynacja: Kuba Antoszewski.
1. Jak Polacy świętują? Grudzień 2008 Badanie zostało zrealizowane w dniach 2-7 grudnia 2008 roku na 1000 osobowej reprezentatywnej próbie Polaków powyżej.
1 Kto utożsamia się z Wielkopolską, a kto nie?. 2 Mieszkańcy Wielkopolski próba reprezentatywna, N=800.
1. Zwyczaje zakupowe Polaków Badanie zrealizowane zostało w dniach stycznia 2009 roku na 1000 osobowej reprezentatywnej próbie Polaków. Maksymalny.
WYNIKI EGZAMINU ZAWODOWEGO
Przedstawienie Raportu z badań satysfakcji klientów i Jakości wody w opinii mieszkańców Gdańska i Sopotu.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- V Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat a.
Korzystanie z usług edukacyjnych w świetle wyników Diagnozy Społecznej 2011 Irena E. Kotowska, Izabela Grabowska Instytut Statystyki i Demografii Szkoła.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Harmonogram naboru do ZPORR w Województwie Małopolskim UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZE STRUKTURALNE Marszałek Województwa Małopolskiego Janusz Sepioł
„Oczekiwania rodziców wobec szkoły”
Rozproszenie uwagi kierowcy
Instytut Statystyki i Demografii
Kampania społeczna na temat picia alkoholu przez kobiety w ciąży Wyniki badań omnibusowych zrealizowanych dla Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów.
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
Uczestnictwo Polaków w sporcie i rekreacji ruchowej w 2012 r.
Case study gemiusAdHoc luty 2006 Prezentacja wyników wyszukiwania – preferencje internautów i opinie klientów.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Bezpieczeństwo w Krakowie na tle dużych miast
Wstępna analiza egzaminu gimnazjalnego.
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
Projekt Badawczo- Rozwojowy realizowany na rzecz bezpieczeństwa i obronności Państwa współfinansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „MODEL.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Komenda Powiatowa Policji
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Dodatkowe inicjatywy związane z realizacją VIII edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia.
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VI Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat a.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Jaki jest statystyczny wrześnianin?
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Równość płci w rodzinach Krystyna Slany Anna Ratecka.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Głos Polaków w sprawie wina
Kampania społeczna na temat picia alkoholu przez kobiety w ciąży
Spożywanie posiłków w punktach gastronomicznych
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Zwyczaje żywieniowe Polaków Warszawa, 2006

Badanie zrealizowane: w okresie od 8 do 11 sierpnia 2006, na ogólnopolskiej próbie losowej 1042 gospodarstw domowych posiadających dzieci w wieku 6 – 15 lat, metodą wywiadu telefonicznego.

Subiektywna ocena ważności poszczególnych posiłków Najważniejszymi posiłkami wg badanych są śniadania i obiady.

Odsetki osób spożywających dany posiłek codziennie lub kilka razy w tygodniu

Pogląd, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem jest nieco bardziej popularny wśród osób z wyższym wykształceniem (56%). Opinia, że najważniejszym posiłkiem jest obiad, znajduje najwięcej zwolenników wśród osób z wykształceniem podstawowym (62%). Posiłkiem najczęściej i najbardziej regularnie jadanym przez dorosłych jest obiad. 97,1% ankietowanych jada go codziennie lub kilka razy w tygodniu. Pomimo, że śniadanie oceniane jest jako równie ważny posiłek co obiad, regularnie spożywa je mniejsza grupa badanych. Codziennie lub kilka razy w tygodniu śniadanie jada 75,8% ankietowanych. Oceniając rangę posiłków po faktycznych zachowaniach związanych z regularnością ich spożywania, można by stwierdzić, że najważniejszym posiłkiem dla badanych jest obiad, a następnie kolacja i śniadanie.

Wyniki badania wskazują, że życie w dużych miastach nie sprzyja regularnemu spożywaniu posiłków. Wszystkie posiłki, z wyjątkiem drugich śniadań i lunchy, częściej są spożywane przez mieszkańców wsi i mniejszych miast. Poranne śniadanie częściej spożywają mieszkańcy wsi (74%) i małych miast (77%) niż mieszkańcy dużych miast (62%). Posiłek ten rzadziej jest spożywany przez osoby lepiej wykształcone oraz o lepszym statusie materialnym, mimo, że to właśnie one częściej deklarują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Co ciekawe 90% osób z wyższym wykształceniem oraz 88% osób o wysokich dochodach deklaruje, iż zawsze spożywa śniadanie w dni wolne od pracy. Nie wszystkie posiłki spożywane są równie często przez wszystkie grupy społeczno-demograficzne. Częstość spożywania śniadań (porannych oraz drugich) i lunchy związana jest z wykształceniem oraz dochodami. Drugie śniadanie lub lunch spożywa 50% osób z wyższym wykształceniem, a tylko 34% z wykształceniem podstawowym.

Wspólne śniadanie codziennie spożywają częściej osoby mieszkające na wsi (22%), o niższych dochodach (29%) i niższym wykształceniu (28%). Dla porównania z całą rodziną śniadanie spożywa tylko 7% mieszkańców dużych miast, 13% osób z wyższym wykształceniem i 14% osób o wysokim statusie materialnym. Analogicznie do śniadania, obiad codziennie częściej jedzą mieszkańcy wsi (93%) i małych miast (93%) niż mieszkańcy dużych miast (83%). Podwieczorek codziennie spożywa 31% mieszkańców wsi i 19% osób mieszkających w dużych miastach. Kolacje częściej jedzą mieszkańcy wsi (74%) i małych miasteczek (70%) niż mieszkańcy dużych miast (63%). Osoby o niższych dochodach częściej spożywają kolację niż osoby o wyższym statusie materialnym. Z kolacji rezygnuje zaledwie 6% badanych, ze śniadania natomiast grupa dwukrotnie większa – 12%.

Kobiety jedzą częściej i bardziej regularnie niż mężczyźni. Śniadanie przed wyjściem do pracy codziennie spożywa 73% kobiet i tylko 48% mężczyzn. Co ciekawe mężczyźni częściej jedzą śniadanie w dni wolne od pracy (86%), kobiety (79%). Kobiety (92%) również częściej niż mężczyźni (81%) jedzą regularnie obiady. 27% kobiet deklaruje, iż codziennie spożywa podwieczorek. Tego samego zdania jest 17% mężczyzn. Kobiety i mężczyźni równie często jedzą kolacje (69% i 66%).

Jakie produkty, zdaniem rodziców, powinno zawierać dobre i zdrowe śniadanie dla dziecka a co dzieci faktycznie jadają na śniadania?

Co rodzice biorą pod uwagę przygotowując dzieciom śniadanie? Dla rodziców przygotowujących śniadanie dla swoich dzieci bardzo ważnym kryterium są upodobania dziecka.

Rodzice przygotowując śniadania dla dzieci kierują się w pierwszej kolejności upodobaniami dziecka, a nie wartościami odżywczymi poszczególnych produktów. Dzieci częściej na śniadania jadają produkty oceniane przez rodziców jako zdrowe. Pojawiają się jednak pewne rozbieżności i niespójności. Na przykład, pełnoziarniste pieczywo oceniane jako jeden z najzdrowszych produktów jest relatywnie rzadko spożywane przez dzieci. Kolejną niespójnością jest wyższe pozycjonowanie w hierarchii zdrowych produktów sera białego, twarogu, serków homogenizowanych w stosunku do wędlin i jednocześnie częstsze spożywanie wędlin niż serów białych i twarożków.

W rodzinach o niższych dochodach (43%) i z niższym wykształceniem (49%) dzieci dostają na śniadanie to samo co dorośli częściej niż w rodzinach o wysokich dochodach (22%) i wyższym wykształceniu (25%). Sam chleb z masłem zdecydowanie częściej jadają dzieci osób z wykształceniem podstawowym (28%) niż z wykształceniem wyższym (8%). Wpływa na to czynnik ekonomiczny: taki posiłek dostają częściej dzieci rodziców o niskich dochodach (30%), niż dzieci rodziców o wysokim statusie materialnym (8%). Częściej sam chleb z masłem jedzą na śniadanie dzieci mieszkające na wsiach i w małych miastach.

Źródła informacji na temat składników odżywczych, które powinno zawierać śniadanie dla dziecka. 42% badanych przygotowując śniadania dla dzieci opiera się na własnej wiedzy i doświadczeniu. Podstawowym źródłem informacji na temat składników odżywczych, które powinien zawierać posiłek dla dziecka są pisma dla matek z dziećmi, a w dalszej kolejności: poradniki, książki, literatura fachowa. Rodzice także często polegają na opinii lekarza, doświadczeniu rodziny, programach edukacyjnych w radiu i telewizji oraz prasie kobiecej.

Źródła informacji na temat składników odżywczych, które powinno zawierać śniadanie dla dziecka.