Zwyczaje żywieniowe Polaków Warszawa, 2006
Badanie zrealizowane: w okresie od 8 do 11 sierpnia 2006, na ogólnopolskiej próbie losowej 1042 gospodarstw domowych posiadających dzieci w wieku 6 – 15 lat, metodą wywiadu telefonicznego.
Subiektywna ocena ważności poszczególnych posiłków Najważniejszymi posiłkami wg badanych są śniadania i obiady.
Odsetki osób spożywających dany posiłek codziennie lub kilka razy w tygodniu
Pogląd, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem jest nieco bardziej popularny wśród osób z wyższym wykształceniem (56%). Opinia, że najważniejszym posiłkiem jest obiad, znajduje najwięcej zwolenników wśród osób z wykształceniem podstawowym (62%). Posiłkiem najczęściej i najbardziej regularnie jadanym przez dorosłych jest obiad. 97,1% ankietowanych jada go codziennie lub kilka razy w tygodniu. Pomimo, że śniadanie oceniane jest jako równie ważny posiłek co obiad, regularnie spożywa je mniejsza grupa badanych. Codziennie lub kilka razy w tygodniu śniadanie jada 75,8% ankietowanych. Oceniając rangę posiłków po faktycznych zachowaniach związanych z regularnością ich spożywania, można by stwierdzić, że najważniejszym posiłkiem dla badanych jest obiad, a następnie kolacja i śniadanie.
Wyniki badania wskazują, że życie w dużych miastach nie sprzyja regularnemu spożywaniu posiłków. Wszystkie posiłki, z wyjątkiem drugich śniadań i lunchy, częściej są spożywane przez mieszkańców wsi i mniejszych miast. Poranne śniadanie częściej spożywają mieszkańcy wsi (74%) i małych miast (77%) niż mieszkańcy dużych miast (62%). Posiłek ten rzadziej jest spożywany przez osoby lepiej wykształcone oraz o lepszym statusie materialnym, mimo, że to właśnie one częściej deklarują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Co ciekawe 90% osób z wyższym wykształceniem oraz 88% osób o wysokich dochodach deklaruje, iż zawsze spożywa śniadanie w dni wolne od pracy. Nie wszystkie posiłki spożywane są równie często przez wszystkie grupy społeczno-demograficzne. Częstość spożywania śniadań (porannych oraz drugich) i lunchy związana jest z wykształceniem oraz dochodami. Drugie śniadanie lub lunch spożywa 50% osób z wyższym wykształceniem, a tylko 34% z wykształceniem podstawowym.
Wspólne śniadanie codziennie spożywają częściej osoby mieszkające na wsi (22%), o niższych dochodach (29%) i niższym wykształceniu (28%). Dla porównania z całą rodziną śniadanie spożywa tylko 7% mieszkańców dużych miast, 13% osób z wyższym wykształceniem i 14% osób o wysokim statusie materialnym. Analogicznie do śniadania, obiad codziennie częściej jedzą mieszkańcy wsi (93%) i małych miast (93%) niż mieszkańcy dużych miast (83%). Podwieczorek codziennie spożywa 31% mieszkańców wsi i 19% osób mieszkających w dużych miastach. Kolacje częściej jedzą mieszkańcy wsi (74%) i małych miasteczek (70%) niż mieszkańcy dużych miast (63%). Osoby o niższych dochodach częściej spożywają kolację niż osoby o wyższym statusie materialnym. Z kolacji rezygnuje zaledwie 6% badanych, ze śniadania natomiast grupa dwukrotnie większa – 12%.
Kobiety jedzą częściej i bardziej regularnie niż mężczyźni. Śniadanie przed wyjściem do pracy codziennie spożywa 73% kobiet i tylko 48% mężczyzn. Co ciekawe mężczyźni częściej jedzą śniadanie w dni wolne od pracy (86%), kobiety (79%). Kobiety (92%) również częściej niż mężczyźni (81%) jedzą regularnie obiady. 27% kobiet deklaruje, iż codziennie spożywa podwieczorek. Tego samego zdania jest 17% mężczyzn. Kobiety i mężczyźni równie często jedzą kolacje (69% i 66%).
Jakie produkty, zdaniem rodziców, powinno zawierać dobre i zdrowe śniadanie dla dziecka a co dzieci faktycznie jadają na śniadania?
Co rodzice biorą pod uwagę przygotowując dzieciom śniadanie? Dla rodziców przygotowujących śniadanie dla swoich dzieci bardzo ważnym kryterium są upodobania dziecka.
Rodzice przygotowując śniadania dla dzieci kierują się w pierwszej kolejności upodobaniami dziecka, a nie wartościami odżywczymi poszczególnych produktów. Dzieci częściej na śniadania jadają produkty oceniane przez rodziców jako zdrowe. Pojawiają się jednak pewne rozbieżności i niespójności. Na przykład, pełnoziarniste pieczywo oceniane jako jeden z najzdrowszych produktów jest relatywnie rzadko spożywane przez dzieci. Kolejną niespójnością jest wyższe pozycjonowanie w hierarchii zdrowych produktów sera białego, twarogu, serków homogenizowanych w stosunku do wędlin i jednocześnie częstsze spożywanie wędlin niż serów białych i twarożków.
W rodzinach o niższych dochodach (43%) i z niższym wykształceniem (49%) dzieci dostają na śniadanie to samo co dorośli częściej niż w rodzinach o wysokich dochodach (22%) i wyższym wykształceniu (25%). Sam chleb z masłem zdecydowanie częściej jadają dzieci osób z wykształceniem podstawowym (28%) niż z wykształceniem wyższym (8%). Wpływa na to czynnik ekonomiczny: taki posiłek dostają częściej dzieci rodziców o niskich dochodach (30%), niż dzieci rodziców o wysokim statusie materialnym (8%). Częściej sam chleb z masłem jedzą na śniadanie dzieci mieszkające na wsiach i w małych miastach.
Źródła informacji na temat składników odżywczych, które powinno zawierać śniadanie dla dziecka. 42% badanych przygotowując śniadania dla dzieci opiera się na własnej wiedzy i doświadczeniu. Podstawowym źródłem informacji na temat składników odżywczych, które powinien zawierać posiłek dla dziecka są pisma dla matek z dziećmi, a w dalszej kolejności: poradniki, książki, literatura fachowa. Rodzice także często polegają na opinii lekarza, doświadczeniu rodziny, programach edukacyjnych w radiu i telewizji oraz prasie kobiecej.
Źródła informacji na temat składników odżywczych, które powinno zawierać śniadanie dla dziecka.