WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Advertisements

PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
BIAŁKA.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„Owoce i warzywa w szkole’’
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM Zdrowie Publiczne Iwona Wojdyła

SKÓRA Połączona jest z wnętrzem naszego organizmu. W skórze właściwej w bogato ukrwionej i unerwionej warstwie brodawkowej z jej włosowatych naczyń krwionośnych, komórki warstwy rozrodczej pobierają wszelkie niezbędne substancje odżywcze.

NACZYNIA Są częścią układu krwionośnego obejmującego cały nasz organizm. W nich znajdują się cząsteczki pokarmowe, które dotarły z naszego układu trawiennego. W dostarczaniu do komórek substancji pokarmowych i odprowadzaniu zbędnych produktów powstałych w wyniku komórkowej przemiany materii, oprócz krwi, odgrywa równorzędną rolę limfa.

LIMFA Jest przezroczystym płynem wykazującym w swym składzie duże podobieństwo do krwi. Tworzą ją plazma i komórki. W plazmie natomiast, tak jak i we krwi, występują substancje pokarmowe, hormony, enzymy, białe ciałka krwi, antytoksyny, a także toksyny powstałe w wyniku metabolizmu. Drenuje komórki tkankowe.

LIMFA Wypełnia ona przestrzenie międzykomórkowe i to dzięki niej zachodzi wymiana komórkowa i proces przemiany materii w „żywych” warstwach naskórka. Tkanka dermiczna i hipodermiczna jest bardzo bogata w limfę. Limfa krąży w stanie wolnym (w przestrzeniach międzykomórkowych), a także w naczyniach limfatycznych.

SPOSÓB ODŻYWIANIA Wpływa na wygląd skóry, włosów, paznokci. Regularne dostarczanie wszystkich potrzebnych organizmowi substancji jest niezbędnym warunkiem utrzymania jego fizjologicznej równowagi. Spożywany przez nas pokarm nie zawsze zawiera wszystkie potrzebne nam elementy. Wiąże się to z jednostajną monotonną dietą jak i pasteryzacją, gotowaniem czy niewłaściwym przechowywaniem produktów żywnościowych.

BŁĘDY W ŻYWIENIU Spożywanie: nadmiernej ilości białka zwierzęcego oraz tłuszczów i cukrów, zbyt małej ilości jarzyn i owoców. Prawidłowym żywieniem zajmuje się osobna gałąź wiedzy, zwana dietetyką, wykorzystująca najnowsze badania składu pożywienia, co zapewnia organizmowi: pełnie zdrowia, prawidłową sylwetkę i sprawność fizyczną.

PIRAMIDA ŻYWIENIA

PIRAMIDA ŻYWIENIA

PIRAMIDA ŻYWIENIA

Składniki odżywce i ich znaczenie w żywieniu Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu przez organizm. Składniki te budują organizm ludzki. Organizm człowieka zawiera: 20% białek, 10 – 15% tłuszczu, 1% węglowodanów, 4 – 5% składników mineralnych oraz około 65% wody

Podział Składniki energetyczne, czyli węglowodany, tłuszcze, częściowo białka pokrywające zapotrzebowanie na energię potrzebną do funkcjonowania organizmu.

Podział Składniki budulcowe, które służą do budowy i odnowy komórek oraz tkanek: białka, wapń, fosfor, siarka, żelazo, jod, lipidy (fosfo i glikolipidy budujące błony komórkowe, osłonki mielinowe układu nerwowego) oraz cholesterol – składnik błon komórkowych, prekursor do syntezy hormonów płciowych, kory nadnerczy, kwasów żółciowych.

Podział Składniki regulujące, czyli witaminy, niektóre makro- i mikroelementy oraz błonnik pokarmowy – jako biokatalizatory biorą udział we wszystkich przemianach zachodzących w organizmie oraz regulacji perystaltyki przewodu pokarmowego.

TŁUSZCZE Źródło energii. W skład diety powinny wchodzić tłuszcze zwierzęce (masło) i tłuszcze roślinne (oliwa, oleje roślinne, margaryna) oraz tłuszcze zawarte w: żółtkach, serach, mięsie i wędlinach. Dzienne zapotrzebowanie 1g/kg masy ciała.

TŁUSZCZE Są wygodnym i głównym źródłem materiału zapasowego (umożliwiają robienie przerw między posiłkami, podczas pracy, umożliwiają funkcjonowanie organizmu poza strefą neutralności cieplnej - utrzymywanie temperatury ciała), Pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych.

BIAŁKA Materiał budulcowy, niezbędny do budowy i odbudowy każdej komórki. Pełnowartościowe białka znajdują się w mięsie, rybach, mleku, serach i jajkach. Roślinne nie mają pełnych wartości biologicznych. Zwierzęce np. mleko jest wartościowe ponieważ zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy. Wolne aminokwasy występują w skórze jako: składniki NMF ( ok.40%) działanie nawilżające , ścięgnach, włosach (kolagen, keratyna), mięśniach (miozyna). Dzienne zapotrzebowanie 1g\kg masy ciała.

WĘGLOWODANY Sacharyd - Cukier, jako surowiec energetyczny i budulcowy. Proste mają znaczenie energetyczne oraz stanowią podjednostki do budowy węglowodanów złożonych. Są też substancjami wbudowanymi w elementy układu odpornościowego, wchodzą w skład śluzów, kwasów nukleinowych. Niezbędne dla ludzkiego organizmu, stworzone przez rośliny i dostarczane z pożywieniem. Główne źródło warzywa i owoce.

WĘGLOWODANY Proste –monosacharydy (fruktoza, glukoza) Dwucukry –disacharydy (sacharoza, laktoza maltoza) Złożone-polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza) Monosacharydy i disacharydy rozpuszczają się w wodzie. Polisacharydy są nierozpuszczalne tworzą roztwory koloidalne. Glukoza spożyta w trakcie posiłku zostaje wchłonięta do krwi, która roznosi ją do każdej „głodnej” komórki ciała, gdzie glukoza ulega rozkładowi dostarczając komórkom energii.

WODA Około 60% znajduje się w naszym organizmie około 20% z całego organizmu przypada na skórę. Wchodzi ona w skład płynu komórkowego i śródkomórkowego. Jest w organizmie środkiem transportu, rozpuszczalnym podłożem wielu substancji, a także regulatorem temperatury (poprzez skraplanie się potu). 5

ZDROWA DIETA

STYL ŻYCIA

DZIĘKUJE ZA UWAGĘ