Zdrowa dieta Europejczyka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Autor: Adrianna Szalonka
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
KUCHNIA HAWAJSKA.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Matematyka jest wszędzie !!!
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Pizzeria „Caro” ul. Damrota 5 44 –145 Pilchowice tel
Przeliczniki kuchenne
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
ŻYWIENIE.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
OBIAD dla uczestników szkolenia
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Zdrowa dieta Europejczyka

Jajecznica z dwóch jaj – 440 kcal Poniedziałek: Śniadanie: Jajecznica z dwóch jaj – 440 kcal Szklanka mleka (2% tłuszczu) – 115 kcal Kromka chleba razowego z dżemem – 133 kcal Drugie śniadanie: Kajzerka – 120 kcal 1 plaster sera żółtego – 36 kcal Masło – 76 kcal Polędwica (1 plaster) – 28 kcal Obiad: Zupa grochowa – 165 kcal Ziemniaki gotowane – 77 kcal Golonka gotowana (100g) – 273 kcal Surówka z marchwi i jabłka – 59 kcal Podwieczorek: Banan – 136 kcal Kolacja: Dwie gruszki w sosie czekoladowym – 500 kcal

Płatki zbożowe (30 łyżek) – 690 kcal Drugie śniadanie: Wtorek: Śniadanie: Płatki zbożowe (30 łyżek) – 690 kcal Drugie śniadanie: Chleb razowy (2 kromki) – 202 kcal Masło – 76 kcal Pomidor – 19 kcal Woda mineralna niegazowana – 0 kcal Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem – 88 kcal Pierogi z mięsem – 205 kcal Naleśniki z serem – 484 kcal Podwieczorek: Sałatka z majonezem – 192 kcal Kolacja: Sok jabłkowy – 105 kcal Dwa gofry z bitą śmietaną – 480 kcal

Herbata bez cukru – 0 kcal Drugie śniadanie: Drożdżówka – 289 kcal Środa: Śniadanie: Trzy parówki – 396 kcal Kajzerka – 120 kcal Ketchup - 14 kcal Herbata bez cukru – 0 kcal Drugie śniadanie: Drożdżówka – 289 kcal Woda niegazowana – 0 kca; Obiad: Kopytka 100g – 147 kcal Żurek 250g – 310 kcal Podwieczorek: Galaretka truskawkowa – 71 kcal Kolacja: Tuńczyk w oleju 50g – 1717 kcal Herbata – 0 kcal

Kromka chleba białego – 106 kcal Ogórek – 8 kcal Obiad: Czwartek: Śniadanie: Kabanosy (100g) – 319 kcal Dwie kajzerki – 240 kcal Drugie śniadanie: Nektarynka – 67 kcal Kromka chleba białego – 106 kcal Ogórek – 8 kcal Obiad: Krupnik – 110 kcal Kotlet schabowy – 237 kcal Pyzy – 210 kcal Podwieczorek: Garść orzechów ziemnych – 291 kcal Kolacja: Ryba po grecku (100g) – 230 kcal Herbata – 0 kcal

Knedle ze śliwkami (100g) – 162 kcal Piątek: Śniadanie: Knedle ze śliwkami (100g) – 162 kcal Napój gazowany z imbirem – 105 kcal Drugie śniadanie: Pączek – 245 kcal Obiad: Filet rybny smażony i panierowany – 380 kcal Ryż biały – 124 kcal Surówka z kapusty kiszonej – 68 kcal Sok z marchwi – 108 kcal Podwieczorek: Makowiec (50 g) – 200 kcal Kolacja: Śledź w śmietanie – 241 kcal Kawa bez cukru – 5 kcal Bagietka z białym serem i dżemem (250g) – 450 kcal

Dwa gołąbki w sosie pomidowoym – 216 kcal Sobota: Śniadanie: Dwa gołąbki w sosie pomidowoym – 216 kcal Sałatka ziemniaczana – 154 kcal Herbata z cukrem – 40 kcal Drugie śniadanie: Jabłko – 36 kcal Kajzerka z zieloną sałatą i pomidorem – 453 kcal Obiad: Zupa grzybowa – 65 kcal Spaghetti Bolognese – 128 kcal Soja – 130 kcal Sałątka ziemniaczana – 154 kcal Kolacja: Papryka nadziewana mięsem i ryżem – 172 kcal Sok pomarańczowy – 108 kcal

Fasolka po bretońsku (100g) – 141 kcal Niedziela: Śniadanie: Fasolka po bretońsku (100g) – 141 kcal Surówka z jabłkiem i majonezem – 92 kcal Drugie śniadanie: Bułka z dwoma plastrami salami -205 kcal Obiad: Rosół (250ml) – 102 kcal Kura w galarecie (100g) – 192 kcal Sok pomarańczowy – 108 kcal Podwieczorek: Grejfut – 70 kcal Budyń waniliowy – 162 kcal Kolacja: Zapiekanka z ryżem , jabłkami i rodzynkami – 390 kcal Herbata z cukrem – 40 kcal

Przepis na rybę po grecku Składniki: 1 kg dużej, mało ościstej ryby morskiej lub słodkowodnej (może być także filet, np. z dorsza), 2 duże marchwie, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2 duże cebule, 3/4 szklanki oleju, 150 g koncentratu pomidorowego, po ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej, 100 g soli, 100 g pieprzu mielone, papryka sproszkowana, 100 g cukru, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżka stołowa musztardy Musisz opłukać rybę i dokładnie obtoczyć ją w mące. Potem smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do nabrania złotego koloru.. W międzyczasie obierz włoszczyznę i zetrzyj ją na tarce warzywnej. Drobno posiekaj cebulę. Musisz gotować je przez około 30 minut, na małym płomieniu ognia pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj pastę pomidorową i sok z cytryny. Przestudź warzywa i obłóż nimi usmażone filety rybne. Później wstaw do lodówki – możesz jeść po kilku godzinach.

Przepis na gofry 75 gram mąki Dwie łyżki cukru Szczypta soli 400 gram stopionego masła Dwa jajka Karton mleka Cukier puder i zmielone truskawki lub wiśnie Najpierw musisz zmieszać mąkę, cukier puder, sól, stopione masło, jajka i mleko. Zostaw na 15 minut w gofrownicy. Kiedy wafle będą przygotowane, możesz wypełnić je cukrem pudrem, truskawkami lub wiśniami. Smacznego!