Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Advertisements

Szkoła promująca zdrowie
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Ruch i dieta to podstawa!
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej ul. Swojska 6, 60-592 POZNAŃ 61 841 77 71

Piramida żywienia

Złe nawyki żywieniowe Na samopoczucie, zdrowie i urodę wpływają nawyki żywieniowe. Niby wiemy, że w diecie powinien królować błonnik, czyli warzywo i owoc pięć razy dziennie . Z domu wybiegamy często bez śniadania, po drodze kupujemy zapychacze w postaci ciastek i drożdżówek, ewentualnie przyrządzamy kanapki z pszennego pieczywa.

Jedzenie ma służyć nam, a nie odwrotnie! Dlatego tak ważne jest świadome odżywianie, czyli wiedza co, kiedy i ile jeść, by być zdrowym. Dobrej jakości produkty to podstawa, ważne jest również kiedy i ile jemy. Warto zadbać, by nasza dieta była zrównoważona, tak pod względem ilościowym oraz jakościowym. Istnieje żywność, która nie odżywia. To dania gotowe, przemysłowo przetworzone.

4 razy U Umiarkowanie- lepiej jeść mało, a często. Urozmaicenie-aby nie dopuścić do powstania niedoborów niezbędnych pierwiastków, należy w codziennym jadłospisie uwzględnić zarówno produkty zbożowe, warzywa i owoce, a także mleko i jego przetwory oraz produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Co ważne, zasada urozmaicenia powinna dotyczyć każdego posiłku.   Uregulowanie- regularne pory posiłków pozwalają przygotować się naszym narządom trawiennym. Unikanie- zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol. 

Kilka zasad Jedz spokojnie, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwaj pokarm, zanim go połkniesz. Jadaj regularnie (usprawniasz w ten sposób pracę jelit), 4– 5 posiłków dziennie. Jedz często i nakładaj sobie małe porcje Unikaj gazowanych napojów, smażenia na tłuszczu, razowego pieczywa oraz mleka(jeśli nie tolerujesz laktozy). Jedz dużo warzyw i owoców. Jadaj kasze i brązowy ryż (cenne źródło błonnika). Spędzaj aktywnie czas.

Zachowania prozdrowotne Unikanie używek - czyli alkoholu czy narkotyków, papierosów. Zwyczaje żywieniowe - czyli jedzenie większej ilości warzyw i owoców, zmniejszenie ilości zjadanych tłuszczów zawierających cholesterol itp. Pozytywne praktyki zdrowotne - ćwiczenia fizyczne, mycie zębów, odpowiednia higiena otoczenia i samego siebie Regularne wizyty kontrolne u lekarzy pierwszego kontaktu i stomatologów, samokontrole.

Korzyści aktywności fizycznej Zmniejszenie ryzyka otyłości Zmniejszenie ryzyka chorób serca Obniżenie profilu lipidowego, w tym cholesterolu Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka Zapobieganie rozwojowi nadciśnienia tętniczego Wzmocnienie mięśni i kości Zdrowie umysłowe i lepsze samopoczucie

Podsumowanie W zasadzie niemożliwy jest powrót do przeszłości, gdy pokarm był pożywieniem w stu procentach naturalnym. Musimy znaleźć zdrowy balans między naturą a tym, co dyktuje nam kultura spożywania. Produkuje się to, co ludzie chcą jeść, lub to, co się ludziom wmówi, że chcą jeść Jakąkolwiek dietę sobie wymyślimy, wszystko pójdzie na marne, jeśli nie nauczymy się w ciągu dnia jeść regularnie.

Koniec Dziękuję za uwagę  Źródła: zwierciadlo.pl Sztukaodzywiania.pl lekko-i-przyjemnie.blogspot.com