Publiczne Gimnazjum w Cieszkowie im. Jana Pawła II

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

 Ich rodzaje i odmiany 
Jak manipulować czasem generacji u drzew. Dorota Feret, Anna Noatyńska
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Rośliny okrytonasienne
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Projekt Edukacyjny uczniów klasy 2b.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Biologia jako nauka eksperymentalna
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Wszelkiego rodzaju rośliny..
Nie jest bogatym ten, kto dużo ma, lecz ten, kto dużo daje.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
1.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Kto naprawdę jest biedny a kto bogaty?....
Doświadczenie z rzeżuchą
Autorka: Julka Jagniątkowska
NISZA EKOLOGICZNA Badanie wpływu działania światła i temperatury na rozwój rzeżuchy, oraz próba odnalezienia jej niszy ekologicznej autor: Igor Stefański.
Skład grupy.
Zasady zdrowego żywienia
Zapraszamy na obejrzenie
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Jak samodzielnie poznać przyrodę?
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki,
Od tysięcy lat znane jest dobroczynne działanie soli na nasze zdrowie i urodę. Sól i jej właściwości są wykorzystywane przez każdego z nas codziennie.
Projekt uczniowski „Jak ekonomicznie wykorzystać wodę” podsumowanie pracy Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Borkach.
KRAJOBRAZY ŚWIATA LASY RÓWNIKOWE.
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
Doświadczenia w wykonaniu klasy III SP w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Smólniku. ZAPRASZAMY NA POKAZ!!!
Składa się z wielu rysunków, które odtwarzane w odpowiedniej kolejności i z odpowiednią prędkością tworzą wrażenie ruchu.
Doświadczenie Biologiczne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
„Jak światło wpływa na rozwój rzeżuchy?”
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
1.18. Rośliny nasienne wykorzystanie warunków życia na lądzie
2.18. Cechy przystosowawcze roślin nasiennych do życia na lądzie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
1.20. Cykl życiowy rośliny nasiennej
KOSZULKI, KUBKI, PORTFELE, TORBY Z NADRUKAMI I LO IM. JANA SMOLENIA W BYTOMIU.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE. I. Utworzenie Zespołu 2.0 Ewa Darwicz – dyrektor Urszula Cygan – koordynator Beata Adasik – nauczyciel Izabela Koczkodaj – nauczyciel.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
BADANIE SIŁY KIEŁKOWANIA NASION
Kto naprawdę jest biedny a kto bogaty?....
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Doświadczenie z rzeżuchą
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Doświadczenie z RzeŻuchą
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

Publiczne Gimnazjum w Cieszkowie im. Jana Pawła II Opiekun projektu Agnieszka Góral

Wpływ różnych czynników na tempo kiełkowania nasion. Temat projektu Wpływ różnych czynników na tempo kiełkowania nasion.

Kiełkowanie Kiełkowanie jest to stopniowe przechodzenie nasienia ze stanu spoczynku w stan aktywności fizjologicznej, przejawiającej się wzrostem zarodka. Warunkiem kiełkowania nasion jest: - pełna dojrzałość, żywotność czyli zdolność do kiełkowania nasienia oraz - odpowiednia temperatura, wilgotność środowiska oraz dostęp powietrza. Kiełkowanie przebiega w trzech fazach: pęcznienie – pobieranie wody przez nasienie, wskutek czego nasienie pęcznieje (jest to proces fizyczny, niezależny od zdolności kiełkowania – napęcznieć mogą również nasiona martwe) uruchomienie zapasów pokarmowych w bielmie, dzięki którym zarodek zaczyna się rozrastać właściwy wzrost i rozwój zarodka - Najpierw wydłuża się korzeń, który przebija łupinę i wysuwa się z nasienia, jako tzw. kiełek. Następnie pod naporem rozrastającego się zarodka łupina się rozrywa i wysuwa się z niej pęd. W siewce zaczyna tworzyć się chlorofil, co zwykle zbiega się z wyczerpaniem materiałów zapasowych i wtedy roślina stopniowo staje się samożywna.

Budowa nasienia: A) dwuliściennej (rzeżucha): a) łupina nasienna, b) bielmo, c) liścień, d) zarodek

Nasiona rzeżuchy To roślina z rodziny kapustowatych. W Polsce występuje 10 gatunków. Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, osteoporozę, anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami.

Doświadczenie Doświadczenie przebiegało w dwóch etapach. Ośmioro uczniów miało za zadanie posadzić po 20 ziaren rzeżuchy do różnych typów ziemi (ziemia do storczyków, ziemia uniwersalna, torf, piasek). Pierwsze cztery miały podlewać sadzonki wodą. Kolejne cztery sokiem jabłkowym, pepsi, octem i jodyną.

Ziemia do storczyków Patryk Stasik i Kinga Broda Rzeżucha Kingi podlewana była wodą, a Patryka pepsi Każdy zasadził 20 nasion

Sadzonka Kingi

Sadzonka Patryka

Procent wykiełkowanych nasion

Ziemia uniwersalna Daniel Kuś i Kinga Morawska Rzeżucha Kingi podlewana wodą, a Daniela jodyną Zasadzono 20 nasion

Sadzonki Daniela i Kingi Woda Jodyna Woda Jodyna Woda Jodyna

Procent wykiełkowanych nasion

Piasek Sandra Sozańska i Krzysztof Dwojak Rzeżucha Sandry podlewana wodą, a Krzyśka sokiem jabłkowym 20 nasion

Sadzonka Sandry

Sadzonka Krzyśka

Procent wykiełkowanych nasion

Torf Żaneta Krawczyk i Marcin Zakowicz Żaneta podlewała wodą a Marcin octem 20 nasion

Sadzonka Żanety

Sadzonka Marcina

Procent wykiełkowanych nasion

Podsumowanie Dzięki doświadczeniom zdobyliśmy nowe wiadomości na temat budowy nasion i wpływu różnych czynników na tempo ich kiełkowania. Jesteśmy zadowoleni, że doświadczenia nam się udały (mimo, że wymagały dużo pracy i cierpliwości). Cały projekt bardzo nam się podobał.

W projekcie wzięły udział następujące osoby Broda Kinga Dwojak Krzysztof Kuś Daniel Krawczyk Żaneta Morawska Kinga Pomogier Sara Sozańska Sandra Stasik Patryk Zakowicz Marcin Żyto Marta

Dziękujemy za uwagę