Amerukanskie jedzenie Spis tresci
Spis tresci Obiad sniadanie podwieczorek Przepis na podwieczorek Drugie sniadanie kolacja Ukształtowanie kuchni amerykanskiej Czy wiesz ze
Ukształtowanie kuchni amerykanskiej Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników.
smiandanie Płatki śniadaniowe, sok, pyszne placki zwane "pancakes" z syropem klonowym, potem jeszcze jajka z bekonem, pieczywo, wędlina, na koniec kawa ze śmietanką . Wszystko to, to typowe produkty na modelowe amerykańskie śniadanie, co być może nie byłoby niczym nadzwyczajnym, gdyby nie fakt, że spożywa się je wszystkie podczas jednego posiłku!
Drugie sniadanie drugie śniadanie jest posiłkiem dosyć trudnym do prawidłowego skomponowania, ponieważ z jednej strony powinny być lekkimi przekąskami, a jednocześnie muszą być na tyle sycące, abyśmy mogli uniknąć uczucia głodu do następnego posiłku. Posiłki te powinny dostarczać od 5 do 10 procent energii.
Obiad Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników. Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i kaloryczne - prawdziwe jedzenie pionierów oraz kolonizatorów. Kiedyś miały one charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać kukurydzę i fasolę.
Podwieczorek Podwieczorkowy przysmak amerykanów może zagościć również na twoim stole. Sprawdź jak smakuj placek polany pysznym, aksamitnym syropem.
Przepis na amerykanki podwieczorek Skladniki 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól, 2 jaja, 1/4 kostki masła, olej do smażenia, syrop klonowy
kolacja Restauracja amerykańska na łamach .Typowymi daniami w restauracji amerykańskiej są steki, mięsa z grilla, hamburgery i sandwiche
Czy wiesz ze Pierwsza prawdziwa amerykańska książka kucharska powstała pod koniec XVIII wieku i liczyła zaledwie 130 stron. Z czasem kuchnia amerykańska zaczęła czerpać wzory z przepisów kulinarnych całego świata, dostosowując je do miejscowych warunków i preferencji coraz liczniejszych grup emigracji. Najbardziej popularny na całym świecie napój gazowany Coca-Cola powstał w 1886 roku. Wymyślił go aptekarz John Pemberton z Atlanty i początkowo miał być to lek na ból głowy. Z czasem dodano do niego dwutlenek węgla i od tego czasu rozpoczęła się światowa kariera tego napoju, który Amerykanie piją do każdego niemal dania. Fast food (z ang. szybkie jedzenie) to potrawy przygotowywane na szybko, na miejscu. Z reguły są to dania wysokokaloryczne, zawierające dużo węglowodanów i słynące jako mało wartościowe (zawierają zbyt mało minerałów, witamin). W kuchni amerykańskiej są jednak niezastąpione. Obecnie do dań typu fast food zaczęto wprowadzać sałatki by zmienić niekorzystny wizerunek tego rodzaju żywności. Hamburger ma niewiele wspólnego z szynką (z ang. ham znaczy szynka). Jest to rodzaj kotleta z mielonego mięsa wołowego, z reguły w okrągłej formie, smażonego na grillu lub patelni i wkładanego między dwa kawałki bułki. Samo słowo i potrawa wywodzi się od befsztyka po hambursku, którego do Ameryki sprowadzili niemieccy imigranci. Hot dog, czyli bułka z parówką w kuchni amerykańskiej pojawił się także dzięki imigrantom z Niemiec. W 1487 roku we Frankfurcie nad Menem zrobiono pierwsze parówki, które wraz z migracją z Europy przywędrowały za ocean. Około 1870 roku otwarta została pierwsza budka z hot dog'ami w Ameryce Północnej.
Wykonanie : Damian Sekuła III D
Dziekuje za uwage !