„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

B. Analiza jakościowa posiłków
Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
„ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA” Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Szkoła promująca zdrowie
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Szkolna kampania walki z otyłością.
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
Racjonalne odżywianie, aktywność fizyczna oraz choroby wynikające ze złego stylu życia mgr Anna Węclewska.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywienie w sporcie.
Zdrowa dieta Europejczyka
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Jedz na zdrowie.
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Wpływ odżywiania na rozwój psychofizyczny dziecka
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Racjonalne Odżywianie
Zdrowa dieta Europejczyków
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
zdrowe odżywianie nastolatka
Żyj zdrowo!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
ŻYWIENIE.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska Karolina Gajek

Plan prezentacji Zapotrzebowania energetyczne i przykładowe jadłospisy dla określonych grup wiekowych. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Najpopularniejsze, zdrowe produkty spożywcze. Produkty niekorzystne dla naszego zdrowia.

DZIECI

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne Dzieci 1 – 3 lat – 1300 [kcal] Dzieci 4 – 6 lat – 1700 [kcal] Dzieci 7 – 9 lat - 2100 [kcal] Chłopcy 10 – 12 lat – 2600 [kcal] Dziewczęta 10 – 12 lat – 2300 [kcal]

Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze dla dzieci w wieku 1 - 12 lat Białko: 45 – 75 gram Węglowodany: 165 – 320 gram Tłuszcze: 50-80 gram

Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 5 – 12 lat I śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, 1 kromka chleba z masłem i dżemem. II śniadanie: jabłko, kanapka z masłem i serem. Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, schab duszony, surówka z kapusty pekińskiej, 1 gałka ziemniaków, kompot z wiśni Podwieczorek: jogurt owocowy Kolacja: kanapka z masłem, sałatą , 2 plasterkami szynki z indyka i 1 plastrem pomidora.

MŁODZIEŻ

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne Młodzież męska - 13-15 lat 3000-3300[kcal] Młodzież męska - 16-20 lat 3200-3700[kcal] Młodzież żeńska - 13-15 lat 2600-2800[kcal] Młodzież żeńska - 16-20 lat 2500-2700[kcal]

Przykładowy jadłospis nastolatka/i I śniadanie : kanapka z masłem, białym serem i zielonym ogórkiem. II śniadanie : banan, kanapka z masłem, chudą szynką i rzodkiewką. Obiad : zupa jarzynowa, 3 naleśniki z truskawkami. Podwieczorek : budyń waniliowy. Kolacja : kanapka z masłem i plastrem żółtego sera.

Wartościowe produkty dla dzieci i młodzieży: winogrona – 68 [kcal] jabłko świeże – 36 [kcal] banan, 1 sztuka (200 g) – 136 [kcal]

mleko zagęszczone niesłodzone, 1 łyżka – 34 [kcal] płatki kukurydziane, 1 łyżka – 12 [kcal] mleko zagęszczone niesłodzone, 1 łyżka – 34 [kcal] jogurt z kawałkami owoców - 103 [kcal] jogurt Danone 0% tłuszczu z owocami, 1 szklanka (250 ml) – 48 [kcal]

DOROŚLI

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 [kcal] Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200 [kcal] Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 [kcal] Mężczyźni 21-59 lat praca lekka 2100-2300 [kcal] Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800 [kcal] Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 [kcal] Kobiety ciężarne 2800 [kcal]

Przykładowy jadłospis dla kobiety I śniadanie: płatki z pełnego ziarna na mleku. II śniadanie: kanapka z masłem i serem, kawa zbożowa. Obiad: rosół, gałka ziemniaków, gotowane udko z kurczaka. Podwieczorek: jogurt owocowy. Kolacja: sałatka warzywna.

Przykładowy jadłospis dla mężczyzny I śniadanie: jajecznica, 2 kromki chleba, herbata zielona. II śniadanie: kanapka z masłem, chudą szynką i plastrem pomidora. Obiad: rosół, 2 gałki ziemniaków, gotowane udko z kurczaka. Podwieczorek: kefir. Kolacja: kanapka z masłem, serem białym i ogórkiem zielonym.

Wartościowe produkty dla osób dorosłych: ogórek – 8 [kcal] Serek wiejski lekki – 75 [kcal] chleb graham, 1 kromka (50 g) – 96 [kcal] pomidor (80 g) – 19 [kcal]

LUDZIE STARSI

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne Mężczyźni 65-75 lat – 2300 [kcal] Mężczyźni powyżej 75 lat – 2100 [kcal] Kobiety 60-75 lat – 2200 [kcal] Kobiety powyżej 75 lat – 2000 [kcal]

Przykładowy jadłospis dla seniora I śniadanie: owsianka. II śniadanie: kanapka z dżemem niskosłodzonym. Obiad: zupa grzybowa z makaronem, pulpeciki gotowane w sosie pomidorowym. Podwieczorek: maślanka z bułką. Kolacja: kanapka z masłem i szynką z indyka.

zupa grzybowa – 30 [kcal]

PUSTE KALORIE, CZYLI „ŚMIECIOWE JEDZENIE”

Średnia wartość kaloryczna słodyczy i potraw typu fast food Herbatniki 437 Landrynka 18 Lody (jedna gałka 39 Pączek 247 Popcorn 360 Słone paluszki 385 Wafelki w czekoladzie 553 Frytki (100g.) 235 Hamburger 255 Szklanka schłodzonych napojów gazowanych (średnio) 100 Babeczka śmietankowa 437 Ciastka biszkoptowe z galaretką i czekoladą 327 Ciasto drożdżowe z kruszonką 375 Czekolada (jedna kostka) 27

ciastka delicje szampańskie – 400 [kcal] cukierki – 390 [kcal] baton Snickers – 310 [kcal] ciastka delicje szampańskie – 400 [kcal]

Choroby związane z nadmiernym spożywaniem niezdrowych produktów Otyłość - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Próchnica – za jej rozwój odpowiadają bakterie, które rozkładają cukier osadzający się na powierzchni zębów. Podczas reakcji tworzy się kwas uszkadzający szkliwo. Miażdżyca – powstaje m.in. Na skutek nadmiernej ilości związków tłuszczowych, zwłaszcza cholesterolu, występujących we krwi.

Bibliografia www.wikipedia.pl www.bryk.pl