Witam Państwa Laura Maciejewska K-PODR w Minikowie Oddział Zarzeczewo.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Pielęgnacja i serwowanie wina
Podstawowa wiedza o winach w teorii
Zakupy.
Magdalena Dul Winnice jako specyficzny produkt turystyczny Polski - metody promocji   PRACA DYPLOMOWA MAGISTERSKA Promotor: Prof. nadzw. dr hab. inż.
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
N a k r y c i e s t o ł u.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
Kobiety w LGD LGD Kobietom I ŚLĘŻAŃSKIE FORUM KOBIET.
WINO.
Enoturystyka Prowadzący: mgr Łukasz Stokłosa
Kuchnia Szwajcarii.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Polska prezydencja w Unii Europejskiej.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Rola promocji w kształtowaniu wizerunku gospodarstwa agroturystycznego
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Sprawozdanie z projektu Mali Badacze realizowanego w klasach I-III Publicznej Szkoły Podstawowej nr 52 w roku szkolnym 2012/2013.
Elementy otoczenia społeczno -demograficznego
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki Doświadczenia XX - lecia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Nasze życie, życie zwierząt oraz roślin zależy całkowicie od energii słonecznej. Ludzkość używa energii, aby się odżywiać, podróżować, ogrzewać, produkować.
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Zdrowe Odżywianie.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
KLASTER PRODUKTU LOKALNEGO DOLINY BARYCZY I WZGÓRZ TRZEBNICKICH
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
ZMYSŁY CZŁOWIEKA.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Zasady prawidłowego żywienia
Zmysły smak, węch.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Konferencja Gdańsk - PODR
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Instytut Eurotest BADANIE OPINII OSÓB PROWADZACYCH GOSPODARSTWA DOMOWE NA TERENIE GDAŃSKA DOTYCZACYCH ZMIANY SPOSOBU ZBIERANIA SELEKTYWNEGO ODPADÓW KOMUNALNYCH.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
wino według filozofii Slow Food
Żywność ekologiczna.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego
Jedzenie w Hiszpanii.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Witam Państwa Laura Maciejewska K-PODR w Minikowie Oddział Zarzeczewo

Agroturystyka po włosku - rola produktów regionalnych w promocji regionu Aleksandrów, 9.03.2012 r.

Gospodarstwo agroturystyczne Palazzo Bandino prowadzone przez Gabriele Valeriani

Palazzo Bandino

Palazzo Bandino – hol główny będący również biurem

Palazzo Bandino – pokój z aneksem kuchennym

Palazzo Bandino – pokój z aneksem kuchennym

Palazzo Bandino – pokój gościnny

Palazzo Bandino – łazienka, pokój gościnny,

Palazzo Bandino – fragment klatki schodowej

Palazzo Bandino – fragment klatki schodowej

Palazzo Bandino - SPA

Palazzo Bandino – SPA, recepcja

Palazzo Bandino - SPA

Palazzo Bandino - SPA

Palazzo Bandino – SPA, basen zewnętrzny z podgrzewaną wodą

Palazzo Bandino, SPA

Palazzo Bandino - SPA

Palazzo Bandino - SPA

Palazzo Bandino – zabudowania gospodarcze

Palazzo Bandino – basen letni

Palazzo Bandino – zabudowania przy basenie letnim

Palazzo Bandino – sala kominkowa

Palazzo Bandino - jadalnia

Palazzo Bandino – jadalnia, stół szwedzki, śniadanie

Poderi Arcangelo - hol

Poderi Arcangelo - jadalnia

Spotkanie z Debora Vagheggini, prezesem Stowarzyszenia Agroturystycznego Terranostra Siena

Wg Debora Vagheggini gospodarstwa agroturystyczne są niezbędne po to, aby rolnictwo mogło się rozwijać. Turyści są, bowiem głównymi konsumentami produkowanych w Toskanii win, gdyby nie oni nie byłoby potrzeby uprawy winorośli i produkcji win.

Agroturystyka w Toskanii W prowincji Siena jest 1050 gospodarstw agroturystycznych i 13 744 miejsc noclegowych. Liczba miejsc noclegowych w agroturystyce i hotelach wynosi 70 000. Od roku 2000 do 2010 liczba turystów wzrosła o 97%. W 2011 roku Toskańczycy odnotowali znaczną liczbę turystów z Polski. Włosi rozpoznali i zaspokajają potrzebę turystów, którzy przyjeżdżając do Toskanii chcą żyć w ich rzeczywistości. Wyrażając się kolokwialnie „robią pieniądze” na przekazywaniu tradycji.

Spotkanie z prezesem organizacji związkowej rolników - Coldiretti

Niektóre zadania Coldiretti Coldiretti powstała po II wojnie światowej, reprezentuje 3000 rolników i jest finansowana ze składek członkowskich. Organizacja wpływa na kształtowanie regulacji prawnych i innych przepisów, skupia się na dbałości o to by wartość dodana do produktu pozostała w gospodarstwie, by rolnik mógł przetworzyć i sprzedać, płody rolne. Pomaga promować gospodarstwa, udostępniając im miejsca na targach. Organizacja otworzyła i prowadzi „sklep przyjaznej wsi”, w którym rolnicy mogą sprzedawać produkty. Dba o jakość i oryginalność toskańskich produktów regionalnych, o to by inni producenci nie podszywali się pod produkowane przez rolników towary. W organizacji są także specjaliści, którzy zajmują się młodzieżą, kobietami i emerytami.

Degustacja wina w Sienie Turystyka winna w Toskanii wciąż się rozwija. Włosi dbają o utrzymanie infrastruktury pozwalającej sprzedawać produkowane tu wina.

Degustacja wina w Sienie 50% turystów przyjeżdża do Toskanii dla podziwiania zabytków i licznych dzieł sztuki zgromadzonych w tym regionie. Druga połowa turystów odwiedza Toskanię z powodu produkowanych tu win.

Degustacja wina w Sienie Obie te gałęzie turystyki wzajemnie się uzupełniają i żadna z nich samodzielnie nie zachęci takiej jak dotąd liczby turystów do odwiedzenia regionu.

Degustacja wina w Sienie

Degustacja wina w Sienie

Poderi Arcangelo – droga do piwnic, w których odbywa się produkcja wina

Normy określają wydajność owoców z hektara uprawy, więc rolnicy selekcjonują grona dojrzewające na krzaku winorośli zostawiając najlepsze.

Wino i jedzenie towarzyszą sobie od wieków Wino i jedzenie towarzyszą sobie od wieków. Niejeden posiłek możemy zmienić w ucztę lub orgię smaków, okraszając go odpowiednio dobranym trunkiem. Dobrze dobrane do potrawy wino, lub odwrotnie, potrafi przynieść doznania smakowe, których żaden z tych elementów podany osobno nie byłby w stanie zapewnić.

Poderi Arcangelo – produkcja wina Winogrona przerabiane są w metalowych kadziach umożliwiających kontrolę wszystkich parametrów produkcyjnych

Poderi Arcangelo – produkcja wina Pozostałe po produkcji wina skórki i resztki miąższu wykorzystuje się do produkcji grappy.

Poderi Arcangelo – produkcja wina

Poderi Arcangelo – produkcja wina

Grappa - przeźroczysta o charakterystycznym smaku oraz intensywnym zapachu, zawiera od 40 do 50% alkoholu Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości winogron Rzadko kiedy dodaje się go do drinków. Grappę bardzo dobrej jakości należy podawać w temperaturze pokojowej, by móc wydobyć z niej pełnię smaku. We Włoszech kilka kropel grappy dolewa się nieraz do espresso, co znane jest jako Caffè Corretto.

Poderi Arcangelo – produkcja wina Następnie wino przelewane jest do drewnianych beczek. Czas przebywania wina w beczkach i butelkach, a więc proces starzenia określony jest odpowiednimi normami.

Palazzo Bandino – produkcja wina Strefy języka odpowiadające za smaki: czubek – słodki, tył – gorzki, boki – kwaśny i słony. Język znawcy potrafi wyczuć też „ciężkość” smaku, stosunek smaku do zapachu. Szkoła picia: bierzemy mały łyczek, wąchamy i rozprowadzamy wino po podniebieniu, łykamy. Ilość wydzielanej śliny określa jedzenie, jakie należy podać do wina. Jeżeli smak wina zostaje na dłużej możemy być pewni, że podano odpowiednie jedzenie, a jego jakość była wysoka i było ono naturalne.

Palazzo Bandino – produkcja wina Ze względu na zawartość alkoholu wina dzielimy na: słabe, które zawierają 8 - 10 % alkoholu średniej mocy o zawartości 10 - 14 % alkoholu mocne, które zawierają 14 - 18 % alkoholu

Palazzo Bandino – produkcja wina W zależności od zawartości cukru wina dzieli się na: wytrawne (1 - 3 % cukru); półsłodkie (3 - 7 % cukru); słodkie, deserowe (7 - 12 % cukru); likierowe, deserowe ciężkie (do 15 % cukru).

Palazzo Bandino – produkcja wina W zależności od sposobu konsumpcji rozróżnia się wina: stołowe - spożywane podczas jedzenia (wina wytrawne i półsłodkie); deserowe - podawane po jedzeniu, do ciast i deseru (wina słodkie i mocne); likierowe - spożywane jak deserowe (mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie).

Palazzo Bandino – produkcja wina Ze względu na specjalne cechy jakościowe wyróżnia się wina: musujące - zawierające znaczną ilość dwutlenku węgla wytworzonego w sposób naturalny, podczas wtórnej fermentacji, zwanej szampanizacją; gazowane - sztucznie nasycane sprężonym dwutlenkiem węgla; ziołowe - zaprawiane zaprawkami ziołowymi (np. wermut); lecznicze - zawierające pewne preparaty lecznicze.

Poderi Arcangelo – produkcja wina Pod względem barwy wina dzieli się na: białe - o zabarwieniu od jasnożółtego poprzez złociste do brązowego czerwone - od barwy jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej z odcieniem fioletowym

Dobór win do potraw Wszystkie wina (domowej roboty także) powinny być właściwie podawane. Do zimnych przekąsek (pasztetu, wędlin, pieczeni, jaj itp.) - można podawać wina wytrawne i półwytrawne, białe i czerwone oraz wytrawny wermut Do ryb - białe wino wytrawne Do dań gorących z mięsa białego - białe wino wytrawne i półwytrawne Do innych mięs - wino czerwone wytrawne i półwytrawny wermut

Dobór win do potraw c.d. Do potraw z drobiu (kurcząt, kur, indyków) - białe wino wytrawne i półwytrawne Do kaczek i gęsi - czerwone wytrawne Do dań słodkich, deserów i sera - wino czerwone i białe, półsłodkie i słodkie Do owoców, ciast i słodyczy – wina słodkie deserowe białe lub czerwone oraz słodki wermut

W czym podawać Do wina białego (temp. 10 - 14 °C) podaje się kieliszki na wysokiej nóżce, raczej smukłe, zwężające się ku górze Do wina czerwonego (temp. 14 - 18 °C) - kieliszki pękate na niższych nóżkach Do win musujących (temp. 6 - 8 °C) podaje się kieliszki wysokie, smukłe Do wermutu (temp. 8 - 10 °C) - kieliszki jak do wina czerwonego

Jakie kieliszki do wina?

Jakie cechy powinny posiadać kieliszki do wina Wykonane z przeźroczystego szkła Szkło powinno być cienkie Nóżka powinna być dostatecznie długa Rozmiar kieliszka powinien być na tyle duży by umożliwić zakręcenie winem

Kieliszki do wina białego

Kieliszki do wina czerwonego

Zamawiając lub przygotowując potrawę skojarzoną z konkretnym regionem winiarskim, zaufajmy tradycji i doświadczeniu produkujących w tym regionie winiarzy. Przez lata bowiem prawdopodobnie próbowali kształtować swoje wina tak, żeby były najlepszymi kompanami posiłku z rodziną, po ciężkiej pracy w winnicy.

Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia

Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia

Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia

Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia

Pienza

Sklep z regionalną żywnością w San Gimignano

Sklep z regionalną żywnością w San Gimignano

Sklep z lokalną ceramiką w San Gimignano

Siena

Siena

Siena