CUKRZYCA TYPU 2 mgr Anna Sierecka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
opracował: Piotr Uzar Klinika Patologii Ciąży i Porodu PAM
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
JAK DBAĆ O ZDROWIE czyli EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Nadwaga Szymon Strzykała.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Cukrzyca w praktyce stomatologicznej
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Norway Grants Powiat Janowski
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Dekalog zdrowego żywienia
Światowy Dzień Walki z Otyłością
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Wzrost występowania niewydolności serca
CUKRZYCA TYPU 2.
BMI.
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

CUKRZYCA TYPU 2 mgr Anna Sierecka

Cukrzyca Jest to przewlekłe schorzenie , którego nie można wyleczyć. Leczenie polega na „wyrównywaniu cukrzycy” to znaczy na osiągnięciu najlepszej wartości glikemii, ciśnienia tętniczego krwi, cholesterolu, wagi ciała i wielu innych parametrów.

Według Wikipedy Cukrzyca (łac Według Wikipedy Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to, zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia, grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Typy cukrzycy Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2 Cukrzyca ciężarnych Inne rodzaje cukrzyc

Cukrzyca typu 1 Nazywana jest cukrzycą ludzi młodych ponieważ najczęściej rozwija się u osób przed 20 rokiem życia wymaga przestrzegania zaleceń żywieniowych i substytucyjnego podawania insuliny do końca życia Skraca życie średnio o 15 lat Jest insulinozależna

Cukrzyca typu 2 Nazywana jest cukrzycą dorosłych Występuje w 90% przypadków wszystkich zachorowań na cukrzycę Skraca życie o średnio 4 – 6 lat Jest insulinoniezależna

Cukrzyca ciężarnych Występuje w przebiegu 3% ciąż U wielu kobiet po upływie 10 – 20 lat zamienia się ona w cukrzycę typu 2

Według Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to choroba, która towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Jednak w ostatnim dziesięcioleciu naszego stulecia cukrzyca zaczyna przybierać wymiary epidemii, zwłaszcza w zakresie cukrzycy typu 2. Co roku o 11% zwiększa się liczba cierpiących na nią osób. Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że w roku 2025 na świecie będzie ok. 300 milionów chorych na cukrzycę typu 2.

Przyczyny cukrzycy typu 2 Otyłość Niezdrowy styl życia Nadmiar jedzenia Przekarmianie się

Leczenie cukrzycy typu 2 Prawidłowe odżywianie się Odpowiednio dobrany program ćwiczeń fizycznych Leczenie farmakologiczne Prowadzenie „Dzienniczka Samokontroli” Systematyczna kontrola lekarska

Co robić by nie zachorować? Przestrzegać zachowań prozdrowotnych: sami musimy dbać o swoje zdrowie, prowadzić odpowiedni styl życia, stosować prawidłową dietę, ćwiczyć. Jeśli w rodzinie były zachorowania na cukrzycę regularnie powinno się odwiedzać lekarza i badać poziom glukozy we krwi.

W cukrzycy odpowiednia dieta połączona z dobrze dobranym programem ćwiczeń fizycznych stanowi podstawę leczenia. Rozpoczęcie leczenia lekami doustnymi i/lub insuliną w żadnym wypadku nie zwalnia pacjenta od przestrzegania dotychczasowej diety i leczenia ruchem.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą społeczną, ma charakter przewlekły, wywołuje wiele powikłań (uszkodzenia wzroku i nerek, choroby serca, udar mózgu), jest wykrywana średnio po 8 latach od momentu zachorowania, należy do chorób kosztownych zarówno w wymiarze ludzkim, jak i ekonomicznym.

BMI – BODY MASS INDEX kg BMI = --------- m²

Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorób związanych z nadwagą i otyłością np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Im mniejsza wartość BMI, tym ryzyko wystąpienia chorób jest mniejsze. BMI jest bardzo prosty w użyciu.

Wartość BMI wskazuje na: < 15 - wygłodzenie 15,1 - 17,4 - wychudzenie (spowodowane zwykle przez ciężką chorobę lub anoreksję) 17,5 - 18,5 - niedowagę 18,5 - 24,9 - wartość prawidłową 25,0 - 29,9 - nadwagę 30,0 - 34,9 I stopień otyłości 35,0 - 39,9 II stopień otyłości >= 40,0 III stopień otyłości (otyłość skrajna)

Należna masa ciała Posługując się tabelami u góry można ustalić zakres prawidłowej masy ciała dla kobiet i mężczyzna na podstawie wzrostu.

TYPY OTYŁOŚCI

Otyłość pośladkowo – udowa inaczej typu „gruszki” Tkanka tłuszczowa odkłada się pod skórą na udach i pośladkach Ta otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi, macicy, choroby układu kostnostawowego, sprzyja powstawaniu żylaków kończyn dolnych.

Otyłość brzuszna inaczej trzewna lub typu „jabłka” Tkanka tłuszczowa odkłada się w obrębie jamy brzusznej Jest bardzo niekorzystna dla zdrowia ponieważ ta otyłość sprzyja rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, kamicy pęcherzyka żółciowego, stłuszczeniu wątroby i innych schorzeń.

Ustalenie typu otyłości Aby ustalić typ otyłości trzeba dokonać pomiaru obwodu w talii i w biodrach. A następnie obliczyć wskaźnik WHR. obwód w talii WHR = ---------------------------------- obwód w biodrach

Jaką mam otyłość? Otyłość brzuszną inaczej typu „jabłka” rozpoznajemy u kobiet gdy : WHR > 0,85 a u mężczyzn gdy WHR > 1,0 Otyłość pośladkowo – udową inaczej typu „gruszki” rozpoznajemy gdy WHR jest obniżony.

DIETA Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyły musisz zacząć się odchudzać. NIE JEST TO WCALE TAKIE ŁATWE !!! Pamiętaj! Jeśli chcesz od razu widzieć efekty odchudzania musisz być wytrwały i cierpliwy.

Uwaga! Unikaj cudownych diet Spadek masy ciała powinien wynosić 1 – 2 kilogramów miesięcznie, czyli 0,5 kg tygodniowo Raz w tygodniu kontroluj masę ciała, a wyniki zapisuj w „Dzienniczku samokontroli”

Leczenie dietą w cukrzycy

Dieta jest lekiem, którego nie zastąpi żaden inny, sama zaś zastępuje wiele różnych lekarstw.

Leczenie dietą chorego na cukrzycę ma na celu: Dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii (energii) niezbędnej dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania narządów ludzkiego ciała. U chorych z nadwagą i otyłością redukcję, a następnie utrzymanie optymalnej masy ciała. Uzyskanie stężenia glukozy we krwi możliwie najbardziej zbliżonego do wartości prawidłowych. Osiągnięcie optymalnych wartości lipidów w surowicy krwi. Zapobieganie i leczenie ostrych oraz przewlekłych powikłań w cukrzycy. Poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Podstawowe składniki pokarmowe Węglowodany Białka Tłuszcze Błonnik Składniki mineralne Witaminy

Zalecenia 50 – 60% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów 30 – 35% z tłuszczów 10 – 15% z białek

SZTUCZNE ŚRODKI SŁODZĄCE W diecie cukrzycowej cukier powinien być całkiem wyeliminowany. Zamiast cukru można stosować dostępne w aptekach i sklepach „sztuczne środki słodzące”. Aspartan jest 200 razy słodszy od cukru i dostarczają minimalną ilość kalorii. Do gotowania i pieczenia należy używać preparatów o nazwie Acesulfam Ki Peptis T. Nie należy również używać fruktozy, gdyż jest to składnik wysokokaloryczny jak cukier.

PRZYPRAWY W diecie cukrzycowej stosuje się łagodne przyprawy jak: sok z cytryny, koperek, cebula, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, czosnek, majeranek. Nie zaleca się stosowanie soli. Maksymalnie 1 łyżeczkę dziennie.

Literatura: J. Radziszowski „Cukrzyca typu 2. Leczenie dietą” http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca http://www.resmedica.pl/zdart1001.html