Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową. Herbata
Definicja Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku - herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Polska nazwa herbata pochodzi od łac. herba thea.
Herbata czarna Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: -więdnięcia, -skręcania, -fermentacji, -suszenia. foto by WJ Houtman
Herbata zielona Powstaje z liści nie poddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. foto by Fanny Schertzer
Herbata biała Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. foto by Bai Hao Yin Zhen
Herbata żółta Proces produkcji zbliżony jest początkowo do herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie. foto by Wang Tong
Herbata czerwona Jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. foto by Xia Guan Tuo Cha
Herbata ulung Liście poddaje się krótkiej fermentacji (12-20% fermentacji zwykłej) i procesowi palenia. foto by Qi Lan
Herbaty aromatyzowane Powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbaty zielonej, czarnej, pu-erh, lub ulung. zdj. Earl Grey foto from www.nutsonline.com/images/items/0 9568l414.jpg
Ceremonia picia herbaty W Japonii związana jest z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu. W Chinach związana z taoizmem i konfucjanizmem oraz wierzeniami i praktykami różnych ludów.
Herbata po mongolsku
Habrata przyrządza się gotując zieloną herbatę w mleku (bez wody), dodając masło oraz mąkę i sól. Czasami z dodatkiem krwi zwierzęcej.
Herbata poza Chinami Po raz pierwszy z herbatą zetknęli się, w pierwszej połowie XVI wieku, Rosjanie, w czasie podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. Pierwsze w Zachodniej Europie informacje o herbacie pochodzą z końca XVI wieku. Podał je jezuita J.P. Maffei (1589) w dziele Historia Indii. Znacznie większy zakres informacji podał polski misjonarz, podróżnik i przyrodnik Michał Boym, zauważając dwa rodzaje herbaty: zieloną i żółtą. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku.
Uprawa Camellia sinensis, assamica klimat tropikalny lub subtropikalny (8 do 35°C) dużą ilością opadów wysokie nasłonecznienie wilgotna żyzna gleba, lekko kwaśna i bogata w związki organiczne najlepiej rośnie na wysokościach powyżej 1200 m n.p.m.
Zbiór pierwszy zbiór po 4-6 latach od zasadzenia krzewu zbiory odbywają się co 10-15 dni zrywane są dwa listki wierzchołkowe i jeden pączek kwiatowy doświadczony zbieracz jest w stanie zerwać nawet kilkadziesiąt kg liści dziennie
dane: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea Produkcja Procent całkowitej produkcji herbaty w 2003 r. Herbata nie uprawianych w znacznych ilościach Mniej niż 5%. Od 5 do 10%. Więcej niż 10% dane: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea
dane: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea Produkcja w tonach. Dane dotyczące 2004-2005 Procent łącznych światowych produkcji herbaty przez państwa lub regionu w 2004 r. dane: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea
Działanie Napar herbaciany: ma charakter orzeźwiający i lekko pobudzający reguluje procesy trawienne ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne pity systematycznie, zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej i nerkowej pozytywnie oddziałuje na wątrobę, nerki, nadnercza i śledzionę sprzyja akumulowaniu się witaminy C w organizmie
ma dobry wpływ na układ oddechowy, układ nerwowy, układ naczyniowy oraz skórę reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi, działa wzmacniająco na naczynia włosowate usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza do pracy umysłowej zapobiega powstawaniu próchnicy zębów po przez duża zawartość fluoru dodatkowo biała herbata zawiera alkohole i kwasy które pomagają w leczeniu takich schorzeń jak: podrażnienie i przesuszenie gałki ocznej, zaćma, bezsenność etc.
zdj. Will Elli plantacja herbaty Cameron Highlands, Malezja
zdj. Kaushik ogród herbaciany Assam, Indie
zdj. Colby Otero plantacja herbaty Cejlon, Sri Lanca
zdj. Marc Shandro plantacja herbaty Darjeeling, Indie
zdj. Omnipotent plantacja herbaty Munnar, Indie
zdj. Seref Halicioglu plantacja herbaty Artvin, Tucja
zdj. Shizhao plantacja herbaty w Malezji
Źródła: teksy mapy zdjęcia http://fr.wikipedia.org/tea http://www.eherbata.pl/produkt/opis/122 http://en.wikipedia.org/wiki/Tea http://en.wikipedia.org/wiki/File:Munnar_tea_gardens.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/Udhagamandalam http://en.wikipedia.org/wiki/Yunnan http://pl.wikipedia.org/wiki/Herbata#Zawarto.C5.9B.C4.87 mapy zdjęcia http://images.google.com/images?hl=pl&client=opera&rls=pl&um=1&sa=1&q=herbata&btnG=Szukaj +obraz%C3%B3w&aq=f&oq=