INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego 83-314 Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podsumowanie projektu „W drodze po sukces zawodowy – staże w Wielkiej Brytanii” Ostróda, 22 stycznia 2009 r.
Advertisements

„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Servicearten Sposoby serwowania -
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Nadzór pedagogiczny nad szkoleniem zawodowym
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
Program „Uczenie się przez całe życie”
Hotelarsko Turystycznych
EWALUACJA PROJEKTU „STAŻE ZAGRANICZNE DROGĄ DO SUKCESU ZAWODOWEGO” ZSP NR 1 W JAWORZNIE wrzesień 2011 – wrzesień 2012.
Program Uczenie się przez całe życie Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy nr.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Program „Uczenie się przez całe życie” Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: „ Poprawa wizerunku hotelarza” nr projektu: PL1-LEO
Technik Hotelarstwa Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową.
Technik organizacji usług gastronomicznych
W ramach projektu odbywają się:
Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 "Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy„ Nr umowy: PL-LEO Okurcalar,
Atrakcyjna szkoła drogą do sukcesu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Rozporządzenie MEN z 7 lutego 2012 roku Pojawia się tam zapis język obcy ukierunkowany zawodowo- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów Efekty.
Projekt zawodoznawczy zrealizowany w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
Wizyta studyjna w Lizbonie - projekt PL1-ESF Jakość nadzoru pedagogicznego i pracy szkoły w programie Zagraniczna Mobilność szkolnej kadry.
SEMINARIUM UPOWSZECHNIAJĄCE REZULTATY PROJEKTU „Praktyki w Hiszpanii - szansa dla uczniów rzemieślniczych szkół zawodowych z Tarnowa i Pilzna” Beata Rzepiela.
STAŻYŚCI NA JĘZYKACH SPOTKANIE INFORMACYJNE 13 PAŹDZIERNIKA 2014 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Praktyki zawodowe w Londynie r.
Kłanino r. Gabriela Albertin – Koordynator Projektu
„Mobilny uczeń – dobry pracownik” Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
P ROGRAM : E RASMUS + A KCJA KLUCZOWA : M OBILNOŚĆ EDUKACYJNA A KCJA : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW T YP AKCJI : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Projekt "Praktyki zagraniczne moją szansą na rozwój zawodowy" realizowany w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Staż zawodowy w Niemczech Norderney 2011 Izabela Struska kl.4ht I Klaudia Czajkowska kl. 4ct.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT
Hotel zum Schiff MEERSBURG
TRZY KULTURY W TRÓJCE projekt edukacyjny ZSP Nr 3 w Łodzi
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
Oferta edukacyjna dla dorosłych
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego
Staże europejskie drogą do sukcesu
KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT
Projekt: JAK SKUTECZNIE I EFEKTYWNIE UCZYĆ DOROSŁYCH WE WSPÓŁCZESNEJ EUROPIE Nr projektu: PL01-KA mgr Elżbieta Tomaszewska – koordynator.
NOVOTEL WROCŁAW CITY Staż w dziale sprzedaży
EFEKTY PROJEKTU „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”
NOVOTEL & ibis WROCŁAW CENTRUM Staż w dziale sprzedaży
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
NOVOTEL WROCŁAW CITY Staż w dziale gastronomii
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator projektu Elżbieta Świętoń. Hotel De La Poste Place St.Arnould1, 6830 Bouillon. Hotel świadczy usługi noclegowe i gastronomiczne. Menager hotelu- Hilde Vergote.

1. Podwyższenie umiejętności przyrządzania i serwowania potraw kuchni europejskich. 2. Podwyższenie umiejętności komunikowania się w języku obcym. 3. Nabycie umiejętności zawodowych oraz dzielenie się nimi z społecznością uczniowską. 4. Podwyższenie wyników na egzaminach zewnętrznych. 5. Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowania europejskiego rynku pracy na przykładzie kraju przyjmującego. 6. Kształtowanie postawy otwartej, mobilnej, przedsiębiorczej, radzenie sobie w trudnych sytuacjach. 7. Doskonalenie ewaluacji uczestnika stażu. Wdrożenie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej na europejskim i regionalnym rynku pracy.

Opiekun Karol Kowalewski Oliwia Bluhm- kl.IV Technik Hotelarstwa Justyna Rakowska- kl.IV Technik Hotelarstwa Emilia Kąkol- kl.III Technik Hotelarstwa Edyta Okroj- kl.III Technik Organizacji Usług Gastronomicznych

Wszyscy uczestnicy projektu wzięli udział w przygotowaniu: - pedagogicznym - organizacyjnym - językowym (35 godzin) - kulturowym

Nabyte umiejętności: Obsługa gości obcojęzycznych Obsługa ekspresu. Wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim z wykorzystaniem słownictwa branżowego. Umiejętność przyrządzania napojów alkoholowych i bezalkoholowych charakterystycznych dla Belgii. Serwowanie napojów gorących jak i zimnych. Serwowanie napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych.

Nabyte umiejętności: Nabycie umiejętności takich jak flambirowanie, filetowanie, tranżerowanie, trybowanie. Sporządzanie owoców morza. Przyrządzanie dań ala carte. Udoskonalenie znajomości języka angielskiego. Umiejętność przyrządzania i dekoracji potraw z uwzględnieniem specyfiki Belgii. Poznanie i wykorzystywanie w sprawach codziennych języka francuskiego.

Nabyte umiejętności: Nakrywanie i dekoracja stołów zależnie od posiłku i okoliczności. Przygotowywanie i obsługa bufetu śniadaniowego. Wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim z wykorzystaniem słownictwa branżowego. Umiejętność przyrządzania napojów alkoholowych i bezalkoholowych charakterystycznych dla Belgii. Umiejętność doboru zastawy stołowej w zależności od rodzaju posiłku i okoliczności.

ZDJĘCIA ZE WSPÓŁPRACOWNIKAMI OPIEKUNOWIE PRAKTYKANTÓW

LUXEMBOURG SZAMPANIA

BOUILLON REMIS

BRUKSELAPARYŻ

1. Nabycie umiejętności w zakresie organizacji pracy, wyposażenia, nakrywania i dekoracji stołów, przyrządzania i serwowania potraw kuchni belgijskiej, sporządzania kart menu, rozpoznania wymagań europejskiego rynku pracy. 2.Zmiana postawy uczestnika na bardziej otwartą, mobilna, przedsiębiorczą. 3.Podwyższenie umiejętności komunikacji w języku angielskim. 4.Udoskonalenie umiejętności sporządzania raportów, sprawozdań, prezentacji. 5.Opracowanie kart menu z potrawami belgijskimi i organizacja bankietów- pokaz nabytych umiejętności przyrządzania i serwowania potraw.

Prezentację wykonała Edyta Okroj.