Projekt Comenius - EPEITE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Europa Stary kontynent.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Przygotowała Michalina Gruszczyńska
Wykonał: Przybył Paweł kl. IId
Wykonała: Magda Pokorska klasa 2M
Europa-nasz wspólny dom
Dzień Ziemi „Różnorodność w nas , bioróżnorodność wokół nas”
Kuchnia Turecka.
S Y C I L I A.
WŁOCHY Opracowała: Izabela Pękala.
WINO.
Francja.
Wycieczka do Meksyku.
Moje miejsce na ziemi, skarby regionu
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Wulkany i krajobraz śródziemnomorski 
Prezentacja Szkoły Podstawowej nr 17 w Katowicach
Walory turystyczne Niziny Mazowieckiej.
WŁOCHY POLSKA.
ERICE – SICILIA - ITALIA
Portugal – Açores, Pico Island Po raz kolejny dzięki współpracy z Comenius uczestniczyliśmy w zagranicznej wyprawie, sponsorowanej przez.
Anglia i tradycja „Five o’clock”
Włochy.
Warszawa jest stolicą Polski.
Włochy.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Moja wymarzona podróż.
Unia Europejska i Włochy
Dzień COMENIUSA Kraje partnerskie
Jedzenie w Hiszpanii.
Francuskie miasto Rouen
Sycylia – włoska wyspa oczami Polaka
Praca zaliczeniowa z informatyki
Kaplica Zamkowa Palermo, Sycylia
Grecja. Ciekawostka Grecja to kraj położony w południowo wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego.Grecja to kraj położony.
Projekt z informatyki Sandra Kachel
日本列島 Wyspy Japońskie.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Prezentacja-WARSZAWA
Walory turystyczne Egiptu
Gdańsk-miasto warte poznania
TURCJA Państwo położone w Azji na półwyspie Azja Mniejsza, a częściowo również w Europie, ze stolicą w Ankarze.
LODÓWKI.
Publikacja powstała w wyniku projektu zrealizowanego przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”. Publikacja.
COMENIUS „Let’s cook together” czyli „Gotujmy razem”
Hiszpania Wiktoria.
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
PROJEKT: „ EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
Hiszpania jest znana z wielu pięknych plaż.. Ale… Świat przyrody też jest piękny.
Jávea jest miejscowością położoną w prowincji Alicante, w Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym.
1. 2 Atrakcje turystyczne 3 Liczba turystów w państwach europejskich pokazuje jakie kraje są atrakcyjne dla turystów nie tylko z Europy.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kłodzko leży w Kotlinie Kłodzkiej nad rzeką Nysą Kłodzką. Główne miasto krainy historycznej zwanej ziemia kłodzka.
Krajobrazy Śródziemne
Malta Malta to bardzo mały kraj obejmującą cały Archipelag Maltański . cywilizacja istnieje tam już od ponad siedmiu tysięcy lat . Stolicą Malty jest.
ODBLASKOWA SZKOŁA.
Prezentacja multimedialna Wykonała Kamila Zuklinska.
„DIFFERENT TASTES MEET IN THE SAME EUROPEAN WORLD”
Moje ulubione stolice Europy!
Yhcołw włochy Przygotowała Zuzanna Bubienko.
Włochy.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Projekt Comenius - EPEITE Ten projekt jest realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną w nich zawartość merytoryczną Projekt Comenius - EPEITE Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Jeleniej Górze pod opieką Roberta Zalewskiego – koordynatora projektu Jelenia Góra, 30 marca 2012

Trzecia podróż wirtualna Włochy Sycylia i Palermo

Informacje ogólne Sycylia to autonomiczny region Włoch i jednocześnie największa wyspa na Morzu Śródziemnym. Stolicą wyspy jest Palermo. Ludność wyspy – nieco ponad 5 milinów – skupia się w największych miastach w Palermo, Catanii, Messynie i Syrakuzach.

Informacje ogólne Sycylia jest wyspą wyżynną i górzystą, a niziny zajmują niewielki procent jej powierzchni. Największą atrakcją wyspy jest czynny wulkan Etna.

Klimat Klimat Sycylii charakteryzuje się łagodną lecz deszczową zimą oraz gorącym i suchym latem. Sycylia to wyspa słońca. Średnia liczba słonecznych dni w roku sięga 300. Średnia roczna temperatura na Sycylii oscyluje w okolicach 21 stopni Celsjusza. 

Jak dostać się na wyspę samolotem Na wyspie znajdują się dwa duże lotniska - w Palermo i w Katanii - które zapewniają połączenia lotnicze z pozostałą częścią Włoch i innymi krajami. Niestety samoloty PLL Lot nie latają na Sycylię.

Jak dostać się na wyspę statkiem / promem Mniej więcej co 20 minut wypływa na Sycylię prom. Cena za przewóz wynosi 3 euro za osobę dorosłą i 25 euro za samochód osobowy.

Sieć drogowa na wyspie jest dobrze rozwinięta – autostrady łączą najważniejsze miasta. Koleją również dostaniemy się do największych miast, ale ten środek lokomocji jest raczej wolny.

Palermo to najważniejsze miasto na Sycylii. Położone jest na zachodnim wybrzeżu, nad brzegiem Morza Śródziemnego. Miasto liczy 720 000 mieszkańców.

Palermo Miasto zostało założone w około VIII wieku p.n.e. przez Fenicjan. Na jego historię wpływ wywarli również Kartagińczycy, Rzymianie, a nawet Wandale. Przez przeszło 200 lat miasto było pod panowaniem Arabów.

Kuchnia ryż ryby oliwa z oliwek warzywa Bogata historia wyspy znajduje odbicie w sycylijskiej kuchni. Odnajdziemy w niej wpływy licznych ludów i kultur. Podstawowe jej składniki pozostają od wieków niezmienne.

Typowe dania risotto ze skorupiakami lub rybami; arancini, ryżowe kulki wielkości pomarańczy nadziewane warzywami, mięsem lub serem; 

Typowe dania capelli (rodzaj naleśników) parmigiana (zapiekanka z bakłażanów z parmezanem), caponata (odmiana ratatouille), i najsłynniejsza insalata di mare – sałata z owoców morza 

Typowe dania Jak wszyscy Włosi, Sycylijczycy kochają spaghetti. Na wyspie najpopularniejsze jego odmiany to: - pasta con le sarde (z anchois),  ai ricci (z jeżowcami) lub  alla Norma (z dodatkiem oberżyn, ricotty i bazylii).

Typowe dania Sfincione rodzaj puszystej pizzy z sosem pomidorowym, cebulą i kawałkami sera. Prawdziwej sfincione skosztować można jedynie w Palermo.

Desery W kuchni sycylijskiej jest wiele deserów przygotowywanych na bazie arabskich przepisów z dodatkiem owoców, migdałów lub kandyzowanych owoców.

Najpopularniejsze to granita, mieszanka lodów i syropu owocowego podawana w szklaneczkach, cannoli – odpowiednik rurek z kremem ale nadziewanych serem ricotta, cassata, marcepanowe cisto piankowe z dodatkiem słodkiej ricotty i kandyzowanych owoców.

Wino Na Sycylii znajdziemy wiele winnic. Wokół Etny wytwarza się białe i czerwone wina o tej samej nazwie. W rejonie Palermo produkuje się zaś wino corvo, doskonały dodatek do mięs i słodsze wino ala serwowane jako apéritif.

Zabytki Palermo Porta Nuova – wybudowana w 1583 roku brama dla uczczenia wjazdu do Palermo Karola V cesarza Habsburgów i jednocześnie króla Sycylii.

Zabytki Palermo Pałac Normanów - największy i najważniejszy zabytek w Palermo.

Zabytki Palermo Romańska Katedra (Duomo di Palermo) z początków xii wieku pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Typowy dla Sycylii przykład stylu arabsko-normandzkiego.

Zabytki Palermo Pałac Zisa - to XII wieczny zamek wybudowany na życzenie normandzkiego króla Wilhelma I Złego. Kolejny dobrze zachowany przykład stylu arabsko-normandzkiego.

Zabytki Palermo Piazza Pretoria – najpiękniejszy plac miasta.

Zabytki Palermo Quattro Canti, przepiękny barokowy placyk.

Zabytki Palermo Katakumby w których przechowywane są zmumifikowane ciała kapucynów.

Czas wolny Wyspa oferuje wiele sposobów spędzania czasu wolnego – wędkarstwo, wycieczki statkiem, piesze wyprawy. To również doskonałe miejsce do uprawiania winserfingu i nurkowania.

Informacje praktyczne Godziny pracy: banki: od poniedziałku do piątku od 8h30 do13h30 i od 15h do 16h poczta: od 8h do 18h30 sklepy: od 9h do 13h i od 16h do 19h30 często zamknięte w poniedziałki przed południem. Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Rzymie Via P.P. Rubens, 20 00197 Rzym Centrala +39 06 36204200 Fax +39 06 3217895

Informacje praktyczne Numery alarmowe - pogotowie 118 - Straż pożarna 115 - policja 113