Jakość żywności w Polsce

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Działania: 132 Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 133 Działania informacyjne i promocyjne Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ODPADY PROMIENIOTWÓRCZE
Wyzwania dla oceny ryzyka
Projekt współpracy bliźniaczej Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji SanitarnejSzkolenia z zakresu monitoringu.
Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Transition Facility 2006 PL/06/IB/EN/01 Dr Michael Janos.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
de la jeunesse, des sports et de la vie associative
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Monitorowanie występowania mikotoksyn w żywności
Zanieczyszczenia fizyczne
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Ocena jakości powietrza w Polsce dziś i jutro Barbara Toczko Departament Monitoringu, Ocen i Prognoz Główny Inspektorat Ochrony Środowiska Kielce, 20 października.
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Departament Higieny Środowiska
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
TECHNIK ANALITYK Informacje o zawodzie.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ELEMENTY SYSTEMÓW ZAOPATRZENIA W WODĘ OBLICZANIE ZAPOTRZEBOWANIA WODY
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 22 sierpnia 2012.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Częstochowa r., Mikołów r.
Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
OBLICZANIE ZAPOTRZEBOWANIA WODY
Personel apteczny.
Grupa Chemiczna.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
HACCP.
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Woda Opracowano na podstawie:
Zagospodarowanie odpadów
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Rolniczy Handel Detaliczny
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Żywność ekologiczna.
„Czy wiesz czym oddychasz”?
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Jakość żywności w Polsce Wybrane informacje na temat jakości i monitorowania jakości żywności XXIX Sympozjum GAP 22-24 maja 2009 Zakopane

BADANIA ŻYWNOŚCI W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI I MONITORINGU WYKONUJE PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Plan pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w Państwowej Inspekcji Sanitarnej  jest corocznie opracowywany w Głównym Inspektoracie Sanitarnym we współpracy z jednostkami badawczo-rozwojowymi Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładem Higieny, Instytutem Żywności i Żywienia, Instytutem Chemii i Techniki Jądrowej.

W ramach urzędowej kontroli i monitoringu pobiera się próbki żywności pochodzące Pula podstawowa z importu z krajów Unii Europejskiej (bez Polski) z produkcji krajowej Pula rezerwowa   w przypadku podejrzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej i możliwości zagrożenia zdrowia w przypadku zatruć, skarg składanych przez konsumentów w ramach kontroli i pobierania próbek w tych podmiotach, u których wcześniej stwierdzono przekroczenia (tzw. follow-up inforcement)

W badaniach jakościowych żywności uwzględnia się następujące kierunki badań Pozostałości pestycydów Metale szkodliwe dla zdrowia Azotany 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol or 3-chloro-1,2-propanediol) Zanieczyszczenia mikrobiologiczne Mikotoksyny Histamina Metanol i cyjanowodór Dozwolone substancje dodatkowe Parametry czystości substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetworzeniu GMO Skażenia promieniotwórcze

c.d. w badaniach jakościowych żywności uwzględnia się następujące kierunki badań Środki spożywcze poddane promieniowaniu jonizującemu Jod w soli kuchennej Wybrane parametry w środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementach diety Żywność wzbogacana Materiały i wyroby poznaczone do kontaktu z żywnością WWA (Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne) Furan Akryloamid Izomery trans kwasów tłuszczowych

Ocena jakości w badaniach Badania prowadzi się oczywiście wykorzystując metody statystyczne  Losowo pobiera się próbki żywności, których analiza pozwala na wnioskowanie o parametrach jakościowych badanych produktów

Średnie i mediany z procentu próbek zdyskwalifikowanych w trakcie kontroli w poszczególnych latach dla wszystkich grup badanych produktów Różnica pomiędzy próbami z roku 2000 i 2006 jest istotna statystycznie na poziomie niższym niż 0,01. Nie założono równości wariancji: Test Levene'a: F=15,43 p> 0,01. Przykładowe produkty: Mleko ;Przetwory mleczarskie ; Mięso i przetwory mięsne (bez konserw) ; Konserwy mięsne ; Ryby i przetwory rybne (bez konserw) Konserwy rybne ; Mleko spożywcze (płynne) ; Przetwory mleczne (bez masła i lodów) ; Masło ; Lody ; Tłuszcze zwierzęce ; Tłuszcze roślinne I inne.

Odsetek zdyskwalifikowanych próbek wybranych grup produktów

Odsetek zdyskwalifikowanych próbek wybranych grup produktów c.d.

Zaopatrzenie w wodę pitną zaopatrzenie ludności w wodę z instalacji wodociągowych (2007 r.)

Zaopatrzenie w wodę pitną Odsetek ludności zaopatrywanej w wodę odpowiadającą wymaganiom sanitarnym (2007 r.)

Zaopatrzenie w wodę pitną Odsetek zakwestionowanych próbek wody (2007 r.)

Wytwarzanie, przetwarzanie i handel żywnością Kontrola jakości procesów Kontrola wytwórców Kontrola zakładów przetwórczych Kontrola miejsc składowania i przechowywania Kontrola sklepów i punktów sprzedaży

Odsetek zakładów produkujących żywność w Polsce o złym stanie sanitarnym

Odsetek mleczarni w Polsce o złym stanie sanitarnym

Odsetek punktów skupu mleka w Polsce o złym stanie sanitarnym

Odsetek sklepów spożywczych w Polsce o złym stanie sanitarnym

Zdrowa żywność Czy żywność w Polsce jest zdrowa, ekologiczna i bezpieczna ?

Liczba rolnych gospodarstw ekologicznych w Polsce

Średnie roczne stężenie CEZU-137 w wybranych grupach artykułach żywnościowych Zgodnie z europejskimi normami, maksymalne stężenie cezu-137 w żywności wynosi 600 Bq (bekereli) na kilogram