Jakość żywności w Polsce Wybrane informacje na temat jakości i monitorowania jakości żywności XXIX Sympozjum GAP 22-24 maja 2009 Zakopane
BADANIA ŻYWNOŚCI W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI I MONITORINGU WYKONUJE PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Plan pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest corocznie opracowywany w Głównym Inspektoracie Sanitarnym we współpracy z jednostkami badawczo-rozwojowymi Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładem Higieny, Instytutem Żywności i Żywienia, Instytutem Chemii i Techniki Jądrowej.
W ramach urzędowej kontroli i monitoringu pobiera się próbki żywności pochodzące Pula podstawowa z importu z krajów Unii Europejskiej (bez Polski) z produkcji krajowej Pula rezerwowa w przypadku podejrzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej i możliwości zagrożenia zdrowia w przypadku zatruć, skarg składanych przez konsumentów w ramach kontroli i pobierania próbek w tych podmiotach, u których wcześniej stwierdzono przekroczenia (tzw. follow-up inforcement)
W badaniach jakościowych żywności uwzględnia się następujące kierunki badań Pozostałości pestycydów Metale szkodliwe dla zdrowia Azotany 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol or 3-chloro-1,2-propanediol) Zanieczyszczenia mikrobiologiczne Mikotoksyny Histamina Metanol i cyjanowodór Dozwolone substancje dodatkowe Parametry czystości substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetworzeniu GMO Skażenia promieniotwórcze
c.d. w badaniach jakościowych żywności uwzględnia się następujące kierunki badań Środki spożywcze poddane promieniowaniu jonizującemu Jod w soli kuchennej Wybrane parametry w środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementach diety Żywność wzbogacana Materiały i wyroby poznaczone do kontaktu z żywnością WWA (Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne) Furan Akryloamid Izomery trans kwasów tłuszczowych
Ocena jakości w badaniach Badania prowadzi się oczywiście wykorzystując metody statystyczne Losowo pobiera się próbki żywności, których analiza pozwala na wnioskowanie o parametrach jakościowych badanych produktów
Średnie i mediany z procentu próbek zdyskwalifikowanych w trakcie kontroli w poszczególnych latach dla wszystkich grup badanych produktów Różnica pomiędzy próbami z roku 2000 i 2006 jest istotna statystycznie na poziomie niższym niż 0,01. Nie założono równości wariancji: Test Levene'a: F=15,43 p> 0,01. Przykładowe produkty: Mleko ;Przetwory mleczarskie ; Mięso i przetwory mięsne (bez konserw) ; Konserwy mięsne ; Ryby i przetwory rybne (bez konserw) Konserwy rybne ; Mleko spożywcze (płynne) ; Przetwory mleczne (bez masła i lodów) ; Masło ; Lody ; Tłuszcze zwierzęce ; Tłuszcze roślinne I inne.
Odsetek zdyskwalifikowanych próbek wybranych grup produktów
Odsetek zdyskwalifikowanych próbek wybranych grup produktów c.d.
Zaopatrzenie w wodę pitną zaopatrzenie ludności w wodę z instalacji wodociągowych (2007 r.)
Zaopatrzenie w wodę pitną Odsetek ludności zaopatrywanej w wodę odpowiadającą wymaganiom sanitarnym (2007 r.)
Zaopatrzenie w wodę pitną Odsetek zakwestionowanych próbek wody (2007 r.)
Wytwarzanie, przetwarzanie i handel żywnością Kontrola jakości procesów Kontrola wytwórców Kontrola zakładów przetwórczych Kontrola miejsc składowania i przechowywania Kontrola sklepów i punktów sprzedaży
Odsetek zakładów produkujących żywność w Polsce o złym stanie sanitarnym
Odsetek mleczarni w Polsce o złym stanie sanitarnym
Odsetek punktów skupu mleka w Polsce o złym stanie sanitarnym
Odsetek sklepów spożywczych w Polsce o złym stanie sanitarnym
Zdrowa żywność Czy żywność w Polsce jest zdrowa, ekologiczna i bezpieczna ?
Liczba rolnych gospodarstw ekologicznych w Polsce
Średnie roczne stężenie CEZU-137 w wybranych grupach artykułach żywnościowych Zgodnie z europejskimi normami, maksymalne stężenie cezu-137 w żywności wynosi 600 Bq (bekereli) na kilogram