Najdroższe grzyby świata

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
Krewetki po tajsku.
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
PSZCZOŁY.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
27 MAJA SZKOLNY WOLONTARIAT PRZEPROWADZIŁ KOLEJNĄ AKCJĘ W ROKU SZKOLNYM 2008/2009. TYM RAZEM NASZYM CELEM BYŁO PRZYGOTOWANIE I PRZEPROWADZENIE ZABAWY.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Sposób jedzenia ostryg
Jadłospis Codzienny Kanaryjskie Jedzenie.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Nietoperz wampir Nietoperz wampir to jeden z popularnych gatunków nietoperzy. Oto jego zdjęcie!
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ryby i owoce morza.
Prezentacja multimedialna pt
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Kuchnia tajska.
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Doświadczenia z budowy materii
WIEM,CO JEM !.
Aplikacje internetowe
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Śniadanie daje moc !!.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
 Zimą jest wesoło  Jedną ręką pomachajmy,  tańczą płatki śniegu wkoło ,
Kuchnia francuska krowa.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Przyjaciel lasu.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Szkoła Podstawowa im. Stefana Żeromskiego w Działyniu, klasa I Wychowawca: Małgorzata Majewska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Wykonała Milena Łakoma, Szkoła Podstawowa nr. 15 w Koninie
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Najdroższe grzyby świata TRUFLE Truffes Najdroższe grzyby świata

Rodzaje trufli: trufla letnia trufla biaława trufla czarnozarodnikowa trufla czerwona trufla wydrążona trufla omszona trufla zimowa Oprócz tych głównych występują również inne nietypowe rodzaje trufli

Miejsce Trufle najczęściej zbiera się w północnych Włoszech, południowej Francji oraz na chorwackim półwyspie Istria.

Zwierzęta szukające Grzyby te są bardzo rzadkie, więc również bardzo drogie. Tylko niektóre zwierzęta dzięki swoim bardzo czułym nosom mogą je odnaleźć. Między innymi są to wiewiórki oraz psy (np. pudle). Bardzo popularne w Europie były również świnie. Okazało się jednak, że trufle są ich wielkim przysmakiem i ku rozpaczy trufiarzy po prostu je zjadały. Na szczęście psy mają inne upodobania…

Najpopularniejszy przepis to „Omlet z truflami” Przepisy Jest bardzo dużo pomysłów na podawanie trufli, jednak ze względu na swoją cenę najczęściej są one wykwintnym dodatkiem do innych dań. Najpopularniejszy przepis to „Omlet z truflami” Składniki (dla 5 osób): 18 jaj, 30 gramów świeżych trufli, oliwa do smażenia, trochę startego parmezanu. Trzy dni przed planowaną degustacją należy umieścić całe jaja razem z truflami w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Zapach trufli przeniknie przez porowatą skorupkę jaj. Sześć godzin przed smażeniem wybić jaja do salaterki, rozmieszać, dodać sól i pieprz oraz cieniutko pokrojone trufle (we Francji używa się do tego specjalnych tarek, które tną grzyby na cieniutkie kawałki). Na patelni rozgrzać dużą łyżkę oliwy, wlać jaja z truflami, usmażyć z jednej strony, delikatnie przewrócić przy pomocy dużego talerza na drugą stronę. Z tej ilości jaj lepiej usmażyć kilka cieńszych omletów niż jeden gruby. Podawać natychmiast po usmażeniu, posypując parmezanem.

UWAGA!!! Trufle grzyby to nie to samo co trufle słodycze! Jedne i drugie są jednak pyszne i mają podobny kształt.

Wykonała Małgorzata Charmas