Rok szkolny 2005/2006 Realizacja projektu Tropem codziennych zakupów.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

MOJA SZKOŁA W LICZBACH.
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Analiza przeprowadzonej ankiety na temat.
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Grupa III – Dziennik pokładowy
Dnia , w ramach realizacji projektu „Sekrety układu krążenia” wśród uczniów naszej szkoły przeprowadziliśmy ankietę na temat grup krwi. W ankiecie.
ROLA KOMPUTERA W ŻYCIE MŁODYCH LUDZI Z TERANU GMINY NIEPOŁOMICE
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Analiza wyników ankiety
PODSUMOWANIE ANKIETY DIAGNOZUJĄCEJ DEBATA UCZEŃ ATEN – DEMORKACJA BLIŻEJ SZKOŁY.
Projekt pt. „Co można zrobić z odpadami?”
Ankieta dotycząca odżywiania się uczniów klas pierwszych
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
ZIEMIA – NASZ DOM. DBAJMY O NIĄ.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
„Oczekiwania rodziców wobec szkoły”
Ankieta ma na celu badanie opinii publicznej Gminy Nasielsk. W ankiecie wzięło udział 500 osób. 100 mieszkańców miasta Nasielsk i 400 mieszkańców wsi.
KOŁO PRZYRODNICZE ROZWIJAJĄCE ZAINTERESOWANIA I ZDOLNOŚCI UCZNIÓW .
Tak ! - dla lokalnych producentów. Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: ŚWIADOMOŚĆ MŁODYCH.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
Zwyczaje żywieniowe Polaków
Ankieta – Nasze pojęcie o schroniskach? W dniu w naszej szkole, przeprowadziliśmy wśród równoległych klas, ankietę dotyczącą schronisk oraz.
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Ewaluacja 2011/2012 semestr II Profil szkoły.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Wiem co jem.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
Konkurs Czas na Zdrowie
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Rok szkolny 2013/2014 Zespół w składzie:
NETYKIETA, TIK I ŚWIADOMOŚĆ JĘZYKOWA MIESZKAŃCÓW NOWEJ WSI
przeprowadzona wśród mieszkańców GMINY BOGDANIEC
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
User experience studio Użyteczna biblioteka Teraźniejszość i przyszłość informacji naukowej.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
ANALIZA KWESTIONARIUSZA PROGRAMU COMENIUS, styczeń 2015
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
Wyniki Ankiety odnośnie zdrowego odżywiania
Elementy geometryczne i relacje
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
MAŁE CZY DUŻE PRZYDA SIĘ NATURZE
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Scenariusz projektu edukacyjnego z zakresu ekologii w ramach projektu „Szkoła/Przedszkole dla środowiska”. „Świat pełen opakowań”
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Zapis prezentacji:

Rok szkolny 2005/2006 Realizacja projektu Tropem codziennych zakupów

Odbiór uszytych toreb z Zakładu Produkcyjnego Mebelplast w Reszlu

Konkurs na logo eko - torby Ekozespół ogłosił konkurs na logo. W konkursie wzięło udział 24 uczniów naszego gimnazjum Ekozespół ogłosił konkurs na logo. W konkursie wzięło udział 24 uczniów naszego gimnazjum.

Opracowane logo na torby lniane Nagrodzone prace konkursowe

Nasze torby z nadrukiem

Wywiad z właścicielką sklepu przy szkole

Zajęcia dla przedszkolaków nt. Każdy przedszkolak dobrze wie, jak odżywać zdrowo się

Zajęcia z Powiatowym Rzecznikiem Konsumentów W zajęciach prowadzonych przez Panią Annę Baran, Powiatowego Rzecznika Konsumentów, wzięło udział 196 uczniów naszej szkoły.

Zajęcia z pielęgniarką szkolną nt. Zasady racjonalnego odżywiania. Zdrowa żywność

Badanie produktów żywnościowych W marcu 2006 r. uczniowie z kół ekologicznych dokonali analizy produktów w supersamie PELCOWIZNA w Reszlu. Przebadano 48 różnych produktów.

Co stwierdzono w trakcie badań produktów?

Wśród producentów badanej żywności przeważali polscy producenci, jednak wystąpiły także produkty pochodzenia zagranicznego.Wśród producentów badanej żywności przeważali polscy producenci, jednak wystąpiły także produkty pochodzenia zagranicznego. Wśród widocznych na opakowaniach oznakowań przeważały 2 grupy:Wśród widocznych na opakowaniach oznakowań przeważały 2 grupy: - znaków mówiących o tym, jak postępować z opakowaniem po zużyciu produktu a także znaków mówiących o przeznaczeniu opakowania do recyklingu - znaków mówiących o tym, jak postępować z opakowaniem po zużyciu produktu a także znaków mówiących o przeznaczeniu opakowania do recyklingu Nie stwierdzono produktów po terminie ważności.Nie stwierdzono produktów po terminie ważności. Najkrótszy termin ważności (2 - 3 tygodnie) miał nabiał, najdłuższy (1- 1,5 roku) – napoje i produkty mączne.Najkrótszy termin ważności (2 - 3 tygodnie) miał nabiał, najdłuższy (1- 1,5 roku) – napoje i produkty mączne. Wśród opakowań przeważały folie i plastikowe butelki, a także kartony wyłożone aluminiową folią (co nie jest zjawiskiem korzystnym), jednak wystąpiły także produkty w ekologicznych, przyjaznych środowisku opakowaniach (szkło, karton i aluminium).Wśród opakowań przeważały folie i plastikowe butelki, a także kartony wyłożone aluminiową folią (co nie jest zjawiskiem korzystnym), jednak wystąpiły także produkty w ekologicznych, przyjaznych środowisku opakowaniach (szkło, karton i aluminium). Opakowania produktów były atrakcyjne i kolorowe (zapewne po to, by przyciągnąć klienta), jednak informacje (często nieczytelne i zapisane drobnym maczkiem) nie zawsze były jasne i przekonywujące do zakupu.Opakowania produktów były atrakcyjne i kolorowe (zapewne po to, by przyciągnąć klienta), jednak informacje (często nieczytelne i zapisane drobnym maczkiem) nie zawsze były jasne i przekonywujące do zakupu.

Ankietowanie mieszkańców Reszla miało na celu zebranie informacji nt. preferencji konsumenckich, świadomych i ekologicznych zakupów żywności.

Analiza ankiet mieszkańców Reszla Przeankietowano 83 klientów supersamu Pelcowizna w Reszlu. Wśród badanych było 55 kobiet i 28 mężczyzn. Ankietowani udzielali odpowiedzi na 7 pytań: 1.Co Pani/Pan najczęściej kupuje? 2.Robiąc zakupy na co najczęściej Pani/Pan zwraca uwagę? 3.Czy wie Pani/Pan, co oznacza termin zdrowa żywność? 4.Jakie produkty Pani /Pan kupuje? 5.W jakich opakowaniach kupuje Pani/Pan produkty? (wymienić co najmniej trzy) 6.Z jakiej torby na zakupy najczęściej Pani/Pan korzysta? 7.Czy kupuje Pani/Pana żywność modyfikowaną?

Uzyskano następujące wyniki: Spośród proponowanych 6 rodzajów produktów żywnościowych ankietowani najczęściej wybierali pieczywo i produkty zbożowe (77, 1 % ankietowanych) oraz nabiał (65 %). Także ponad 60 % najczęściej kupuje owoce i warzywa. Nikt natomiast nie wybrał żywności mrożonej.

Przy robieniu zakupów ankietowani najczęściej zwracają uwagę na termin ważności (72 % ankietowanych) i cenę (aż ok.. 64 %). 30 % ankietowanych kupuje produkt ze względu na producenta a także skład produktu. Tylko ok. 10 % kupuje produkt ze względu na opakowanie. Przy robieniu zakupów ankietowani najczęściej zwracają uwagę na termin ważności (72 % ankietowanych) i cenę (aż ok.. 64 %). 30 % ankietowanych kupuje produkt ze względu na producenta a także skład produktu. Tylko ok. 10 % kupuje produkt ze względu na opakowanie. Aż 83 % badanych wie, co to jest zdrowa żywność. Aż 83 % badanych wie, co to jest zdrowa żywność. Mieszkańcy preferują polskie produkty (83 % badanych), a 7 % kupuje produkty różne – polskie i zagraniczne. Mieszkańcy preferują polskie produkty (83 % badanych), a 7 % kupuje produkty różne – polskie i zagraniczne. Aż ok.81% badanych nie kupuje żywności modyfikowanej, a 1 osoba nie wie, co to jest. Aż ok.81% badanych nie kupuje żywności modyfikowanej, a 1 osoba nie wie, co to jest.

Aż 62, 65 % badanych kupuje produkty zapakowane w papier i karton. Ale duża grupa spośród badanych (50,6%) kupuje produkty zapakowane w folię.

Badani najczęściej korzystają z torby foliowej na zakupy (aż 66, 26 %), 36 % z torby z materiału, ok. 17 % z koszyka wiklinowego i 4,8 % korzysta z torby papierowej. Badani najczęściej korzystają z torby foliowej na zakupy (aż 66, 26 %), 36 % z torby z materiału, ok. 17 % z koszyka wiklinowego i 4,8 % korzysta z torby papierowej.

Ankietowanie uczniów gimnazjum W badaniach ankietowych wzięło udział 79 uczniów naszej szkoły. Wypełniali oni anonimową ankietę składającą się z 18 pytań związanych z preferencjami żywieniowymi uczniów i ich rodzin, stosowanymi przez badanych opakowaniami i znajomością pojęcia zdrowa żywność.

Uzyskano następujące wyniki: Najwięcej uczniów, bo aż 39,24 % wydaje swoje kieszonkowe na wszystko poza żywnością ( ubrania, kosmetyki, płyty, gry komputerowe). 24 % ankietowanych wydaje pieniądze na owoce. Ale jest duża grupa uczniów, która swoje kieszonkowe wydaje na niezdrową żywność, typu pepsi cola ( 22,78 %) i chipsy (20,25 %), cukierki (15,19 %). Najwięcej uczniów, bo aż 39,24 % wydaje swoje kieszonkowe na wszystko poza żywnością ( ubrania, kosmetyki, płyty, gry komputerowe). 24 % ankietowanych wydaje pieniądze na owoce. Ale jest duża grupa uczniów, która swoje kieszonkowe wydaje na niezdrową żywność, typu pepsi cola ( 22,78 %) i chipsy (20,25 %), cukierki (15,19 %). Uczniowie badani najczęściej piją soki (50,63 %). 35,44 % pije wodę i taka sama ilość badanych deklaruje picie napojów, zarówno gazowanych i niegazowanych. Uczniowie badani najczęściej piją soki (50,63 %). 35,44 % pije wodę i taka sama ilość badanych deklaruje picie napojów, zarówno gazowanych i niegazowanych. Ok. 40 % ankietowanych je owoce często i taka sama grupa codziennie. Ok. 40 % ankietowanych je owoce często i taka sama grupa codziennie.

Według uczniów zdrowa żywność to:

W co uczniowie i ich rodziny pakują zakupy?

Wnioski z przeprowadzonych badań: Większość ankietowanych osób (uczniowie i dorośli mieszkańcy Reszla) wie, co to jest zdrowa żywność, ale kupują jej mało. Większość ankietowanych osób (uczniowie i dorośli mieszkańcy Reszla) wie, co to jest zdrowa żywność, ale kupują jej mało. Rodziny nie odżywiają się racjonalnie – za mało owoców, warzyw, za dużo tłuszczów i węglowodanów, uczniowie nie jedzą pierwszego śniadania. Rodziny nie odżywiają się racjonalnie – za mało owoców, warzyw, za dużo tłuszczów i węglowodanów, uczniowie nie jedzą pierwszego śniadania. Torby ekologiczne nie są popularne wśród ankietowanych. Bardzo dużo używa się jednorazowych toreb foliowych, które następnie są wyrzucane do śmietnika. Torby ekologiczne nie są popularne wśród ankietowanych. Bardzo dużo używa się jednorazowych toreb foliowych, które następnie są wyrzucane do śmietnika. Mało kto zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. Mało kto zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. W większości kupujemy produkty pochodzenia krajowego, ale takie które mają ładne opakowanie – nie zawsze ekologiczne. W większości kupujemy produkty pochodzenia krajowego, ale takie które mają ładne opakowanie – nie zawsze ekologiczne.

Analiza ankiet i kart charakterystyki produktów Dziewczęta z ekozespołu dokonały podsumowania przeprowadzonych badań i opracowały wyniki

Ogłoszenie konkursów związanych z tematyką zdrowej żywności i ekologicznych opakowań.

Opracowanie ulotek informacyjnych nt. zasad zdrowego odżywiania, rozsądnej konsumpcji, jakości żywności, ekologicznych opakowań.

Sponsorzy projektu Mazurskie Centrum Edukacji Ekologicznej w Giżycku Apteka Pod Orłem w Reszlu Piekarnia Ewa Pyrek w Reszlu Firma Młynomag w Grodzkim Młynie Firma Młynomag w Grodzkim Młynie Firma Romix w Reszlu Mebelplast Zakład Produkcyjny w Reszlu Firma Specnet w Reszlu Firma Specnet w Reszlu

Dziękujemy za uwagę Reszel, 28 kwietnia 2006 r. Autor prezentacji: Elżbieta Majcher