Gastronomiczno – Hotelarskich

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. S. Dariusa i S. Girenasa
Advertisements

Zespół Szkół Nr 2 im. Noblistów Polskich w Choszcznie
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Program Leonardo da Vinci
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE 2014
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
BZSZ Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy
Hotelarsko Turystycznych
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej ul
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Sosnowcu
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Struktura egzaminu zawodowego
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
ZESPÓŁ SZKÓŁ MORSKICH W DARŁOWIE
PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W BUSKU-ZDROJU
lecz dla życia się uczymy”
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
40 lat minęło... W Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Słubicach
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
TECHNIKUM HANDLOWE zaprasza ….
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA.
Szkolnictwo ponadgimnazjalne
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim ul. Św. Antoniego 57/61.
Szkołą Odkrywców Talentów
Rekrutacja – 2010 Zespół Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 2 NAJLEPSZY WYBÓR ! Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy.
Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie
ZAWÓD DLA MŁODZIEŻY, KTÓRA LUBI LUDZI ORAZ CHCE LEPIEJ POZNAĆ ŚWIAT
Zmiany ustawy o systemie oświaty
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Zespół Szkół Gastronomicznych
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Zagraniczny staż szansą na europejskie kwalifikacje.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE
BIBLIOTEKA SZKOLNA ZSGH W BYTOMIU. Jedna z najlepszych szkół ponadgimnazjalnych w Bytomiu kształcąca w zawodach: - technik hotelarstwa, - technik obsługi.
Twoja przyszłość jest w twoich rękach !
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
Rok Szkolny 2014/2015 Rokiem Szkoły Zawodowców 1.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Zespół Szkół Zawodowych w Gołdapi
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE DLA MŁODZIEŻY.
KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie 2016 rok
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. J. Markowej w Rudzie Śląskiej ul. Planty Kowalskiego 3.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie 2016 rok.
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
SZKOLNICTWO PONADGIMNAZJALNE WARSZTATY DLA RODZICÓW
Oferta edukacyjna dla dorosłych
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
Zapis prezentacji:

Gastronomiczno – Hotelarskich Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Sosnowcu ul. Wawel 1 tel. 32/266-27-01 www.zsgh.com.pl zsgh.sc@gazeta.pl

Pięć lata temu nasza szkoła obchodziła jubileusz 80-lecia istnienia.

Nabór na rok 2013/2014 prowadzić będziemy w zawodach: TECHNIKUM NR 3 technik hotelarstwa technik obsługi turystycznej technik żywienia i usług gastronomicznych kelner ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 4 cukiernik piekarz kucharz wędliniarz

Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik obsługi turystycznej ZAWÓD KWALIFIKACJE CYKL KSZTAŁCENIA Technik żywienia i usług gastronomicznych Sporządzanie potraw i napojów. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. 4 Technik hotelarstwa Planowanie i realizacja usług w recepcji. 2. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Technik obsługi turystycznej Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych. Kelner Wykonywanie usług kelnerskich. Organizacja usług gastronomicznych. Po zdaniu egzaminu zawodowego absolwent otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie w zakresie jednej kwalifikacji wydane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie. Dyplom wydaje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna. Dyplom honorowany jest w krajach Unii Europejskiej.

Harmonogram rekrutacji Terminy Harmonogram rekrutacji od 13.05 do 25.06 2013 r. (do godz. 10.00) Przyjmowanie wypełnionych i wydrukowanych ze strony www.slaskie.edu.com.pl podań o przyjęcie do klasy pierwszej od 28.06 do 01.07 2013 r. (do godz. 13.00) Dostarczanie do szkoły pierwszego wyboru potwierdzonej kopii świadectwa ukończenia gimnazjum i potwierdzonej kopii zaświadczenia o szczegółowych wynikach egzaminu gimnazjalnego (kopie oznaczone nr 1) 05.07. 2013 r. (godz.10.00) Ogłoszenie przez dyrektora szkoły listy kandydatów do 09.07. 2013 r. (do godz.9.00) Potwierdzanie przez kandydatów woli uczęszczania do szkoły poprzez dostarczenie odpowiednich dokumentów 10.07.2013 r. (godz.9.00) Ogłoszenie przez dyrektora szkoły listy przyjętych uczniów do szkoły. od 10.07 do 31.08. 2013 r. Składanie przez kandydatów nieprzyjętych do wybranych szkół – oryginałów dokumentów do szkół, które dysponują wolnymi miejscami. Informacja o wolnych miejscach podawana jest w informatorach internetowych elektronicznych systemów rekrutacyjnych.

Od kilku lat uczestniczymy w programie „Szkoła Promująca Zdrowie” Wiosną 2006 roku otrzymaliśmy Certyfikat Śląskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. W maju 2009 przyznano nam Certyfikat II stopnia na kolejne 3 lata.

8 stycznia 2013 r. w Warszawie Nasza Szkoła zostało wyróżniona Krajowym Certyfikatem „Szkoła Promująca Zdrowie”. Jesteśmy jedyną szkołą ponadgimnazjalną w Sosnowcu, która posiada taki certyfikat

A. Kwaśniewskiego certyfikat We wrześniu 2003 roku przystąpiliśmy do ogólnopolskiej akcji „Szkoła z klasą”, zorganizowanej przez GAZETĘ WYBORCZĄ i pod patronatem prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Udział w akcji pozwolił nam podzielić się osiągnięciami szkoły w zakresie działań dydaktycznych, profilaktycznych i opiekuńczych. 13 października 2004 r. koordynator akcji odebrał z rąk Pana Prezydenta A. Kwaśniewskiego certyfikat "Szkoła z klasą"

27.04.2009 nasza szkoła otrzymała certyfikat za udział w projekcie „ Twój szef to Ty” promującym ideę CSR i współpracy międzysektorowej oraz za promocję koncepcji CSR w ramach autorskich mini projektów.

O poziomie naszej szkoły świadczy to, że w latach 2001, 2002 i 2007 znaleźliśmy się na liście najlepszych szkół w Polsce.

Jesteśmy szkołą otwartą i przyjazną dla młodzieży, rodziców oraz środowiska i chociaż nie jesteśmy szkołą bezstresową, dobrze przygotowujemy do zawodu i dalszej nauki.

Od wielu lat nasi wychowankowie biorą udział w olimpiadach i turniejach zajmując wysokie miejsca. Zdobywają puchary, dyplomy, wygrywają indeksy na uczelnie wyższe.

Uczestniczymy również w konkursach gastronomicznych i zdobywamy wspaniałe nagrody.

Olimpiady i konkursy w roku 2004 / 2005 etap wojewódzki Olimpiady Wiedzy O Żywieniu - VI, XIX i XXIX miejsca Ogólnopolski Konkurs „Plejada Słodkich Pomysłów” w Krakowie - IV miejsce w półfinałach na Polskę południową II Edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w Poznaniu - Finalista w roku 2005 / 2006 etap wojewódzki Olimpiady Wiedzy O Żywieniu - VI, XIII i XVIII miejsce Olimpiada Wiedzy O Żywieniu - uczeń zakwalifikowany do etapu ogólnopolskiego II Edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w Poznaniu - II miejsce w roku 2006 / 2007 etap wojewódzki Olimpiady Wiedzy O Żywieniu – I, II i III miejsce etap ogólnopolski Olimpiady Wiedzy O Żywieniu - 1 laureat i 2 finalistów w roku 2007 / 2008 I Miejsce w XIII Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz II Miejsce w XIII Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz

Olimpiady i konkursy w roku 2008 / 2009 II Miejsce w XIV Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz uczeń zakwalifikował się do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz w roku 2009 / 2010 III Miejsce w XV Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz finalistka ogólnopolskiego etapu Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej I miejsce w II Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Informatyczno – Historycznym „Najważniejsze wydarzenia w najnowszej ( lata 1939 –2000) historii Polski, które wpłynęły na nasz dzisiejszy świat” w roku2010/2011 i 2011/2012 V miejsce w XVII Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik. w roku 2012 / 2013 I miejsce- etap wojewódzki Olimpiady Wiedzy O Żywieniu-zakwalifikowanie się do etapu ogólnopolskiego Olimpiady Wiedzy O Żywieniu II miejsce w etapie rejonowym XXI edycji Ogólnopolskiej Promocji Zdrowego Stylu Życia pt. „Eskulapiada" Polskiego Czerwonego Krzyża. I miejsce w XVIII Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz

Olimpiada wiedzy o żywieniu

Konkursy zawodowe

Od wielu lat nasi uczniowie otrzymują Stypendia Prezesa Rady Ministrów.

Jesteśmy szkołą realizującą projekt LEONARDO DA VINCI Projekt "Inwestujemy w naukę- doświadczenie poprzez praktyki zagraniczne” jest kierowany do młodzieży klas 3 Technikum kształcącego w zawodzie technik hotelarstwa i kelner w systemie dziennym. Celem nadrzędnym projektu jest wspieranie uczestników kształcenia zawodowego w zdobywaniu i wykorzystaniu wiedzy, umiejętności, kwalifikacji mających ułatwić osobisty rozwój.

W ramach projektu w kwietniu 2012 roku 15 osobowa grupa odbyła praktyki w Hiszpanii w mieście Valencja. Każdy uczestnik projektu otrzymał od hiszpańskiego partnera – Certyfikaty potwierdzające odbycie stażu z wyszczególnionymi: instytucją pracodawcy oraz nabytymi umiejętnościami. Również od promotora projektu uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające odbycie stażu zawodowego.

Posiadamy 2 nowoczesne pracownie technologiczne, w których młodzież poznaje techniki przygotowania i podawania posiłków. Czuwa nad tym starannie dobrana kadra nauczycieli przedmiotów zawodowych.

W bardzo dobrze wyposażonej pracowni obsługi konsumenta przyszli adepci trudnej sztuki kelnerskiej uczą się jak pięknie nakryć stół zgodnie z zachodnimi trendami, jak wzorowo i z uśmiechem obsłużyć konsumenta.

Tradycją naszej szkoły są wyjazdy integracyjne dla klas pierwszych w ramach programu integracyjno-poznawczego "POZNAJMY SIĘ„. Młodzież uczestniczy w warsztatach, których celem jest poznanie się, przełamanie bariery onieśmielenia oraz nabycie umiejętności pracy w grupie.

Młodzież naszej szkoły lubi sport i bierze udział w licznych turniejach m.in. piłki nożnej, siatkówki oraz lekkoatletycznych. Zajmujemy w nich wysokie miejsca. Od pięciu lat jesteśmy organizatorami Sosnowieckiego Halowego Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Wolontariat

Pokazy po praktykach zawodowych

Warsztaty kulinarne

Nauka nauką, ale to nie wszystko. Organizujemy też wiele uroczystości i zabaw szkolnych, podczas których świetnie się bawimy! Halloween

Szkolna aktywność pozalekcyjna Kawiarenka literacka Dzień Języków

Jasełka Konkurs kolęd Dzień niepodległości

ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE NASZEJ SZKOŁY 11.04.2013 w godzinach 15.00-19.00

Zostań uczniem naszej szkoły. Przekonaj się sam, że warto! Informacje i zapisy : telefon, fax.:(032) 266-27-01 e-mail: rekrutacja@zsgh.com.pl adres www: www.zsgh.com.pl Czekamy na Ciebie! 