„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
IM. KRÓLA WŁADYSŁAWA JAGIEŁŁY
Czy masz jakieś określone plany dotyczące przyszłości? a) tak, wiem dokładnie co chcę robić b) nie,nie mam pojęcia co chcę robić c) nie jestem pewien\na,
WYNIKI EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ
Ankieta została przeprowadzona wśród uczniów klas pierwszych w listopadzie 2013 r., przez uczennice klasy 3B: Annę Klecuń, Karolinę Gaczoł i Martę Eljaszewicz.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Zdrowe odżywianie.
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
Tak ! - dla lokalnych producentów. Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: ŚWIADOMOŚĆ MŁODYCH.
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Sejm Dzieci i Młodzieży. Lokalne produkty dobrem dla Ciebie i Twojej rodziny Debata na temat promocji lokalnej żywności na rynku regionalnym.
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Wyniki ankiety dotyczącej postaw młodzieży Gimnazjum nr 2 w Rumi wobec środków uzależniających przeprowadzonej w październiku 2007 Szkoła Promująca.
Debata pt.,,Współpraca w naszej szkole odbyła się dnia 24. lutego 2014 r. Uczestniczyło w niej 11 rodziców.
Rok szkolny 2011/2012.
Idea oceniania kształtującego
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Czy Samorząd Uczniowski oraz koło PCK mogą być sposobem zaangażowania wielu uczniów w życie szkoły?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Przygotowały Patrycja Sufin i Klaudia Ledwójcik
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Szymon Błaszczyński Sebastian Mączka. Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród młodzieży z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Fryderyka Chopina w.
Zasady zdrowego odżywiania Natalia Natanek
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Jem zdrowo.
Zasady zdrowego odżywiania
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Co wolisz jeść? Które z poniższych produktów są wg Ciebie niezdrowe? Można było udzielać kilku odpowiedzi.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Diagnoza stanu wyjściowego.
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
DEBATA O STANIE WYCHOWANIA FIZYCZNEGO SPORTOWY OKR Ą G Ł Y STÓ Ł.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Projekt edukacyjny „Czytanie jest trendy”
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
ZDROWIE- Twój przyjaciel ! Temat projektu:. Oto zespół realizujący projekt – KOŁO BIOLOGICZNE 3 osoby były nie obecne podczas wykonywania zdjęcia, ale.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
PROCESY EDUKACYJNE SĄ ORGANIZOWANE W SPOSÓB SPRZYJAJĄCY UCZENIU SIĘ
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Procesy edukacyjne są zorganizowane w sposób sprzyjający uczeniu się.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Zdrowie na wyciągnięcie ręki!
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
Zapis prezentacji:

„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym” Lokalny ekorozwój „Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym”

Część I – podsumowanie badań Prezentacja wyników Część I – podsumowanie badań

„Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć” ~Konfucjusz Czy naprawdę zdrowa i dobra żywność jest taką rzadkością? Czy wszystko co nas otacza jest „trucizną” naszych czasów, a zdrowa żywność to jedynie rarytas ? Czy w naszym regionie mamy producentów zdrowej, naturalnej, regionalnej, taniej żywności?

„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym” Założenia: Cele: Czy młodzież naszej szkoły ma świadomość wpływu odżywania na swoje zdrowie? Czy możliwe jest wprowadzenie zdrowej i świeżej żywności do sklepiku szkolnego? Czy lokalni przedsiębiorcy mają szansę zaistnienia w szkolnym sklepiku? Zmienianie nawyków żywieniowych naszych uczniów. Wprowadzenie do sklepiku szkolnego owoców i nabiału. Współpraca sklepiku szkolnego z lokalnymi przedsiębiorcami.

„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym” W ankiecie uczestniczyło 194 uczniów. W ramach projektu „Lokalny Ekorozwój” przeprowadziliśmy w szkole ankietę sprawdzającą, czy uczniowie naszej szkoły popierają nasze działania w ramach wprowadzenia zdrowej i świeżej żywności w formie owoców i nabiału do sklepiku szkolnego.

„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym” W internetowej ankiecie zagłosowało 336 internautów Internetowa ankieta została stworzona z myślą o uczniach, którzy nie uczą się w naszej szkole, a nawet mieście, a popierają naszą inicjatywę. Pytania były sformułowane identycznie jak w ankiecie szkolnej.

Pytanie I: „Czy uważasz, że jesteś świadomy wpływu swojego żywienia na zdrowie i rozwój dziś i w przyszłości?” Ankieta w szkole Ankieta internetowa

Wnioski: Uczniowie przyznają, że posiadają wiedzę, która wykazywałaby związek spożywanych produktów na ich zdrowie teraz i w przyszłości. Jedynie ¼ uczniów przyznała, że nie zdaje sobie sprawę o świadomym żywieniu. Wśród uzasadnień padają zwroty: „nie uczą nas o tym” lub „dowiedziałam się sama”.

Pytanie II: „Czy uważasz, że wprowadzenie do sklepików świeżych owoców i nabiału jest dobrym pomysłem?” Ankieta internetowa Ankieta w szkole

Wnioski: Większość ankietowanych uczniów zgadza się z naszą inicjatywą i popiera nasz pomysł. Świadczy to o potrzebie sprzedawania takich produktów w szkolnym sklepiku. Również internauci wykazali się chęcią uczestnictwa w naszej inicjatywie.

Pytanie III: „Jaka jest Twoja wiedza na temat zdrowego odżywiania?” Ankieta internetowa Ankieta w szkole Dobra 10% Nie jestem w stanie odpowiedzieć 19% Niewystarczająca 15% Wystarczająca 56%

Wnioski: Niemal połowa ankietowanych uczniów deklaruje, że ich wiedza na temat zdrowego odżywania jest wystarczająca, jednak nie zdają sobie sprawy z wpływu żywności na rozwój. Tylko ok. 10% ankietowanych wykazuje dobry poziom wiedzy na ten temat.

Pytanie IV: „Czy uważasz, że wprowadzenie zdrowej żywności do sklepiku przyczyni się do poprawy nawyków żywieniowych wśród młodzieży? Ankieta internetowa Ankieta w szkole

Wnioski: Uczniowie przyznają, że chętniej sięgnęliby po jabłko niż batonik. W ankiecie wyrazili swoją aprobatę nie tylko dla pomysłu, ale i dla zmienienia nawyków żywieniowych.

Pytanie V: „Czy chciałbyś, aby Twoja szkoła uczyła w teorii i praktyce zdrowego odżywiania w okresie naszego rozwoju?” Ankieta internetowa Ankieta w szkole

Wnioski: Oprócz niewystarczającej wiedzy, uczniowie przyznają, że chętnie uczestniczyliby w organizowanych przez szkołę zajęciach na temat zdrowego odżywiania. „To wiedza przydatna w przyszłości” – pisze uczeń w uzasadnieniu.

Zapraszamy do dyskusji Część II – debata.

Czy naprawdę zdrowa i dobra żywność jest taką rzadkością? Czy wszystko co nas otacza jest „trucizną” naszych czasów, a zdrowa żywność to jedynie rarytas ? Czy w naszym regionie mamy producentów zdrowej, naturalnej, regionalnej, taniej żywności?

Od fastfoodów, chemii w każdym możliwym posiłku po sklepy ze zdrową żywnością, których ceny zachęcają wyłącznie osoby z dobrą sytuacją ekonomiczną... Czy uważacie, że w dzisiejszym świecie możemy spotkać się tylko z sytuacjami skrajnymi? Czy można spotkać jedzenie dobre i zdrowe, jednak tanie, być może lokalne?

Proste czynności, zakup-konsumpcja, produkty lokalne, zdrowa żywność… Czy to wpływa na nas samych i nasze otoczenie? Czy jesteśmy świadomi, że jesteśmy w stanie w naszym codziennym życiu wpłynąć na rozwój naszego regionu, powiatu, naszego miasta? Co jest lepsze dla zdrowia i regionu: produkty produkowane przez globalne koncerny (napoje gazowane , chipsy, hamburgery, słodycze) czy zdrowa lokalna żywność (przetwory mleczarskie, owoce, warzywa, naturalne soki, chrupki kukurydziane)?

Lokalny przedsiębiorca boryka się z ogromną konkurencją globalnych koncernów… Jak powiat i lokalne władze są w stanie wspomóc lokalnych przedsiębiorców w walce z globalnymi koncernami, obecnymi na każdym kroku w życiu ucznia i nastolatka?

Czy jest jakaś możliwość uatrakcyjnienia zdrowej żywności ? Sieć barów szybkiej obsługi zachęcają nas milionem gadżetów, promocji, dodatków przede wszystkim dla dzieci, np. zabawki do posiłku itp. Czy jest jakaś możliwość uatrakcyjnienia zdrowej żywności ? Czy zdrowa żywność ma szansę w starciu z modą na szybkie i tanie jedzenie?

Czy zakazany owoc smakuje najlepiej? Czy zabranianie jedzenia słodyczy, fast-foodów, może zmienić tendencję i zachęcić do jedzenia zdrowej żywności, czy wręcz odwrotnie? Czy wprowadzenie zdrowej żywności do sklepików szkolnych, może zmienić modę na szybkie hamburgery czy popularny kebab?

Wnioski: Młodzież pragnie zmiany nawyków żywieniowych, która mogłaby zacząć się już od codzienności – szkoły. Zdrowa żywność wymaga większej reklamy, „moda” na świeże jedzenie nie jest wystarczająca. Lokalni przedsiębiorcy powinni być szczególnie uprzywilejowani pod względem konkurencyjności rynku. Młodzież przyznaje, że w szkole nie mają wyboru odnośnie żywności – zdrowie nie zawsze stawiane jest na pierwszym miejscu.

Magdalena Barcz & Maksymilian Siwecki Dziękujemy za uwagę. Magdalena Barcz & Maksymilian Siwecki