Szkoła Podstawowa w Milejowie Życie społeczne Szkoła Podstawowa w Milejowie
CHLEB PIECZONY TRADYCYJNIE W PIECU CHLEBOWYM PRZEPIS I WYKONANIE PANI JADWIGA ADAMCZYK ZAM.KOL.OSTRÓWEK
Wykonanie SKŁADNIKI: 10 dag drożdży mąka żytnia zsiadłe mleko woda sól kminek, nasiona kopru, wyłuskane ziarnka słonecznika i dyni, nasiona czarnuszki ETAPY WYPIEKU CHLEBA: ZAKWASEK ROZCZYN ZAMIĘS PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA PIECZENIE CHLEBA WYJMOWANIE UPIECZONEGO CHLEBA Z PIECA.
ZAKWASEK Drożdże rozrobione w 2 litrach ciepłej wody mieszamy z 2 kg przesianej mąki i 1 litrem zsiadłego mleka w dużym garnku. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 5 godzin, aby kisło. Garnek można otulić kocem. Dawniej zakwasek, rozczyn i zamięs przygotowywano w specjalnym naczyniu drewnianym - dzieży. Obecnie, ze względu na brak takich naczyń, chleb przygotowuje się w dużych garnkach.
ROZCZYN Po wykiśnięciu i wyrośnięciu zakwasku przygotowujemy rozczyn. Do garnka z zakwaskiem wsypujemy 4kg przesianej mąki, wlewamy 4l wody ciepłej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 12 godzin. Garnek otulamy kocem i cierpliwie czekamy.
ZAMIĘS Do rozczynu dodajemy ok.5kg maki, Kiedy rozczyn jest gotowy, pięknie wyrośnięty, przygotowujemy zamięs. Do rozczynu dodajemy ok.5kg maki, ½ szklanki soli, oraz różne ziarna w zależności od upodobania. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, aż ciasto będzie odstawało od dłoni i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA Ciasto wyrasta, a my palimy w piecu grubymi kawałkami drewna liściastego - śliwa, wiśnia, jabłoń. Po ok. godzinie od chwili rozpalenia w piecu, nakładamy ciasto do wysypanych otrębami blach i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
PIECZENIE Po wyrośnięciu w blaszkach wkładamy chleb do nagrzanego pieca na ok.godzinę. Czas pieczenia chleba można określić również w inny sposób. Do szklanki z letnią woda wrzucić należy kulkę wielkości średniego pomidora. Kiedy kulka wypłynęła na powierzchnię wody, chleb w piecu powinien być upieczony. Można to sprawdzić wkładając w chleb cienki patyczek. Jeśli jest suchy, to chleb jest gotowy do wyjęcia.
Upieczony chleb wyjmujemy z pieca, wykładamy z blaszek na lniany obrus, żeby odparował i ostygł. Chleb można piec bezpośrednio na palenisku bez wkładania do blaszek, ale w takim przypadku ciasto powinno być gęściejsze i wyrastać na drewnianej desce, a nie w blaszkach. Palenisko posypujemy grubą warstwa otrąb pszennych lub żytnich i na nich układamy chleb gotowy do pieczenia. Dalsze pieczenie jak wyżej.
Prezentację przygotowała klasa 2b pod kierunkiem Pani Beaty Borkowskiej