Szkoła Podstawowa w Milejowie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Wyrób masła..
Przepisy REGIONALNE.
Z Zespołu Szkół Spożywczych im. KEN w Sandomierzu
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Masa uszczelniająca SKD
Książeczka kucharska:
Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie r.
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Potrawy i przepisy Meksyku
Mały Einstein 2006.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Panaderia Maria tradycyjne wyroby piekarskie. Wyroby tradycyjne: Manchegos Manchegos Rellenas chocolate Rellenas chocolate Croasut Croasut Tartas manzana.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Wiejskie jest piękne. Kultura naszej wsi..
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
WIEM,CO JEM !.
Nasz przepis na chleb.
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Zatrzymać lato w kuchni
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Matematyka w życiu codziennym
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
W KUCHNI r..
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa w Milejowie Życie społeczne Szkoła Podstawowa w Milejowie

CHLEB PIECZONY TRADYCYJNIE W PIECU CHLEBOWYM PRZEPIS I WYKONANIE PANI JADWIGA ADAMCZYK ZAM.KOL.OSTRÓWEK

Wykonanie SKŁADNIKI: 10 dag drożdży mąka żytnia zsiadłe mleko woda sól kminek, nasiona kopru, wyłuskane ziarnka słonecznika i dyni, nasiona czarnuszki ETAPY WYPIEKU CHLEBA: ZAKWASEK ROZCZYN ZAMIĘS PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA PIECZENIE CHLEBA WYJMOWANIE UPIECZONEGO CHLEBA Z PIECA.

ZAKWASEK Drożdże rozrobione w 2 litrach ciepłej wody mieszamy z 2 kg przesianej mąki i 1 litrem zsiadłego mleka w dużym garnku. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 5 godzin, aby kisło. Garnek można otulić kocem. Dawniej zakwasek, rozczyn i zamięs przygotowywano w specjalnym naczyniu drewnianym - dzieży. Obecnie, ze względu na brak takich naczyń, chleb przygotowuje się w dużych garnkach.

ROZCZYN Po wykiśnięciu i wyrośnięciu zakwasku przygotowujemy rozczyn. Do garnka z zakwaskiem wsypujemy 4kg przesianej mąki, wlewamy 4l wody ciepłej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 12 godzin. Garnek otulamy kocem i cierpliwie czekamy.

ZAMIĘS Do rozczynu dodajemy ok.5kg maki, Kiedy rozczyn jest gotowy, pięknie wyrośnięty, przygotowujemy zamięs. Do rozczynu dodajemy ok.5kg maki, ½ szklanki soli, oraz różne ziarna w zależności od upodobania. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, aż ciasto będzie odstawało od dłoni i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA Ciasto wyrasta, a my palimy w piecu grubymi kawałkami drewna liściastego - śliwa, wiśnia, jabłoń. Po ok. godzinie od chwili rozpalenia w piecu, nakładamy ciasto do wysypanych otrębami blach i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

PIECZENIE Po wyrośnięciu w blaszkach wkładamy chleb do nagrzanego pieca na ok.godzinę. Czas pieczenia chleba można określić również w inny sposób. Do szklanki z letnią woda wrzucić należy kulkę wielkości średniego pomidora. Kiedy kulka wypłynęła na powierzchnię wody, chleb w piecu powinien być upieczony. Można to sprawdzić wkładając w chleb cienki patyczek. Jeśli jest suchy, to chleb jest gotowy do wyjęcia.

Upieczony chleb wyjmujemy z pieca, wykładamy z blaszek na lniany obrus, żeby odparował i ostygł. Chleb można piec bezpośrednio na palenisku bez wkładania do blaszek, ale w takim przypadku ciasto powinno być gęściejsze i wyrastać na drewnianej desce, a nie w blaszkach. Palenisko posypujemy grubą warstwa otrąb pszennych lub żytnich i na nich układamy chleb gotowy do pieczenia. Dalsze pieczenie jak wyżej.

Prezentację przygotowała klasa 2b pod kierunkiem Pani Beaty Borkowskiej