Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Skład chemiczny organizmu człowieka i ewolucja tlenu
Advertisements

Problem życia w układzie słonecznym
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Podstawowe składniki odżywcze
Przygotował Wiktor Staszewski
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
BIAŁKA.
Tlen i azot jako składniki powietrza
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
Krzem Joanna Woderska II a.
Tkanki zwierzęce.
Poznajemy składniki żywności !
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
MATERIA.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Co o wodzie warto wiedzieć ?
* 07/16/96 Woda Co to jest woda? Pytanie niby banalne, ale myślę, że trochę faktów nikomu nie zaszkodzi. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. *
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Woda - cud natury Prezentacja podsumowująca realizację projektu: „Poznajemy tajemnice hydrologii” Przygotowała grupa T2.
Poznaj i okiełznaj żywioły Gimnazjum nr 10 Ruda Śląska
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Woda darem życia.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Chemia – z czego składa się materia?
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Metabolizm i produkty przemiany materii
Co to jest mol?.
Poznajemy składniki żywności.
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
BIZMUT. Bizmut ( Bi, bisemutum, bismuthum lub bismutum)- pierwiastek chemiczny, metal bloku p układu okresowego. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
- życiodajna Substancja
 Sole –związki chemiczne wywodzące się od kwasów, których roztwory wodne zawierają kationy metali i aniony reszty kwasowej. Sole są ciałami stałymi.
Woda wodzie nierówna ‹#›.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Michał Sosiński kl. 3c Zwana monotlenkiem diwodoru Aspekt chemiczny Aspekt chemiczny.
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Woda to cudowna substancja
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.

SOLE MINERALNE Sole mineralne związki nieorganiczne, pochodzące od kwasów lub zasad. Nazwa „sole mineralne” odnosi się do soli, które są w organizmach żywych lub w pożywieniu. Pełnią funkcję regulacyjną i budulcową. W skład soli mineralnych wchodzą: Mikroelementy, czyli pierwiastki chemiczne występujące w organizmie w małych ilościach, są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, są to Np. jod, mangan, żelazo, fluor. Makroelementy, czyli pierwiastki występujące w większych ilościach w organizmie, są to Np. azot, tlen, wapń.

Najważniejsze sole mineralne to: chlorek sodu, sole magnezu, sole wapnia. Rola soli mineralnych w organizmie: Są materiałem budulcowym ( kości, zębów, włosów). Utrzymują równowagę kwasowo- zasadową Stanowią podstawę w gospodarce wodno-elektrolitowej Wchodzą w skład: hemoglobiny, witaminy B12, enzymów.

Woda Budowa wody Woda (tlenek wodoru) składa się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Ma wzór H2O. W warunkach pokojowych występuje w stanie ciekłym. W stanie gazowym - para wodna, a w stanie stałym - lód.

Właściwości wody Masa cząsteczkowa – 18,04524u Gęstość w temp. 3,98OC Temperatura topnienia – 0OC Temperatura wrzenia – 100OC Odczyn - obojętny ( pH = 7,0 ) Zapach – bezwonna Barwa – bezbarwna Napięcie powierzchniowe – 7,28 (20OC)

Rola wody w organizmie Reguluje temperaturę ciała Nawilża wdychane powietrze Uczestniczy w procesie oddychania Umożliwia transport i przyswajanie substancji odżywczych Usuwa zbędne produkty przemiany materii Rozcieńcza trucizny Chroni ważne dla życia narządy Jest głównym składnikiem tkanek Jest niezbędna do życia

Źródła : www.zdroweporady.pl www.portalwiedzy.onet.pl www.wikipedia.pl „Biologia” Wiesława Gołda, Małgorzata Kłyś, Jadwiga Wardas wydawnictwo Nowa Era 2005 Joanna Jurczak Michał Łabuda