Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Rośliny przyprawowe w kuchni
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające.
Kuchnia śródziemnomorska
Warzywa wiosenne ^^.
Jedzenie w Hiszpanii.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Hodowla i uprawa pomidora
Nasza szkoła zna dobre zioła
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Drzewa.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
Rośliny w okolicy szkoły.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Zakładamy swój ogródek ziołowy
Podróże po świecie Smaki Europy.
Substancje lotne - a porozumiewanie się roślin
Historia życia jednej rośliny
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
LODÓWKI.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Piernikowe zapachy.
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Rośliny w naszym domu - przesadzanie Zosia Matwiejczuk Klasa IVB.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Nadszedł czas herbaty VISION!. Vision Tea Vision Tea – najbardziej wyszukany smak! Unikatowe litewskie herbaty Tradycja i jakość Produkcja wysokiej technologii.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Doświadczenie z rzeżuchą
Kuchnia hiszpańska.
Potrawy w Polsce 1.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B

12 marca 2013r. Potrzebujemy: Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek); Doniczki; Odpowiednia ziemia (mieszanka torfu i piasku; Kamyczki na drenaż; Woda do podlania;

Wszystko przygotowane – zaczynam !

Na dno doniczki wsypuję warstwę drenażu

Następnie wsypuję ziemię i wysiewam nasionka

Delikatnie podlewam zasadzone roślinki

Żeby szybciej wyrosły ….

24 marca 2013r. Widać już efekty mojej pracy

Pamiętam o: Systematycznym podlewaniu; Odpowiednim nasłonecznieniu;

Do dalszej prezentacji wybrałam 3 moim zdaniem najładniejsze rośliny Bazylię; Oregano czyli lebiodkę Tymianek

28 marca 2013r. bazylia 

28.03.2013r. tymianek

28.03.2013r. oregano

21.04.2013r. bazylia

21.04.2013r. tymianek

21.04.2013r. oregano

A oto końcowe efekty 7 maja 2013r. 7 maja 2013r.

Bazylia

Bazylia Bazylia, czyli Ocimum basilicum, określana jest mianem „ziele królewskie”. Istnieje wiele odmian bazylii – o czerwonych liściach, zielonych czy też z nakrapianymi białymi plamkami. Kwiaty kształtem przypominają kłosy i w zależności od odmiany mogą być czerwone, białe lub fioletowe. Bazylia to roślina jednoroczna o jadalnych kwiatach i liściach. Jest półkrzewem dorastającym do wysokości ok. 50 cm. Bazylia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świeża bazylia, o wyjątkowym aromacie, idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, zupami, sosami, daniami z warzyw, ryb oraz mięs. Któż z nas nie zna smaku pomidorów z mozarellą i świeżą bazylią?

Tymianek

Tymianek Ziele (łodygi i liście) tymianku zawiera olejek eteryczny o działaniu antyseptycznym, wykrztuśnym i rozkurczowym. Dzięki niemu cała roślina przyjemnie pachnie. W kuchni wykorzystuje się świeże jak i suszone zioło. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Tymianek dodaje się do odwarów mięsnych, sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze łączy się czosnkiem, cebulą lub pietruszką. Olejek tymiankowy jest stosowany do produkcji win i likierów. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę.

Oregano czyli Lebiodka

Oregano W Polsce jest jedną z bardziej znanych przypraw. Pełni także ważne funkcje w ziołolecznictwie: głównie w przypadkach zatruć, a także bólów głowy i zębów. Wspomaga także leczenie układu oddechowego.  Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.

Dziękuję za uwagę ! Marta  2013r.