Program Uczenie się przez całe życie Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy nr.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRE TRADYCJE MALTAŃSKICH HOTELARZY I RESTAURATORÓW NASZYM WZOREM DZIAŁANIA.
Advertisements

w programie „Uczenie się przez całe życie”
Podsumowanie projektu „W drodze po sukces zawodowy – staże w Wielkiej Brytanii” Ostróda, 22 stycznia 2009 r.
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
„Na dobry początek – staż”
Projekty systemowe wspierające kierunki zmian w kształceniu zawodowym
Wizyty Studyjne Anna Kowalczyk Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej (Program LLP – Leonardo da Vinci). Projekt i jego treść odzwierciedlają jedynie stanowisko.
Projekt wymiany doświadczeń Vetpro
Program Leonardo da Vinci
Nadzór pedagogiczny nad szkoleniem zawodowym
EUROPEJSKA WSPÓŁPRACA SZKÓŁ WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
Mój staż z Leonardo da Vinci
Program „Uczenie się przez całe życie”
EWALUACJA PROJEKTU „STAŻE ZAGRANICZNE DROGĄ DO SUKCESU ZAWODOWEGO” ZSP NR 1 W JAWORZNIE wrzesień 2011 – wrzesień 2012.
W kierunku podnoszenia kwalifikacji zawodowych – konferencja podsumowująca kampanię Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Program „Uczenie się przez całe życie” Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: „ Poprawa wizerunku hotelarza” nr projektu: PL1-LEO
Konferencja 10 października 2012 Organizacja pracy w roku szkolnym 2012/2013.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
ZESPÓŁ SZKÓŁ MORSKICH W DARŁOWIE
DIAGNOZA DOSTOSOWANIA UMIEJĘTNOŚCI I KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH DO WYMOGÓW LUBUSKIEGO RYNKU PRACY ZAŁOŻENIA PROJEKTU Projekt jest współfinansowany przez Unię
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 3 w Katowicach Granada, 2013
"Dobry zawód - pewna przyszłość,
Technik organizacji usług gastronomicznych
Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 "Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy„ Nr umowy: PL-LEO Okurcalar,
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Edukacja i Kultura Leonardo da Vinci
ANGLIA – PORTSMOUTH Program LEONARDO da VINCI
SERIO Wzmocnienie umiejętności pracowników budowlanych w ramach BHP przy użyciu multimedialnego szkolenia opartego na przykładach zaczerpniętych z życia.
Model gościnności w Hotelu Stadt Neustadt***
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
Tytuł projektu ``Moje miasto,mój region,moja ojczyzna,, Kulturowe, historyczne różnice i podobnieństwa w obszarze Karpat.
Metoda Teach-IT.net … od „Multimediów w dydaktyce”
Wizyta studyjna w Lizbonie - projekt PL1-ESF Jakość nadzoru pedagogicznego i pracy szkoły w programie Zagraniczna Mobilność szkolnej kadry.
Projekt Leonardo da Vinci
Kłanino r. Gabriela Albertin – Koordynator Projektu
„Mobilny uczeń – dobry pracownik” Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji.
Staż zawodowy w Londynie r. Staż zawodowy w Londynie –
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Europejski system transferu osiągnięć w kształceniu
P ROGRAM : E RASMUS + A KCJA KLUCZOWA : M OBILNOŚĆ EDUKACYJNA A KCJA : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW T YP AKCJI : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Konferencja podsumowująca projekt „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” 12 czerwca 2015 r.
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Przebieg, efekty i ocena I etapu projektu
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
Staże europejskie drogą do sukcesu
EFEKTY PROJEKTU „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Skale
Zapis prezentacji:

Program Uczenie się przez całe życie Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy nr projektu: PL1-LEO Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Uczenie się przez całe życie. Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczona w niej zawartość merytoryczną oraz za sposób wykorzystania zawartych w niej informacji.

Partner: LYCEE DU CLEUSEMEUR LE CLEUSMEUR LESNEVEN Osoba kontaktowa: Solene Conraux Organizacja przyjmująca: Adres: Hotel Restaurant de la Butte, Logis de France Rue Mer, Plouider, France Organizacja wysyłająca: Koordynator projektu: Elżbieta Świętoń Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Wybickiego ul. Wolnośći 39, Somonino

-Podwyższa nie umiejętności w zakresie przyrządzania i serwowania potraw kuchni różnych narodów potwierdzonych Certyfikatami, Europass Mobilność; -Nabycie umiejętności wskazania specyfiki kuchni różnych narodów; -Dokonanie przemyśleń o możliwości wykorzystania kuchni, tradycji krajów partnerskich w ofercie zakładów gastronomicznych w regionie; -Ewaluacja przewodnika do zakładania firmy rodzinnej (wypracowanego w realizacji poprzedniego projektu) o ofertę kuchni innych narodów; -Opracowanie kart menu z potrawami kuchni francuskiej; -Doskonalenie umiejętności organizacji bankietów i przyjęć; -Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowania europejskiego rynku pracy na przykładzie krajów przyjmujących (wymagania pracodawcy, obowiązki pracowników); -Kształtowanie postawy otwartej, mobilnej, przedsiębiorczej, radzenie sobie w trudnych sytuacjach;

-Podwyższenie umiejętności komunikowania się w językach obcych; -Nabycie umiejętności opracowania przewodnika poruszania się po europejskim i regionalnym rynku pracy; -Nabycie kompetencji zawodowych oraz dzielenie się z nimi ze społecznością szkolną i w środowisku; -Poprawa umiejętności sporządzania raportów i prezentacji multimedialnych; -Podwyższenie wyników na egzaminach zewnętrznych poprzez: zwiększenie motywacji do nauki, poszukiwanie wiedzy z innych źródeł, zaciśnięcie współpracy z rodzicami, uatrakcyjnienie szkolenia zawodowego; -Wzmocnienie WSDZ, dokonanie jego ewaluacji, wdrożenie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej absolwenta na europejskim i regionalnym rynku pracy.

Opiekun: Lucyna Błaszkowska Dorota Długosz, klasa III Ta Technik Hotelarstwa Magdalena Gleinert, klasa III Ta Technik Hotelarstwa Dorota Litwic, klasa III Tb Technik Hotelarstwa Martyna Machola, klasa II Technik Organizacji Usług Gastronomicznych

W dniach od do odbyłyśmy staż w Hotel Restaurant de la Butte*** w Plouider, regionie Bretanii we Francji. Hotel powstał w 1952 roku, założony przez Jeanne Yvonne Bécam. Od 2000 roku kieruje nim małżeństwo Solene i Nicolas Conraux-Bécam. Hotel Restaurant de la Butte*** posiada bardzo dobrą opinię, nie tylko wśród mieszkańców Plouider, jest znany również z wysokiej klasy obsługi, organizowanych bankietów, przyjęć oraz konferencji.

Pracowałyśmy 20 dni od wtorku do soboty. W pierwszym dniu pracy zostałyśmy podzielone na dwie grupy. Pierwsza to Magdalena oraz Dorota Długosz, które zaczęły od pracy na służbie pięter, a druga to Dorota Litwic oraz Martyna, które zaczęły od pracy w hotelowej restauracji. Zmieniałyśmy się co tydzień.

Dorota Długosz z pracownicą hotelu.

W hotelowym barze miałyśmy okazję odbyć krótkie szkolenie z degustacji win oraz napoi alkoholowych najbardziej popularnych w tym regionie Francji. Przykładowe wina: U góry: Domaini Antugnac, rocznik 2006 Na dole: ROC DU BEL AIR, rocznik 2004

Okazją było Święto Karczocha – Księcia Bretanii. Miasto to było oddalone ok 60 km. od naszego hotelu.

Hotel oferował gościom 25 nowocześnie urządzonych pokoi, w tym dwa pokoje przystosowane dla potrzeb gości niepełnosprawnych, z widokiem na ocean Atlantycki.

Ocean Atlantycki – Kanał La Manche

Odrestaurowaną wioska rybacka – Meneham. Dorota Litwic miała przyjemność tańczyć ludowy taniec bretoński.

Oceanopolis w Breście

Muzeum Truskawki i Dziedzictwa w Plougastel-Daoulas, gdzie zobaczyłyśmy jak żyli ludzie na przełomie XIX i XX wieku. Obserwowałyśmy, jak panie z kółka malarskiego malowały pocztówki, na których ukazane były stroje ludowe bretońskie.

Festiwal Jazzu w Plouescat

Rejs statkiem Azenor po zatoce w Breście.

Muzeum Narodowe Morskie i Marynarki Wojennej.

Koncert rockowy w Breście.

Musee du Leon w Lesneven.

Pod koniec naszego pobytu w podziękowaniach wręczyłyśmy prezenty pani dyrektor z Lycee du Cleusmeur oraz właścicielom Hotel Restaurant de la Butte.

-Umiejętność nakrywania i dekoracji stołów w zależności od posiłku i okoliczności; -Umiejętność przygotowywania i obsługi bufetu śniadaniowego; -Umiejętność przyrządzania i serwowania potraw, ze szczególnym zwróceniem uwagi na potrawy typowe dla Francji; -Umiejętność przyrządzania i dekoracji potraw z uwzględnieniem specyfików Francji; -Umiejętność przyrządzania i serwowania deserów, napojów alkoholowych i bezalkoholowych charakterystycznych dla Francji; -Umiejętność doboru zastawy stołowej oraz bielizny stołowej do rodzaju posiłku i okoliczności; -Wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim, z wykorzystaniem słownictwa branżowego; -Wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim w życiu codziennym – poprawa umiejętności rozumienia i wypowiadania się w języku angielskim; -Poznanie i wykorzystywanie w sprawach codziennych podstaw języka francuskiego; -Poprawa umiejętności w zakresie: edycji tekstów, tworzenia prezentacji multimedialnych z wykorzystaniem aplikacji PowerPoint obróbki zdjęć; - Poprawa umiejętności w zakresie wykorzystywania zasobów Internetu, korzystania z poczty elektronicznej.

Uczestnicy podwyższyli kompetencje i umiejętności m.in. w zakresie: -Organizacji pracy, wyposażenia, nakrywania i dekoracji stołów, przyrządzania i serwowania potraw kuchni kraju partnerskiego, kart menu, rozpoznania wymagań i europejskiego rynku pracy; -Opracowania produktów końcowych; przewodniki: o europejskim i regionalnym rynku pracy; -Opracowania kart menu z potrawami kuchni krajów partnerskich i organizacja dwóch bankietów – pokaz nabytych umiejętności przyrządzania i serwowania potraw; -Zmiany postawy uczestnika na bardziej otwartą, mobilną, przedsiębiorczą; -Podwyższenia umiejętności komunikowania się w języku obcym; -Wzmocnienia WSDZ, doskonalenie jego ewaluacji, wdrażanie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej absolwenta pod kątem europejskiego i regionalnego rynku pracy; -Udoskonalenia umiejętności sporządzania raportów, sprawozdań, prezentacji; -Poprawy jakości szkolenia zawodowego i uzyskanie jak najlepszych wyników na egzaminach zewnętrznych poprzez uwzględnienie wyników projektu w Nadzorze Pedagogicznym. Zakłada się u uczestników stały przyrost wiedzy na próbnych egzaminach maturalnych z języka angielskiego oraz na egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe.