Program Uczenie się przez całe życie Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy nr projektu: PL1-LEO Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Uczenie się przez całe życie. Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczona w niej zawartość merytoryczną oraz za sposób wykorzystania zawartych w niej informacji.
Partner: LYCEE DU CLEUSEMEUR LE CLEUSMEUR LESNEVEN Osoba kontaktowa: Solene Conraux Organizacja przyjmująca: Adres: Hotel Restaurant de la Butte, Logis de France Rue Mer, Plouider, France Organizacja wysyłająca: Koordynator projektu: Elżbieta Świętoń Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Wybickiego ul. Wolnośći 39, Somonino
-Podwyższa nie umiejętności w zakresie przyrządzania i serwowania potraw kuchni różnych narodów potwierdzonych Certyfikatami, Europass Mobilność; -Nabycie umiejętności wskazania specyfiki kuchni różnych narodów; -Dokonanie przemyśleń o możliwości wykorzystania kuchni, tradycji krajów partnerskich w ofercie zakładów gastronomicznych w regionie; -Ewaluacja przewodnika do zakładania firmy rodzinnej (wypracowanego w realizacji poprzedniego projektu) o ofertę kuchni innych narodów; -Opracowanie kart menu z potrawami kuchni francuskiej; -Doskonalenie umiejętności organizacji bankietów i przyjęć; -Zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowania europejskiego rynku pracy na przykładzie krajów przyjmujących (wymagania pracodawcy, obowiązki pracowników); -Kształtowanie postawy otwartej, mobilnej, przedsiębiorczej, radzenie sobie w trudnych sytuacjach;
-Podwyższenie umiejętności komunikowania się w językach obcych; -Nabycie umiejętności opracowania przewodnika poruszania się po europejskim i regionalnym rynku pracy; -Nabycie kompetencji zawodowych oraz dzielenie się z nimi ze społecznością szkolną i w środowisku; -Poprawa umiejętności sporządzania raportów i prezentacji multimedialnych; -Podwyższenie wyników na egzaminach zewnętrznych poprzez: zwiększenie motywacji do nauki, poszukiwanie wiedzy z innych źródeł, zaciśnięcie współpracy z rodzicami, uatrakcyjnienie szkolenia zawodowego; -Wzmocnienie WSDZ, dokonanie jego ewaluacji, wdrożenie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej absolwenta na europejskim i regionalnym rynku pracy.
Opiekun: Lucyna Błaszkowska Dorota Długosz, klasa III Ta Technik Hotelarstwa Magdalena Gleinert, klasa III Ta Technik Hotelarstwa Dorota Litwic, klasa III Tb Technik Hotelarstwa Martyna Machola, klasa II Technik Organizacji Usług Gastronomicznych
W dniach od do odbyłyśmy staż w Hotel Restaurant de la Butte*** w Plouider, regionie Bretanii we Francji. Hotel powstał w 1952 roku, założony przez Jeanne Yvonne Bécam. Od 2000 roku kieruje nim małżeństwo Solene i Nicolas Conraux-Bécam. Hotel Restaurant de la Butte*** posiada bardzo dobrą opinię, nie tylko wśród mieszkańców Plouider, jest znany również z wysokiej klasy obsługi, organizowanych bankietów, przyjęć oraz konferencji.
Pracowałyśmy 20 dni od wtorku do soboty. W pierwszym dniu pracy zostałyśmy podzielone na dwie grupy. Pierwsza to Magdalena oraz Dorota Długosz, które zaczęły od pracy na służbie pięter, a druga to Dorota Litwic oraz Martyna, które zaczęły od pracy w hotelowej restauracji. Zmieniałyśmy się co tydzień.
Dorota Długosz z pracownicą hotelu.
W hotelowym barze miałyśmy okazję odbyć krótkie szkolenie z degustacji win oraz napoi alkoholowych najbardziej popularnych w tym regionie Francji. Przykładowe wina: U góry: Domaini Antugnac, rocznik 2006 Na dole: ROC DU BEL AIR, rocznik 2004
Okazją było Święto Karczocha – Księcia Bretanii. Miasto to było oddalone ok 60 km. od naszego hotelu.
Hotel oferował gościom 25 nowocześnie urządzonych pokoi, w tym dwa pokoje przystosowane dla potrzeb gości niepełnosprawnych, z widokiem na ocean Atlantycki.
Ocean Atlantycki – Kanał La Manche
Odrestaurowaną wioska rybacka – Meneham. Dorota Litwic miała przyjemność tańczyć ludowy taniec bretoński.
Oceanopolis w Breście
Muzeum Truskawki i Dziedzictwa w Plougastel-Daoulas, gdzie zobaczyłyśmy jak żyli ludzie na przełomie XIX i XX wieku. Obserwowałyśmy, jak panie z kółka malarskiego malowały pocztówki, na których ukazane były stroje ludowe bretońskie.
Festiwal Jazzu w Plouescat
Rejs statkiem Azenor po zatoce w Breście.
Muzeum Narodowe Morskie i Marynarki Wojennej.
Koncert rockowy w Breście.
Musee du Leon w Lesneven.
Pod koniec naszego pobytu w podziękowaniach wręczyłyśmy prezenty pani dyrektor z Lycee du Cleusmeur oraz właścicielom Hotel Restaurant de la Butte.
-Umiejętność nakrywania i dekoracji stołów w zależności od posiłku i okoliczności; -Umiejętność przygotowywania i obsługi bufetu śniadaniowego; -Umiejętność przyrządzania i serwowania potraw, ze szczególnym zwróceniem uwagi na potrawy typowe dla Francji; -Umiejętność przyrządzania i dekoracji potraw z uwzględnieniem specyfików Francji; -Umiejętność przyrządzania i serwowania deserów, napojów alkoholowych i bezalkoholowych charakterystycznych dla Francji; -Umiejętność doboru zastawy stołowej oraz bielizny stołowej do rodzaju posiłku i okoliczności; -Wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim, z wykorzystaniem słownictwa branżowego; -Wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim w życiu codziennym – poprawa umiejętności rozumienia i wypowiadania się w języku angielskim; -Poznanie i wykorzystywanie w sprawach codziennych podstaw języka francuskiego; -Poprawa umiejętności w zakresie: edycji tekstów, tworzenia prezentacji multimedialnych z wykorzystaniem aplikacji PowerPoint obróbki zdjęć; - Poprawa umiejętności w zakresie wykorzystywania zasobów Internetu, korzystania z poczty elektronicznej.
Uczestnicy podwyższyli kompetencje i umiejętności m.in. w zakresie: -Organizacji pracy, wyposażenia, nakrywania i dekoracji stołów, przyrządzania i serwowania potraw kuchni kraju partnerskiego, kart menu, rozpoznania wymagań i europejskiego rynku pracy; -Opracowania produktów końcowych; przewodniki: o europejskim i regionalnym rynku pracy; -Opracowania kart menu z potrawami kuchni krajów partnerskich i organizacja dwóch bankietów – pokaz nabytych umiejętności przyrządzania i serwowania potraw; -Zmiany postawy uczestnika na bardziej otwartą, mobilną, przedsiębiorczą; -Podwyższenia umiejętności komunikowania się w języku obcym; -Wzmocnienia WSDZ, doskonalenie jego ewaluacji, wdrażanie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej absolwenta pod kątem europejskiego i regionalnego rynku pracy; -Udoskonalenia umiejętności sporządzania raportów, sprawozdań, prezentacji; -Poprawy jakości szkolenia zawodowego i uzyskanie jak najlepszych wyników na egzaminach zewnętrznych poprzez uwzględnienie wyników projektu w Nadzorze Pedagogicznym. Zakłada się u uczestników stały przyrost wiedzy na próbnych egzaminach maturalnych z języka angielskiego oraz na egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe.