Rośliny przyprawowe w kuchni

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Warzywa Europejskie.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Wiosenne przebudzenie
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Kuchnia polska.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Potrawy Irlandzkie.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Złote zasady odżywiania.
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie
Różne gatunki poplonów i ich atuty agronomiczne
ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
SÓL – dobro czy zło?.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Wiosenne kolorowe kwiaty
Hodowla i uprawa pomidora
Nasza szkoła zna dobre zioła
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Historia życia jednej rośliny
LODÓWKI.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Piernikowe zapachy.
Kipi kasza, kipi groch……
Drzewa w parku miejskim
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Jest świetnie przystosowana do życia w wodzie. Choć jest maleńka, tworzy pływające dywany. Jej długie, wiotkie łodygi są podatne na falującą wodę. Maleńkie.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Twórca: Jakub Piekoszewski
Rośliny zimozielone w ogrodzie szkolnym ZSO im
Przyprawy ciasteczek korzennych
Prezentacja pt. Rośliny Ochronne Wykonał Piotr Wilk.
Przyprawy.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Potrawy w Polsce 1.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Rośliny przyprawowe w kuchni

Bazylia pospolita Bazylia jest to jednoroczna roślina o mocno aromatycznej woni, silnie rozgałęziona łodyga, wysokość do 50 cm, liście owalne, kruche, naprzeciwległe ,zielone . Największe zastosowanie ma bazylia jako aromatyczna przyprawa kuchenna ułatwiająca trawienie, poprawiająca smak wielu potraw zwłaszcza z pomidorów, ale także jest stosowana w potrawach mięsnych i rybnych, farszach, pasztetach, sosach, sałatkach i zupach.

Cząber ogrodowy Cząber to roślina jednoroczna , wyrastająca do wysokości 30-40 cm, pędy silnie rozgałęzione, drobne wąskie, ciemnozielone ,naprzeciwległe liście. Ziele o specyficznym korzennym, aromatycznym zapachu i gorzko korzennym smaku, podobnym do pieprzu. W kuchni jest składnikiem mieszanek ziołowych służących jako przyprawa do mięs, zapiekanek, potraw z ziemniaków, roślin strączkowych, sosów, gotowanej kapusty, potraw z grzybów, ogórków kiszonych i konserwowych. Cząber jest składnikiem pieprzu ziołowego.

Majeranek  Roślina o wysokości do 50 cm, w Polsce uprawiany jako roślina jednoroczna wys. 30 cm. Roślina pokryta włoskami nadającymi jej popielatego koloru. Przyprawa często stosowana w naszej kuchni do żurku, kołdunów, pasztetów, mielonego mięsa, grochówki i wielu innych potraw. Majeranek jest ważną rośliną dla przemysłu spożywczego i kosmetycznego.

Hyzop lekarski Jest to półkrzew wys. do 50-60cm, liście drobne, lancetowate, kwiaty zebrane są w pozorne okółki w pachwinach liści, mają pięciopłatkowy kielich, niebieskoliliową, różową lub białą koronę. W kuchni stosuje się go do peklowania mięsa, przyprawiania pieczeni przede wszystkim cielęcej, zup ziemniaczanej i fasolowej, marynat. Świeże liście nadają się do przyprawiania sałatek z ogórków i pomidorów oraz są doskonałym dodatkiem do twarogu.

Estragon (Bylica estragon) Bylina wytwarzająca liczne rozłogi. Wys. 120-150 cm, liście wąskie, zwisające, drobne, niepozorne kwiaty są skupione w kulistych koszyczkach kwiatowych w kolorze początkowo biało-żółtym, potem czerwonawym – kwitnie od lipca do września. W kuchni młode pędy używa się jako przyprawę do sałatek, sosów, ryb, potraw mięsnych. W bardzo prosty sposób można przyrządzić aromatyczną przyprawę do sałatek; wystarczy włożyć gałązkę świeżego estragonu do butelki octu i zamknąć szczelnie a po kilku dobach będzie gotowa do użytku.

Lebiodka pospolita (oregano) Bylina z silnie rozgałęzionym kłączem, wysokość do 60-80 cm. Liście okrągłe, naprzeciwległe, owłosione, od spodu lekko zabarwione na kolor czerwony; w lipcu i sierpniu ukazują się różowe baldachogrona. Kulinarnie główna przeprawa kuchni włoskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej. Oregano jest niezbędną przyprawą do pizzy, służy też jako przyprawa do sałatek, sosu pomidorowego, zupy pomidorowej, warzyw, potraw z jaj i sera. Lebiodką przyprawia się mięso pieczone i z rusztu. Lebiodka harmonizuje z bazylią i pieprzem.

Lubczyk ogrodowy (maggi) Jest to bylina osiągająca 2m wys. część podziemna kłącze z wyrastającymi z niego korzeniami, owoce płaskie, eliptyczne rozłupnie, liście podwójnie pierzastodzielne. W kuchni przyprawę stosuje się do sosów, rosołu, pieczonego mięsa, zup, warzyw, potraw z ryżu, kasz, drobiu i ryb. W mieszankach przyprawowych harmonizuje z pietruszką, szczypiorkiem pieprzem i rozmarynem

Lawenda wąskolistna Jest to krzewinka wysokości do 60 cm, dolne partie roślin drewnieją, liście wąskie, lancetowate, roślina pokryta kutnerem, który nadaje jej niebieskawą barwę, kwitnie od przełomu czerwca i lipca do późnej jesieni na niebiesko. Anglicy cenią lawendę jako dodatek do duszonego mięsa zajęczego i króliczego. Z racji swojego odświeżającego zapachu, a także możliwości insektobójczych (mole) saszetki z lawendą wkładano od wieków między ubranie w szafie.

Melisa lekarska Opis: bylina, wysokość 80 cm, liście naprzeciwległe, ząbkowane, owłosione, na szczytach pędów i w kątach liści, drobne, białe kwiaty, chętnie odwiedzane przez pszczoły. Część podziemna – płytko umieszczone kłącze. Roślina wydziela przyjemny cytrynowy zapach. Melisa jest również przyprawą stosowaną na surowo (ziele i liście) do surówek warzywnych, ziołowych sosów, chłodników, a także różnych napojów owocowych.

Mięta pieprzowa Opis: bylina, wysokość w zależności od warunków uprawy 30-90 cm. Liście owalne ułożone naprzeciwlegle. Kwiatostany w kształcie kłosa, liliowe, chętnie odwiedzane przez pszczoły. Liście mają zastosowanie jako dodatek do farszów, marynat do mięs, zup jarzynowych, duszonej kapusty, marchwi, grochu i sosów. W starym zielniku taką znajdziemy o niej opinię: ,,Mięty ziele na wszystkie choroby żołądkowe pomocne jest.”

Szałwia lekarska Opis: Krzewinka, w warunkach naturalnych dorasta do wys. 2m, u nas do 60 om. W krajach, w których jest uprawiana istnieje wiele odmian o różnej sile wzrostu, pokroju i kolorze kwiatów. Liście lancetowate pokryte kutnerem. W kuchni jest używana do przyprawiania tłustych potraw mięsnych, farszów, pasztetów i ryb. We Francji produkuje się wino szałwiowe. Olejek stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym.

Tymianek pospolity Opis:  krzewinka wysokości do 30 cm, liście lancetowate o  podwiniętych brzegach. Jako przyprawa jest niezastąpionym dodatkiem do potraw tłustych, poprawia smak zupy fasolowej, grochowej, sosów i sałatek ziemniaczanych.

Autorzy Dominika Świderska Magdalena Szcześniak Magda Tego nie robila