PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
PROGRAMU ROZWOJU KULTURY FIZYCZNEJ NA TERENIE GMINY KIWITY PROJEKT.
w Salezjańskim Gimnazjum Niepublicznym
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
ZAJĘCIA SPORTOWE KLASY I-III
PROJEKT DZIECI DLA DZIECI PREZENTACJA DOBREJ PRAKTYKI Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. KEN w Puławach.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Celem projektu "Trzymaj formę! jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
Realizacja Programu Trzymaj Formę! w roku szkolnym 2007/2008
„Trzymaj Formę!” 2007/2008 Jolanta Popiołek Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
Podsumowanie II edycji Programu edukacyjnego „ Trzymaj Formę” Działdowo, r. Jolanta Działak PSSE Działdowo.
Program edukacyjny „Trzymaj formę”
„Szkoła w ruchu” cyt…”Ruch jako lek nie ma substancji ani opakowania. Substancją tego leku jest pomysł zrodzony z nauki i doświadczenia. Przekazanie.
„ JEDZ PYSZNIE, ZDROWO, A POCZUJESZ SI Ę CZADOWO” TYDZIE Ń ZDROWIA W SP 28 BYTOM
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
 w Gimnazjum nr 2 im. Zdzisława Krzyszkowiaka w Ostródzie 2013/2014.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
8 listopada 2011r. reportaż z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Biesiadkach.
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
„Śniadanie Daje Moc” uczniom klasy I w Szkole Podstawowej w Dąbrówce w roku szkolnym 2013/2014.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Opracowała: Joanna Kamińska. Sprzątanie świata „W jaki sposób oddziałujemy na przyrodę?”
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
XI EDYCJA PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
Międzyprzedszkolny konkurs wiedzy na temat zdrowego i ekologicznego żywienia.
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Magdalena Kaproń Wojewódzki Koordynator Programu
Zapis prezentacji:

PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im PROJEKT REALIZOWANY w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu

ĆWICZ I ZDROWO SIĘ ODŻYWIAJ A BĘDZIESZ SIĘ DOBRZE TRZYMAŁ Projekt realizowany jest w ramach programu Trzymaj formę i adresowany jest do uczniów klas szóstych szkoły podstawowej i gimnazjum w Gminnym Zespole Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu. Projekt został podzielony na działy w których uczniowie mogli wykazać się wiedzą i umiejętnościami propagującymi zdrowy tryb życia i aktywność fizyczną.

CEL GŁÓWNY: Zwiększenia świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. CELE SZCZEGÓŁOWE: Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej Kształtowanie zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem i aktywnością fizyczną Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy i umiejętności Zdrowy styl życia w artystycznym wykonaniu naszych uczniów

Forma realizacji: Praca indywidualna i w grupach Zadania edukacyjne do rozwiązania Działania praktyczne (robienie sałatek w szkole i w domu wg podanych przepisów kulinarnych), obliczanie własnego BMI oraz nauka pomiaru tętna przed i po wysiłku Gry i zabawy sprawnościowe

Projekt realizowany w latach: 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 Miejsce realizacji: Gminny Zespół Szkół im. Papieża Jana Pawła II w Piszu Realizatorzy: uczniowie, nauczyciele w-f, biologii i plastyki, pielęgniarka szkolna, wychowawcy klas biorących udział w programie.

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ L. p Zadania Klasa Forma Termin Osoba odpowiedzialna 1. Zapoznanie z celami i formą projektu Trzymaj formę (zadeklarowanie się klas do udziału w realizacji projektu, wybór liderów klasowych 5-10 osób) VI a, b, c gimnazjum I B,D II A,B,C,D IIIA,B,C,D Rozmowa, pogadanki Do 10 X każdego roku szkolnego2006/07 2007/08 2008/09 Zespół zadaniowy 2. 3. 4. 5. Wiem co jem Utrwalenie wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz zaburzeń w odżywianiu Propagowanie modelu zdrowego stylu życia Wspólne przygotowywanie z rodzicami sałatek owocowo-warzywnych Dbanie o wzbogacanie asortymentu sklepiku szkolnego w zalecane zdrowe produkty j.w. Pogadanki, rozmowy z wykorzystaniem środków audiowizualnych w pracowni multimedialnej - Quiz i testy z wiedzy o zdrowym stylu życia Prezentacja indywidualna MZSŻ w klasie, rozdanie przepisów kulinarnych, albumy oraz sałatki owoco-warzywne Kiermasz sałatek owocowo-warzywnych z okazji Święta szkoły, „dzień sałatkowy” w szkole Rozmowy z dyrektorem szkoły oraz ze sprzedawcą, wskazanie produktów zalecanych I semestr roku szkolnego 2006/07 Rok szkolny 2007/08 Rok szkolny Do 1X każdego roku szkolnego Koordynator szkolny i pielęgniarka szkolna, nauczyciele przedmiotów biologii , wychowawcy Uczniowie, rodzice wychowawcy, zespół zadaniowy Wychowawcy, uczniowie, rodzice koordynator szkolny, pielęgniarka szkolna Koordynator szkolny

Gimnastyka rozciąganie to problemów rozwiązanie 6. 7. Gimnastyka rozciąganie to problemów rozwiązanie - dbanie o ogólną sprawność fizyczną uczniów naszej szkoły - nauka obliczania własnego BMI - nauka pomiaru tętna przed i po ćwiczeniach Ruch to zdrowie – konkursy sprawnościowe, zabawy sportowe j.w aerobik prowadzony w czasie długich przerw międzylekcyjnych, udział uczniów w konkursach Cały rok szkolny 2007/08 Maj czerwiec roku szkolnego 2006/07 Grupa liderów klasowych Zespół zadaniowy Nauczyciele W-F 8. Zdrowy styl życia w artystycznym wykonaniu - konkursy propagujące zdrowy styl życia: - konkurs na wiersz, rymowankę - na logo programu Trzymaj formę - postać prezentującą dyscyplinę sportową, - reklamę zachęcającą do ćwiczeń fizycznych - plakat na Recepta na zdrowie konkurs na atrapę warzyw i owoców j.w. powiatowy konkurs na wiersz i rymowankę, szkolne konkursy plastyczne 2006/07 2008/09

WIEM CO JEM EFEKTY NASZYCH DZIAŁAŃ: Udział w konkursach i quizach to świetna dla nas zabawa i sposób pogłębienia wiedzy o zdrowym odżywianiu i aktywnym stylu życia.

Wiedza wykorzystana w działaniu praktycznym w szkole i w domu pozwala zmieniać nasze przyzwyczajenia i zachowania na bardziej prozdrowotne.

Przeprowadzony kiermasz sałatek owocowo-warzywnych z okazji Święta Szkoły pozwolił zebrać pieniądze na leki dla naszego szkolnego kolegi. To daje nam powód do satysfakcji.

Czas spędzony z rodzicami na wspólnym robieniu wybranych sałatek – to nie jest czas stracony.

GIMNASTYKA ROZCIĄGANIE TO PROBLEMÓW ROZWIĄZANIE EFEKTY NASZYCH DZIAŁAŃ: Organizowane konkursy sprawnościowe, aerobik, zabawy sportowe pozwalają nam zachować ogólną sprawność fizyczną. Potrafimy obliczać własne BMI Łatwiej osiągamy sukcesy sportowe indywidualnie i grupowo między innymi: II miejsce w mistrzostwie powiatu piskiego w piłce siatkowej dziewcząt, IV miejsce w powiecie piskim w „Indywidualnych Biegach Przełajowych”.

Uczestnicząc w imprezach sportowych świetnie się bawimy i uczymy się zdrowej konkurencji.

ZDROWY STYL ŻYCIA W TWÓCZOŚCI ARTYSTYCZNEJ NASZYCH UCZNIÓW EFEKTY NASZYCH DZIAŁAŃ: II miejsce w powiatowym konkursie- Ruch i zdrowe odżywianie- to dla nas wyzwanie Martyna Kuryłowicz klasa III A gimnazjum ZMORA Gdy szedłem do domu, mglistym wieczorem Strach mnie zatrzymał, zobaczyłem zmorę! Zjawa patrzy na mnie czarcim wzrokiem, A ja się nie mogę nadziwić widokiem Ona wtedy rzecze: Bladyś, mocium Panie Ja także nie jadałam zdrowo na śniadanie Widzę, nie goszczą u Pana owoce świeże Ani marchewka swoja mocą nie bierze. Niedługo, jak sądzę, dołączysz tu do mnie, Bo, widać, jak ja, witaminy jadasz skromnie. To, mówiąc, odeszła, pokasłując cichutko Ja spojrzałem po sobie i pobiegłem szybciutko Do najbliższego sklepu i do domu mego Strwożony patrzę w lustro, gryząc powoli jabłko Z ulgą jednak stwierdziłem, że żyję ja jeszcze Choć bladość ma wielce wzmogła me dreszcze Od tej pory codziennie jadam zdrowo, By się już więcej nie spotkać ze zmorą.

Wystawa prac plastycznych cieszy się dużym zainteresowaniem uczniów i rodziców

Nagrody indywidualne i dla klas za udział w konkursach na plakat- Recepta na zdrowie

na reklamę zachęcającą do aktywności fizycznej

rymowanki o zdrowym stylu życia

na plakat prezentujący wybraną dyscyplinę sportową

na atrapę warzyw i owoców Winogrona klasy Vc

Uczniowie klasy VI b prezentują swoje warzywo

Starsze dzieci bawiąc uczą najmłodszych jak zdrowo się odżywiać.

Uczniowie naszej szkoły brali udział w Ogólnopolskim Konkursie na Logo programu Trzymaj formę.

częściej kupują owoce, soki, wodę niegazowaną w sklepiku szkolnym Podsumowując stwierdzamy, że wszelkie działania edukacyjne propagujące zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną powinno się kontynuować gdyż uczą dzieci i młodzież prawidłowych postaw i nawyków prozdrowotnych a z obserwacji wynika, że: uczniowie chętniej zjadają surówki w czasie obiadów szkolnych młodzież częściej przynosi II śniadanie do szkoły, które jest wzbogacone o owoc lub warzywo w kanapce częściej kupują owoce, soki, wodę niegazowaną w sklepiku szkolnym potrafią czytać etykietę i świadomie wybierają produkty potrafią przygotować sałatki owocowe i warzywne mają wiedzę na temat szkodliwego odchudzania w wieku dorastania chętnie uczestniczą zabawach i rozgrywkach sportowych udział dużej grupy uczniów w konkursach i quizach w zakresie zbilansowanej diety, zaburzeń w odżywianiu i aktywności fizycznej świadczy o zainteresowaniu tematem zdrowia i potrzebie wykorzystania tej wiedzy w działaniu praktycznym.

Projekt opracowały: Teresa Gugnacka – koordynator Danuta Butrymowicz – pielęgniarka szkolna Prezentacja multimedialna: Dorota Gajda – nauczyciel informatyki