Znaczenie wody w życiu człowieka Łukasz Gwóźdź Aleksandra Kaziów Julia Lang Maria Piotrowska Kinga Zakrocka
Spis treści: Woda a człowiek Znaczenie wody w organizmie człowieka Odwodnienie organizmu Wydalanie wody Oszczędna gospodarka wodna Zawartość wody w produktach spożywczych Ciekawostki Bibliografia
Woda a człowiek W 65-70% człowiek składa się z wody Woda wpływa na efektywność umysłową i fizyczną Woda w organizmie człowieka jest niezbędna do życia. Człowiek, może przeżyć bez wody od 3 do 5 dni Średnio człowiek traci około 2 litry wody dziennie.
Mózg – 75% Płuca – 80% Serce – 75% Krew – 83% Mięśnie – 75% Kości – 22%
Znaczenie wody w organizmie człowieka Rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu Rozpuszczanie i transport pokarmu Wchłanianie składników odżywczych w jelitach Oczyszczanie organizmu Regulacja temperatury ciała Zwilżanie stawów, błon śluzowych, gałek ocznych
Odwodnienie organizmu Odwodnienie organizmu 1%: może powodować pragnienie Odwodnienie organizmu 3%: ból głowy, osłabienie organizmu, utrata siły i wycieńczenie Odwodnienie organizmu 5-6%: senność Odwodnienie organizmu 10%: niewydolność fizyczna i psychiczna Odwodnienie organizmu powyżej 15%: zagrożenie życia
Wydalanie wody Oddychanie – około 0,4l Przez skórę – Układ wydalniczy – ponad 1l
Oszczędna gospodarka wodna Zakręcanie wody, dbałość o szczelność kranów Wybór prysznica zamiast kąpieli. Urządzenia wodo oszczędne, wodomierze Korzystanie z oszczędzających wodę programów prania i zmywania Wykorzystywanie wody deszczowej
ZUŻYCIE WODY [l] OSOBA NIEOSZCZĘDNA OSAOBA OSZCZĘDNA KĄPIEL 100 PRYSZNIC 50 MYCIE ZĘBÓW 45 0,5 MYCIE NACZYŃ 75 UŻYCIE ZMYWARKI 15 MYCIE RĄK 7,5 1 MYCIE GŁOWY 16 NIESZCZELNY KRAN (24h) 48 SZCZELNY KRAN (24h)
Średnie dzienne zużycie wody na mieszkańca w: USA: 200 litrów Polsce: 130 litrów Etiopii: 30 litrów
Zawartość wody w produktach spożywczych Woda spożywana przez nas w artykułach spożywczych zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na wodę Najwięcej wody zawierają owoce i warzywa
Mięso, jaja, ryby Zawartość procentowa wody Cielęcina Wieprzowina Wołowina Ryby słodkowodne Kurczak surowy Jaja Boczek surowy 71 42 71 80 74 74 42
Owoce Zawartość procentowa wody Śliwki Melon świeży Pomarańcze Jabłka Winogrona Mango Banany Daktyle suszone Truskawki Cytryna Wiśnie Gruszka 83 92 86 84 83 82 75 12 90 89 83 85
Produkty zbożowe Zawartość procentowa wody Chleb biały Chleb żytni razowy Biszkopt Mąka pszenna Mąka sojowa Kasza manna Chrupkie pieczywo żytnie 40 42 15 14 7 13 6
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obecnie ok Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obecnie ok. 1,1 miliarda ludzi nie ma dostępu do wody pitnej. Przyczyną 80% zachorowań w krajach rozwijających się jest brak dostępu do czystej wody i urządzeń sanitarnych Niemal połowa największych rzek na świecie jest poważnie zanieczyszczona lub zagrożona wyschnięciem
Bibliografia http://aumento.pl/szybka-nauka/dieta- odzywianie/rola-wody-organizmie- czlowieka http://bewa.pl/p/41 http://www.zdrowie- uroda.net.pl/znaczenie-wody-dla- zycia.html http://zdrowezywienie.w.interia.pl/woda.ht m
KONIEC DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ