UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

FIZJOLOGICZNE PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA SPORTOWCÓW
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Ogólne zasady żywienia sportowców
Podstawowe składniki odżywcze
Funkcje składników pokarmowych
Indeks glikemiczny.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
PREZENTACJA PROGRAMU COMENIUS- UCZENIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Światowy dzień żywności
ODŻYWIANIE SPORTOWCÓW
Żywienie w sporcie.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
POLACY a problemy z masą ciała
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Rekreacyjny trening zdrowotny
Zdrowy styl życia.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Dietetyka Krzysztof Przeradzki.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Zdrowy tryb życia.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
NAPOJE ENERGETYCZNE. Czym są napoje energetyczne Napoje energetyczne, energetyzujące, energetyzery – to najbardziej popularne nazwy napojów energetyzujących.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Zdrowe Żywienie Człowieka
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego żywienia
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW EWA STRUPIŃSKA-THOR

PROCES TRENINGOWY ODŻYWIANIE TRENING REGENERACJA ……………………………………… WYNIK SPORTOWY

ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ Przeciętnie 2000-3000 kcal Sportowcy mężczyźni 3500-4000 kcal Sportowcy kbiety 2500-3500 kcal Ekstremalnie 5000-9000 kcal

SPORTY WYTRZYMAŁOŚCIOWE CZYNNIKI DETERMINUJĄCE ZAOPATRZENIE ENERGETYCZNE -masa ciała -wydatek energetyczny podczas treningu -częstotliwość startów (przerwy) -aktywność pozasportowa

PRODUKCJA ENERGII WĘGLOWODANY ATP TŁUSZCZE ENERGIA BIAŁKA 1g TŁUSZCZU - 9,4 kcal 1g WĘGLOWODWNÓW - 4,5 kcal 1g BIAŁKA - 4,1 kcal

PRAWIDŁOWĄ DIETĘ CECHUJE PODAŻ 25-30% TŁUSZCZE 50-65% WĘGLOWODANY 10-15% BIAŁKA W SPORTACH WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH W OKRESIE STARTOWYM PODAŻ WĘGLOWODANÓW POWINNA BYĆ WYŻSZA – NAWET DO 70%

PODAŻ WEGLOWODANÓW UTRZYMUJE ODPOWIEDNI POZIOM GLUKOZY WE KRWI UZUPEŁNIA STRATY GLIKOGENU WARUNKUJE PROCESY SPRAWNEJ REGENERACJI ( ZAWODY WIELOETAPOWE)

PRZEMIANY TŁUSZCZU TŁUSZCZ POKARMOWY MATERIAŁ BUDULCOWY –BŁONY KOMÓRKOWE ENZYMY HORMONY WYDZIELINY, ŚLUZY MATERIAŁ ENERGETYCZNY WKT – SPALANIE WYŁĄCZNIE W OBECNOŚCI GLUKOZY TŁUSZCZ WTÓRNY POCHODZI Z NADMIARU WĘGLOWODANÓW – GLIKOGEN WĄTROBOWY PRZEKSZTAŁCONY W TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ BRUNATNĄ I BIAŁĄ

PRZEMIANY WĘGLOWODANÓW DOSTARCZENIE ENERGII DLA OUN, M. SRECOWEGO I NARZ. WEWNĘTRZNYCH DOSTARCZENIE ENERGII DLA MIĘŚNI UMOŻLIWIENIE UWALNIANIA ENERGII Z TŁUSZCZÓW

ROZKŁAD WĘGLOWODANÓW DO CUKRU PROSTEGO – GLUKOZA SYNTEZA GLIKOGENU JAKO MAGAZYNU WĘGLOWODANÓW GLIKOGEN WĄTROBOWY (10%MASY) –PRZEMIANY ENERGETYCZNE POZAMIĘŚNIOWE GLIKOGEN MIĘŚNIOWY(1%MASY) – PRZEMIANY ENERGETYCZNE MIĘŚNIOWE

POSTACIE WĘGLOWADANÓW PROSTA - GLUKOZA - ZUŻYWANA BEZPOŚREDNIO ZŁOŻONA – W.WIELOCZĄSTECZKOWE UWALNIANE DŁUGO I STALE UTRZYMUJĄ GWARANTOWANY POZIOM GLUKOZY

SZYBKO WCHŁANIANA GLUKOZA EGZOGENNA ( BATONIKI, CZEKOLADKI, SOK WINOGRONOWY) STYMULUJE WYDZIELANIE INSULINY PRZYSPIESZA MAGAZYNOWANIE GLUKOZY (GLIKOGEN) W WĄTROBIE I MIĘŚNIACH HAMUJE UWALNIANIE ENERGII Z TŁUSZCZÓW WZROST POZIOMU INSULINY POWODUJE SZYBKI SPADEK POZIOMU GLUKOZY WE KRWI, ZMĘCZENIE BÓLE GŁOWY, NIETOLERANCJĘ WYSIŁKU

WĘGLOWODANY ZŁOŻONE – MAKARON, RYŻ, ZIEMNIAKI, PIECZYWO, OWOCE, WARZYWA DŁUŻEJ TRAWIONE WOLNIEJ UWALNIANA GLUKOZA NIE POWODUJĄ NAGŁEGO WZROSTU POZIOMU INSULINY NADMIAR PRZEKSZTAŁCONY W GLIKOGEN GŁÓWNIE WĄTROBOWY I DALEJ W TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ

GLIKOGEN MIĘŚNIOWY JEST MAGAZYNEM ENERGETYCZNYM MIĘŚNI GLIKOGEN MIĘŚNIOWY JEST MAGAZYNEM ENERGETYCZNYM MIĘŚNI. PO WYKORZYSTANIU TŁUSZCZÓW DO PRZEMIAN ENERGETYCZNYCH MIĘŚNI W NASTĘPNEJ KOLEJNOŚCI WYKORZYSTYWANY JEST GLIKOGEN. PEŁNY ZASÓB GLIKOGENU MIĘŚNIOWEGO I WĄTROBOWEGO DAJE GWARANCJĘ WYSOKIEGO WYNIKU SPORTOWEGO W SPORTACH WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH

ZALECENIA (PRZED WYSIŁKIEM) NA OKOŁO 5-3 DNI PRZED STARTEM NALEŻY ZREDUKOWAĆ ILOŚĆ PRZYJMOWANYCH TŁUSZCZÓW W TYM CZASIE ZWIĘKSZYĆ ILOŚC WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH NA DWA DNI PRZED ZAWODAMI PIĆ WYŁĄCZNIE PŁYNY IZOTONICZNE NAJPÓŹNIEJ NA 2-3 GODZINY PRZED ZAWODAMI ZJEŚĆ POSIŁEK WĘGLOWODANOWY (ZŁOŻONE) NA 5-10 MINUT PRZED WYSIŁKIEM WYPIĆ STĘŻONE WĘGLOWODANY PROSTE

ZALECENIA (W TRAKCIE WYSIŁKU) DO 60 MINUT TRWANIA WYSIŁKU NIE SPOŻYWAMY NICZEGO – JEDYNIE PŁYNY IZOTONICZNE W OK.70 MINUCIE WYSIŁKU PRZYJMUJEMY DWUCUKRY(FRUKTOZA) –NIE POWODUJE SZYBKIEGO UWOLNIENIA INSULINY(STĘŻENIE 6-8%) W PRZERWACH MIĘDZY KONKURENCJAMI MOŻNA ZJEŚĆ BANANA MOCNO DOJRZAŁEGO

ZALECENIA (PO WYSIŁKU – FAZA REGENERACJI) OD RAZU WYPIĆ DUŻO PŁYNÓW Z DODATKIEM WĘGLOWODANÓW – NAJWIĘKSZA PRZYSWAJALNOŚC DO 30 MINUT(NA KAZDE UTRACONE 500 GRAM MASY CIAŁA – PÓŁ LITRA PŁYNÓW) DO 48 GODZIN PO WYSIŁKU DIETA WYSOKOWĘGLOWODWNOWA ( JEŻELI BRAK WĘGLOWODANÓW ORGANIZM CZERPIE ENERGIĘ Z BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH) JEDNOCZEŚNIE PEŁNA PODAŻ TŁUSZCZÓW DLA ZASPOKOJENIA BIEŻĄCYCH POTRZEB ENERGETYCZNYCH ORGANIZMU

TŁUSZCZE ODGRYWAJĄ NAJWIĘKSZĄ ROLĘ W PRZEMIANACH ENERGETYCZNYCH PODCZAS: -SPOCZYNKU -WYSIŁKÓW O NISKIEJ INTENSYWNOŚCI

GŁÓWNYM ZADANIEM TRENINGU WYTRZYMAŁÓŚCIOWEGO JEST DOSKONALENIE PRZEMIAN TŁUSZCZOWYCH, ABY JAK NAJPÓŹNIEJ URUCHOMIĆ ZASOBY GLIKOGENU OSZCZĘDZANIE GLIKOGENU NA DŁUGOTRWAŁY WYSIŁEK – JAK NAJDŁUŻSZY WYKORZYSTANIE PRZEMIAN ENERGETYCZNYCH GLIKOGENU MIĘŚNIOWEGO DO PRZYSPIESZEŃ

METABOLIZM TŁUSZCZU POKARMOWEGO W PRZEMIANACH ENERGETYCZNYCH SPALANE SĄ WOLNE KWASY TŁUSZCZOWE 1g TŁUSZCZU TO 9,4 kcal PRZY OBECNOŚCI GLUKOZY IM WYŻSZA INTENSYWNOŚĆ WYSIŁKU TYM MNIEJSZY UDZIAŁ WKT W POKRYWANIU ZAPOTRZEBOWANIA ENERGETYCZNEGO

PRZEMIANY TŁUSZCZOWE DOSKONALI TRENING O NISKIEJ INTENSYWNOŚCI(60-75% TĘTNA MAKSYMALNEGO) –KONIECZNY MONITORING PRACY SERCA PRZEMIANY TŁUSZCZOWE URUCHAMIAJĄ SIĘ PO 30 MINUTACH TRENINGU (WYSIŁKU) GDY ROZGRZEWKA JEST INTENSYWNA I KRÓTKA PRZEMIANY TŁUSZCZOWE NIE ZOSTAJĄ URUCHOMIONE, A W MIĘŚNIACH GROMADZI SIĘ KWAS MLEKOWY I MLECZAN BLOKUJĄCY MOŻLIWOŚCI WYSIŁKOWE I PRZEMIANY ENERGETYCZNE – SPOWALNIA UTLENIANIE WKT

BIAŁKA MATERIAŁ BUDULCOWY REZERWOWY MATERIAL ENERGETYCZNY NAJMNIEJ EKONOMICZNY SUBSTRAT 1g BIAŁKA – 4,1 kcal

Trening wytrzymałościowy powyżej 15 godzin tygodniowo wymaga uzupełnienia normalnej diety aminokwasami –valina, leucyna, izoleucyna

PODAŻ I UZUPEŁNIENIE BIAŁEK ZAPEWNIA: SIŁĘ MIĘŚNIOWĄ WYTRZYMAŁOŚĆ SIŁOWĄ OCHRONĘ PRZED PRZETRENOWANIEM ODBUDOWE ZAPASÓW GLIKOGENU ZE WZGLĘDU NA OBCIĄZENIE UKŁADU POKARMOWEGO WĘGLOWODANAMI I TŁUSZCZAMI NAJLEPIEJ PODAŻ BIAŁEK ZAPEWNIĆ W FORMIE PASTYLEK MIĘDZY POSIŁKAMI

PŁYNY WODA REGULUJE TEMPERATURĘ CIAŁA ( NIE POZWALA NA PRZEGRZANIE ORGANIZMU W CZASIE WYSIŁKU) UCZESTNICZY W PRZENOSZENIU SKLADNIKÓW ODŻYWCZYCH DO NARZĄDÓW BIERZE UDZIAŁ W REAKCJACH BIOCHEMICZNYCH

ZAPOBIEGANIE ODWODNIENIU NA CO NAJMNIEJ GODZINĘ PRZED WYSIŁKIEM PIĆ CO 10-15 MINUT DO 500 ml W TRAKCIE WYSIŁKU 600-1000 ml/godz ZARAZ PO ZAKOŃCZENIU WYSIŁKU WYPIĆ 500ml NA KAŻDY UBYTEK 500g MASY CIAŁA UZUPEŁNIAĆ PŁYNY DO UZYSKANIA JASNOŻÓTEGO ZABARWIENIA MOCZU

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE: C,B1,B2,B6, PP,B12,H,B5,KW.FOLIOWY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH: A,D,E,K

MINERAŁY WAPŃ, FOSFOR, MAGNEZ ,CYNK, ŻELAZO, POTAS, MANGAN, MIEDŹ, MOLIBDEN, JOD

ISTOTA SUPLEMENTACJI OSZCZĘDZANIE UKŁADU POKARMOWEGO PRZYROST MASY MIĘŚNIOWEJ POPRAWA SIŁY MIĘŚNIOWEJ POPRAWA WYTRZYMAŁOŚCI WZROST ODPORNOŚCI REDUKCJA ZBĘDNEJ TKANKI TLUSZCZOWEJ OPTYMALIZACJA BILANSU ENERGETYCZNEGO