G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia
I Trwa okres dojrzewania
M Organizm dziecięcy przeobraża się w organizm osoby dorosłej
N Zmienia się wielkość, proporcje i kształt ciała
A Zmiany hormonalne sprawiają poważne problemy z nastrojem i emocjami
Z Dochodzi do głosu potrzeba bycia akceptowanym przez grupę rówieśniczą
J Pojawia się okres buntu młodzieńczego
U Chęć zapewnienia sobie miejsca w grupie
M Kształtuje się osobowość
Warto o tym wiedzieć
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymania przez niego dobrego stanu zdrowia.
Prawidłowe żywienie polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
Do osób najbardziej narażonych na skutki nieprawidłowego żywienia należą dzieci i młodzież.
Zbilansowana dieta to dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i odpowiednim stosunku, przy uwzględnieniu liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia, oraz przy wzięciu pod uwagę wieku, płci i aktywności fizycznej.
Jeśli dziecko ma nadwagę, lub jest otyłe, oznacza to, że spożywa więcej energii w stosunku do zapotrzebowania.
Uczniowie przebywający w szkole do sześciu godzin powinni zjeść co najmniej jeden posiłek.
Udowodniono, że dzieci spożywające posiłek w szkole lepiej wykonują niektóre zadania związane z koncentracją i pamiecią od dzieci, które tego posiłku nie spożywają, i osiągają lepsze wyniki w takich przedmiotach, jak geografia czy matematyka. Uczniowie niespożywający posiłku w szkole cześciej mają problemy z nauką, zachowaniem i emocjami.
Racjonalne żywienie
Racjonalne żywienie powinno uwzględniac optymalnie pięć posiłków w ciagu dnia. Powinno przestrzegać się odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi posiłkami oraz stałych godzin ich spożywania
I śniadanie – 25%-30% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. II śniadanie – 5%-10% Obiad – 30%-35% Podwieczorek – 5%-10% Kolacja – 20%-25%
Zapotrzebowanie energetyczne
Chłopcy 13-15 lat mała aktywność – 2600kcal umiarkowana – 3000kcal duża – 3500kcal
Dziewczyny 13-15 lat mała aktywność – 2010kcal umiarkowana – 2450kcal duża – 2800kcal
Siedem zasad diety zbilansowanej
1. Zapewnić dzieciom i młodzieży spożywanie każdego dnia różnych produktów spożywczych, gdyż urozmaicone żywienie jest gwarancją dobrego rozwoju i zdrowia
2. Głównym żródłem energii powinny być produkty zbożowe z grubego przemiału.
Owoce i warzywa powinny być jedzone przez uczniów do każdego posiłku. 3. Owoce i warzywa powinny być jedzone przez uczniów do każdego posiłku.
4. Należy pamiętać o spożywaniu napojów (woda mineralna, soki, mleko) w ciągu całego dnia.
5. Należy ograniczyć spożycie tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego (zmieniając go na tłuszcze roślinne), oraz tłustych potraw i mięs, które należy zamienić na drób, ryby, chude gatunki mięs.
6. Warunkiem prawidłowego żywienia jest regularne spożywanie przez dzieci i młodzież 4-5 posiłków dziennie, z czego przynajmniej jeden powinien być spożywany w szkole.
7. Należy pamiętać, że codzienna aktywność fizyczna jest u dzieci i młodzieży konieczna do prawidłowej pracy serca i mózgu, budowy zdrowych i mocnych kości oraz mięśni.