G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Uczniom klasy 1a w Szkole Podstawowej im. II Łużyckiej Dywizji Artylerii L.W.P. w Runowie Pomorskim.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia

I Trwa okres dojrzewania

M Organizm dziecięcy przeobraża się w organizm osoby dorosłej

N Zmienia się wielkość, proporcje i kształt ciała

A Zmiany hormonalne sprawiają poważne problemy z nastrojem i emocjami

Z Dochodzi do głosu potrzeba bycia akceptowanym przez grupę rówieśniczą

J Pojawia się okres buntu młodzieńczego

U Chęć zapewnienia sobie miejsca w grupie

M Kształtuje się osobowość

Warto o tym wiedzieć

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymania przez niego dobrego stanu zdrowia.

Prawidłowe żywienie polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.

Do osób najbardziej narażonych na skutki nieprawidłowego żywienia należą dzieci i młodzież.

Zbilansowana dieta to dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i odpowiednim stosunku, przy uwzględnieniu liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia, oraz przy wzięciu pod uwagę wieku, płci i aktywności fizycznej.

Jeśli dziecko ma nadwagę, lub jest otyłe, oznacza to, że spożywa więcej energii w stosunku do zapotrzebowania.

Uczniowie przebywający w szkole do sześciu godzin powinni zjeść co najmniej jeden posiłek.

Udowodniono, że dzieci spożywające posiłek w szkole lepiej wykonują niektóre zadania związane z koncentracją i pamiecią od dzieci, które tego posiłku nie spożywają, i osiągają lepsze wyniki w takich przedmiotach, jak geografia czy matematyka. Uczniowie niespożywający posiłku w szkole cześciej mają problemy z nauką, zachowaniem i emocjami.

Racjonalne żywienie

Racjonalne żywienie powinno uwzględniac optymalnie pięć posiłków w ciagu dnia. Powinno przestrzegać się odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi posiłkami oraz stałych godzin ich spożywania

I śniadanie – 25%-30% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. II śniadanie – 5%-10% Obiad – 30%-35% Podwieczorek – 5%-10% Kolacja – 20%-25%

Zapotrzebowanie energetyczne

Chłopcy 13-15 lat mała aktywność – 2600kcal umiarkowana – 3000kcal duża – 3500kcal

Dziewczyny 13-15 lat mała aktywność – 2010kcal umiarkowana – 2450kcal duża – 2800kcal

Siedem zasad diety zbilansowanej

1. Zapewnić dzieciom i młodzieży spożywanie każdego dnia różnych produktów spożywczych, gdyż urozmaicone żywienie jest gwarancją dobrego rozwoju i zdrowia

2. Głównym żródłem energii powinny być produkty zbożowe z grubego przemiału.

Owoce i warzywa powinny być jedzone przez uczniów do każdego posiłku. 3. Owoce i warzywa powinny być jedzone przez uczniów do każdego posiłku.

4. Należy pamiętać o spożywaniu napojów (woda mineralna, soki, mleko) w ciągu całego dnia.

5. Należy ograniczyć spożycie tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego (zmieniając go na tłuszcze roślinne), oraz tłustych potraw i mięs, które należy zamienić na drób, ryby, chude gatunki mięs.

6. Warunkiem prawidłowego żywienia jest regularne spożywanie przez dzieci i młodzież 4-5 posiłków dziennie, z czego przynajmniej jeden powinien być spożywany w szkole.

7. Należy pamiętać, że codzienna aktywność fizyczna jest u dzieci i młodzieży konieczna do prawidłowej pracy serca i mózgu, budowy zdrowych i mocnych kości oraz mięśni.