Kryteria grupowania stanowisk pracy
1. Grupowanie według wyrobów ZALETY : łatwość integracji i koordynacji całej działalności większa szybkość i skuteczność podejmowania decyzji możliwość względnie taniej i obiektywnej oceny wyników w zakresie pojedynczego produktu lub grupy produktów WADY : menedżerowie w każdym wydziale mogą się nadmiernie koncentrować tylko na swoim wyrobie zaniedbując resztę organizacji wzrost kosztów administracji
2. Grupowanie funkcjonalne ZALETY : możliwość obsadzenia każdego działu ekspertami z danej dziedziny łatwiejszy nadzór łatwiejsza koordynacja czynności w łonie każdego wydziału WADY : proces decyzyjny jest wolniejszy i bardziej zbiurokratyzowany pracownicy mogą się zbyt wąsko koncentrować na swoich jednostkach i stracić z pola widzenia cały system organizacji trudniejsza obserwacja wyników i rozliczania z nich pracowników
3. Grupowanie według klientów GŁÓWNA ZALETA : pozwala ono organizacji wykorzystać wykwalifikowanych specjalistów zajmujących się swoimi klientami lub ich grupami GŁÓWNA WADA : wymaga dość dużego personelu administracyjnego, który będzie integrował czynności różnych wydziałów
4. Grupowanie według lokalizacji GŁÓWNA ZALETA : pozwala ono organizacji zareagować na wymagania szczególnego klienta i środowiskowe cechy różnych regionów GŁÓWNA WADA : organizacja może potrzebować licznego personelu administracyjnego, który umożliwiłby śledzenie jednostek w rozproszonych lokalizacjach.