Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
Advertisements

Jak jest, a jak mogło być…?
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
Skuteczne zachowania na rynku pracy
Alternatywne źródła energii
Wykonały: Sandra Bołądź Dominika Trusewicz
Chcę żyć ekologicznie.
Dobra energia dla wszystkich. Dobra energia dla wszystkich.
NAWOZY SZTUCZNE ZALETY I WADY
Autor: Jacek Kukawski III a
CONRADINOWIEC ŚWIADOMYM KONSUMENTEM
Tradycyjne Greckie Produkty
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Magiczne Zioła i Rośliny
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Rolnictwo ekologiczne
Lokalny ekorozwój - założenia, a rzeczywistość
Godzina dla Ziemi WWF 2013 Prezentacja dla uczniów klas I-III
Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa
Projekt na temat ŹródeŁ odnawialnych i nie odnawialnych
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
Ekologia w gospodarstwie domowym
Koncern Energetyczny ENERGA SA Oddział w Gdańsku Sekcja Promocji
Gaz ~ Co to jest ? ~ Gaz ziemny występuje jako składnik towarzyszący ropie naftowej lub niezależnie od niej, w okolicach, w których nie stwierdza się.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ODPADY A ŚRODOWISKO.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
10 prostych kroków by poprawić pamięć
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Energia wodna hydroelektrownie Filip Lamański Cezary Wiśniewski
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Pszczoły Ada Stankiewicz 6a.
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Kurs-01 Dlaczego akwakultura?
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Biogaz – co to takiego? Biogaz to odnawialne źródło energii – naturalny gaz, który powstaje podczas rozkładu materii organicznej w warunkach beztlenowych.
Michał Rogala Przyjaciele Lasu.
TEMAT: SEGREGACJA ŚMIECI – LEPSZA PRZYSZŁOŚĆ ZIEMI
Aleksandra Wieczorek i Monika Wąsik 4a
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Jak dotrzeć do przyrody, która znajduje się
Z energią zmieńmy źródła!
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
„Odpady to nie musi być koniec”
Nowalijki – czym są? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Ekologia Prezentacja.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
CZYM SĄ ZANIECZYSZCZENIA WÓD? Jeśli w wodach pojawią się jakiekolwiek chemiczne substancje, które nie są ich naturalnymi składnikami, mikroorganizmy w.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Wykonała: Barbara Minczewska
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Produkcja śmieci w moim domu
Żywność ekologiczna.
Rolnictwo ekologiczne
Chemia w organizmie człowieka
OGRODNIK – pomysł na biznes
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka

Czym są uprawy ekologiczne? To wcale nie jest takie logiczne. Środki chemiczne są eliminowane, Zamiast nich te naturalne są używane, Obornik i kompost tam królują, Gdzie rolnicy coś hodują. Środowiska nie zatruwają, lepsze i zdrowsze produkty wytwarzają. Uprawy ekologiczne są coraz bardziej popularne, Choć wcale to nie jest takie banalne, bo rolnicy dokształcać się muszą, aby wiedzieć co zrobić z taką, dajmy na to, gruszą.

Jakie są zasady produkcji ekologicznej Jakie są zasady produkcji ekologicznej? Zdradzę wam trochę tej wiedzy magicznej. Nawozów naturalnych się używa, Kompost i obornik się je nazywa. W sposób mechaniczny niszczy się chwasty, Aby teren upraw nie stał się trawiasty. Szkodniki wywarami z roślin się odstrasza, To je skutecznie zastrasza. Stosuje się płodozmian, tak zwany, Przez rośliny jest on lubiany, Wtedy większe i lepsze wyrastają, Inne się do nich nie umywają. Obok siebie sadzimy rośliny, Które produkują różne wydzieliny, One szkodniki odstraszają, Wszystkie precz z pól uciekają. Np. Sadząc koper,a obok pomidory, Bielinek kapustnik ucieknie do swej nory.

Rolnictwo ekologiczne wady ma też, czy je także poznać chcesz? Pracę wykonują ludzie, a nie maszyny, Spędzają przy pracy długie godziny, Nieco droższe są przez to warzywa, Ale żadna marchewka nie będzie robaczywa. Niektóre wyciągi z roślin, powszechnie tam stosowane, Mogą być przez ludzki organizm źle przyjmowane. Przy dużych obszarach taka uprawa, To trochę nieopłacalna sprawa.

Zalet ekologia ma mnóstwo, to dla środowiska wręcz bóstwo. Wykorzystujemy źródła energii-odnawialne, Stosowane nawozy są naturalne, Glebę i wodę ochraniamy, Wyższej jakości produkty wytwarzamy, Niszczymy szkodniki w sposób naturalny, Oto zasad zbiór aktualny!

Zalety żywności ekologicznie wytwarzanej, w niezbędnym stopniu tylko przetwarzanej. Zawiera więcej witamin i składników mineralnych , w porównaniu z produktami pochodzącymi z upraw tradycjonalnych. Produkcja jest przyjazna dla środowiska, Specjalne jednostki sprawdzają to z bliska. Zanieczyszczeń chemicznych nie zawiera, Skutecznie chemii się opiera. Produkty przetworzone są tylko w stopniu niezbędnym, To jest w tym rolnictwie warunkiem bezwzględnym. Proces produkcji jest ściśle kontrolowany przez jednostki certyfikujące dokumentowany.

Mam nadzieję, że się przekonałeś, i moje argumenty uznałeś, że rolnictwo ekologiczne to super sprawa, taka przyjazna dla środowiska uprawa. Następnym razem gdy do sklepu pójdziesz, na półce eko produkty znajdziesz, może i zapłacisz więcej niż zwykle, ale te produkty są naprawdę niezwykłe, a przecież zdrowie jest bezcenne, znikną wszystkie problemy trawienne, zadbaj w końcu o siebie, a świat stanie się lepszy dla Ciebie!