Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Kierunki genetycznych modyfikacji roślin
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
WIRUSY.
Czy wiesz co jesz?.
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
[Aleksander Dziedzic]
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
DZIEDZICZENIE POZAJĄDROWE
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Skutki głodu i niedożywienia
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Jedz żółte owoce i warzywa
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Zdrowy styl życia.
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Owoce i warzywa w szkole’’
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Bez białka nie ma ciałka!.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Za i przeciw biopaliwom
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Biotechnologia a medycyna
Woda Opracowano na podstawie:
Białka Opracowano na podstawie:
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
2.26. Współczesna biotechnologia
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
Julia Pankiewicz Klasa II TE
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
GMO.
Żywność ekologiczna.
Stymulator rozwoju owoców
Zapis prezentacji:

Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.

Rośliny zmodyfikowane genetycznie Zwiększona zawartość pewnych składników na przykład witamin. Zmniejszona zawartość niektórych białek na przykład powodujących alergie u ludzi zwiększenie odporności na herbicydy i szkodniki zwiększenie odporności na infekcje wirusowe bakteryjne i grzybowe zwiększenie tolerancji na stres abiotyczny (głównie zmiany klimatyczne) przedłużenie trwałości owoców poprawę składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek unormowanie stężenia fitoestrogenów zwiększenie zawartości suchej masy zmianę zawartości węglowodanów karotenoidów i witamin usunięcie składników antyżywieniowych – toksyn związków utrudniających przyswajanie składników odżywczych oraz związków które podczas obróbki kulinarnej ulegają reakcjom chemicznym wytwarzając toksyny. Modyfikacje te zwiększają np. zawartość nutraceutyków czyli substancji niezbędnych dla zdrowia. Rośliny zmodyfikowane genetycznie

Najczęściej modyfikowane owoce/warzywa to: kukurydza pomidory soja zwyczajna ziemniaki bawełna melony tytoń rzepak buraki cukrowe. Najczęściej modyfikowane owoce/warzywa to:

Wstawianie zmodyfikowanych genów Odbywa się to za pomocą bakterii z gatunku Agrobacterium tumefaciens, która posiada zdolność zakażania roślin. Na początku plazmid wprowadza się do komórki bakterii. Następnie bakteria zakaża roślinę i wbudowuje obcy gen w jej genom. Wstawianie zmodyfikowanych genów

Gmo wykorzystuje się również do przygotowywania szczepionek – wprowadza się gen kodujący fragment białka drobnoustroju chorobotwórczego. To dzięki modyfikacjom genetycznym możemy dziś zmieniać barwy tradycyjnych kwiatów. Dłuższa trwałość owoców związana jest z zablokowaniem genu kodującego białko odpowiedzialne za dojrzewanie owocu. GMO

Co da nam w przyszłości GMO Naukowcy cały czas pracują nad nowoczesnymi metodami leczenia chorób, nowotworów i schorzeń uwarunkowanych genetycznie. Najczęściej do badań modyfikuje się myszy, gdyż mają one bardzo podobne sekwencje, oraz funkcje genów. Otrzymywanie zwierząt zmodyfikowanych genetycznie jest znacznie bardziej trudne od otrzymywania tego typu roślin, lub innych organizmów. Jest to uzależnione od czasu – długości trwania procesu – u zwierząt odstęp czasu między kolejnymi pokoleniami jest dość duży, a liczba organizmów potomnych niewielka. Co da nam w przyszłości GMO

• nie wiadomo, jaki skutek spowoduje spożywanie większej ilości transgenicznych roślin; obecnie badania wykazują, że konkretna roślina czy produkt nie przynosi uszczerbku na zdrowiu, ale nie wiadomo jak zareaguje nasz organizm, jeśli w diecie pojawi się kilka produktów mających w składzie modyfikowane substancje • wielu ludzi jest alergikami na żywność roślinną, która produkuje białka chroniące je przed chorobami i szkodnikami. Genetycznie modyfikowane rośliny są w taki sposób zaprojektowane, aby produkować zwiększone ilości tych protein, dlatego ryzyko alergii wzrasta. • rośliny GMO zawierające gen warunkujący odporność na pestycydy mogą "przekazywać" swoje geny blisko rosnącym, dzikim, spokrewnionym z nimi roślinom. Przykładowo soja zmodyfikowana genetycznie może skrzyżować się ze spokrewnionymi gatunkami i w ten sposób przekazać swoją odporność na chemiczne środki chwastobójcze innym roślinom, w tym także samym chwastom. Powstałe w ten sposób „super chwasty” będą wymagały większego użycia toksycznych środków chemicznych do ich zwalczania. • Technologicznie zmutowane rośliny nie przyniosą korzyści rolnikom w biednych regionach świata. Tak samo, jak nie stać ich na stosowanie pestycydów, nie będą w stanie kupić sadzonek drogich roślin transgenicznych • Żywność zmodyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą od żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych • Do tej pory dysponujemy garstką zweryfikowanych wyników badań dotyczących spożywania produktów genetycznie zmodyfikowanych. Jest jeszcze wiele niewyjaśnionych kwestii dotyczących słuszności ulepszania roślin i zwierząt oraz ich wpływie na środowisko i zdrowie człowieka. Długofalowe skutki wpływu GMO na ludzkie zdrowie są trudne do przewidzenia. • GMO nie jest rozwiązaniem dla problemów rolnictwa i głodu na świecie. Inżynieria genetyczna jest technologią wysoce skomercjalizowaną i narzucaną z góry przez wielkie korporacje. Obecnie handel tego typu ziarnem, paszą i żywnością skoncentrowany jest w rękach kilku międzynarodowych korporacji, które kierują się chęcią zysku. Zezwolenie na sprzedaż ziaren kukurydzy modyfikowanej w Polsce uzależni naszych rolników od dostawców - monopolistów. Udowodniono także, że problem głodu na świecie nie jest spowodowany jej brakiem, lecz niewłaściwą dystrybucją, twierdzi FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Wady GMO