ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA -Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. -Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".
Wszystkie warunki i pomiary niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa Higiena żywności to: Wszystkie warunki i pomiary niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa odpowiednich właściwości żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Bezpieczeństwo żywności – zapewnienie, że żywność nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu konsumenta, jeśli jest przygotowana i/lub spożywana zgodnie z zamierzonym zastosowaniem.
Planowanie produkcji 1.Obróbka wstępna-ma za zadanie usunięcie z surowca części nie jadalnych, zepsutych, nadpsutych, posortowanie odnośnie wielkości, gatunku, jakości .Obróbka wstępna obejmuje obróbkę wstępną brudną i obróbkę wstępna czystą. 2.Obróbka wstępna brudna ma za zadanie usunięcie z surowca zanieczyszczeń ,części nadpsutych .Odbywa się w przygotowalni pierwszej. 3.Etapy obróbki wstępnej brudnej: a)sortowanie-odnośnie gatunków ,wielkości i jakości b)mycie c)oczyszczanie-ręczne lub mechaniczne d)płukanie
Higiena produkcji żywności To tworzenie warunków zapewniających otrzymanie produktu zdrowego i bezpiecznego czyli charakteryzującego się właściwą jakością zdrowotną
Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą
Występujące w żywności patogeny mogą powodować: - śmierć silną biegunkę wyniszczające infekcje zapalenie opon mózgowych ostre zatrucia nowotwory
i skażonych surowych produktów. Wirusy Zakażeniom norowirusami towarzyszą nudności, chlustające wymioty, wodnista biegunka i bóle brzucha. Wirus zapalenia wątroby typu A może powodować długotrwałą chorobę wątroby. Zwykle rozprzestrzenia się za pośrednictwem surowych lub niedogotowanych owoców morza i skażonych surowych produktów.
Pasożyty Niektóre pasożyty, takie jak przywry występujące w organizmach ryb, trafiają do organizmu człowieka wyłącznie po spożyciu skażonej żywności. Inne, np. Echinococcus spp, mogą dostawać się tam za pośrednictwem żywności lub w wyniku bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami. Jeszcze inne, takie jak Ascaris, Cryptosporidium
Do naturalnie występujących toksyn Trwałe zanieczyszczenia organiczne Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku: Do naturalnie występujących toksyn należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach. Trwałe zanieczyszczenia organiczne to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Znanymi przykładami tych zanieczyszczeń są dioksyny i polichlorowane bifenyle .
Bakterie są to mikroskopijne, bezjądrowe drobnoustroje, zwykle jednokomórkowe, o średnicy 2-8 mm, zawierające substancję jądrową o strukturze kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA)
Salmonella Rodzaj Salmonella – chorobotwórcze dla człowieka. Nosicielstwo u ludzi i zwierząt (kaczki, kury, świnie, gryzonie) powoduje szerokie ich rozpowszechnienie i zagrożenie zdrowotne