ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Azbest Skryty morderca
JERSINIOZA.
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
./.
W biosferze wyróżnia się środowisko:
Zanieczyszczenia biologiczne
Współczesne zagrożenia zdrowia
OBJAWY U DOROSŁYCH I STARSZYCH DZIECI Wymioty, gorączka, bóle głowy, sztywność karku, światłowstręt, senność, bóle stawów, drgawki.  Zimne.
Grypa.
INFEKCYJNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Mikroskopijni bohaterowie i złoczyńcy
1.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
CHOROBY LUDZI I ZWIERZĄT
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Bez wody jednak nie ma życia…
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby przenoszone przez wektory
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wpływ zanieczyszczeń wody na środowisko
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Ropa naftowa Edyta Wajda kl.3e.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Światowy dzień zdrowia 2015
ZATRUCIA.
CHOROBY WEKTOROWE.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
„ Bezpieczeństwo żywności ”
TOKSYNY w glonach Zatrucia powodowane są przez toksyny wytwarzane przez algi (sinice, bruzdnice, okrzemki). Aby ogólnie określić toksyczne dla mięczaków,
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
Palenie zabija.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
Woda Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Choroby układu pokarmowego
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Rodzaje substancji leczniczych
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
15 października Światowy Dzień Mycia Rąk
Zajęcia on-line – szkoły/obszary pilotażowe
Światowy dzień zdrowia 2018
Kwas askorbinowy .
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Zapis prezentacji:

ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA -Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. -Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".

Wszystkie warunki i pomiary niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa Higiena żywności to: Wszystkie warunki i pomiary niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa odpowiednich właściwości żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Bezpieczeństwo żywności – zapewnienie, że żywność nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu konsumenta, jeśli jest przygotowana i/lub spożywana zgodnie z zamierzonym zastosowaniem.

Planowanie produkcji 1.Obróbka wstępna-ma za zadanie usunięcie z surowca części nie jadalnych, zepsutych, nadpsutych, posortowanie odnośnie wielkości, gatunku, jakości .Obróbka wstępna obejmuje obróbkę wstępną brudną i obróbkę wstępna czystą. 2.Obróbka wstępna brudna ma za zadanie usunięcie z surowca zanieczyszczeń ,części nadpsutych .Odbywa się w przygotowalni pierwszej. 3.Etapy obróbki wstępnej brudnej: a)sortowanie-odnośnie gatunków ,wielkości i jakości b)mycie c)oczyszczanie-ręczne lub mechaniczne d)płukanie

Higiena produkcji żywności To tworzenie warunków zapewniających otrzymanie produktu zdrowego i bezpiecznego czyli charakteryzującego się właściwą jakością zdrowotną

Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą

Występujące w żywności patogeny mogą powodować: - śmierć silną biegunkę wyniszczające infekcje zapalenie opon mózgowych ostre zatrucia nowotwory

i skażonych surowych produktów. Wirusy Zakażeniom norowirusami towarzyszą nudności, chlustające wymioty, wodnista biegunka i bóle brzucha. Wirus zapalenia wątroby typu A może powodować długotrwałą chorobę wątroby. Zwykle rozprzestrzenia się za pośrednictwem surowych lub niedogotowanych owoców morza i skażonych surowych produktów.

Pasożyty Niektóre pasożyty, takie jak przywry występujące w organizmach ryb, trafiają do organizmu człowieka wyłącznie po spożyciu skażonej żywności. Inne, np. Echinococcus spp, mogą dostawać się tam za pośrednictwem żywności lub w wyniku bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami. Jeszcze inne, takie jak Ascaris, Cryptosporidium

Do naturalnie występujących toksyn Trwałe zanieczyszczenia organiczne Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku: Do naturalnie występujących toksyn należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach. Trwałe zanieczyszczenia organiczne to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Znanymi przykładami tych zanieczyszczeń są dioksyny i polichlorowane bifenyle .

Bakterie są to mikroskopijne, bezjądrowe drobnoustroje, zwykle jednokomórkowe, o średnicy 2-8 mm, zawierające substancję jądrową o strukturze kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA)

Salmonella Rodzaj Salmonella – chorobotwórcze dla człowieka. Nosicielstwo u ludzi i zwierząt (kaczki, kury, świnie, gryzonie) powoduje szerokie ich rozpowszechnienie i zagrożenie zdrowotne