Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH
TRADYCJE BOŻONARODZENIOWE.
Autor: Adrianna Szalonka
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
Oferta specjalna Wigilia 2013
Boże Narodzenie dawniej i dziś
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Święta Bożego Narodzenia
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Zdrowa dieta Europejczyka
Ülo na polskiej wigilii
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Święta Bożego Narodzenia!
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Święta Bożego Narodzenia
Wigilijne spotkania firmowe
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B

Spis streści Potrawy wigilijne Dekoracja świąteczna

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Mąka pszenna 250g, Mleko 150 ml, Masło 50g, Ugotowane suszone grzyby 150g, Świeża biała kapusta 150g, Cebula 1 szt. Czosnej 1 ząbek, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Bulion z grzybami leśnymi 1 kostka

Ryba po Grecku Składniki : Filet rybny 500g, Koncentrat pomidorowy 1 puszka, Cebula 2 sztuki, Marchew 4 sztuki, Pietruszka 2 sztuki, Seler 1 sztuka, Olej 3 łyżki, Cytryna 0,25 sztuki, Sól pieprz do smaku Rosół drobiowy 2 sztuki,

Kompot z suszonych owoców Składniki: Cukier waniliowy do smaku, Kwasek cytrynowy do smaku, Morele 100g., Jabłko suszone 100g., Śliwka suszona 100g., Cukier 0,5 szklanki.

Barszcz czerwony Składniki: Grzyby suszone 20g, Cebula 1 szt., Czosnek 4 ząbki, Liść laurowy 4 szt., Ziele angielskie 3 ziarenka, Pieprz, majeranek do smaku,

Stroik na stół Potrzebne rzeczy świeże gałązki jodły gąbka do suchych kwiatów Podstawkę pod gąbkę np. koszy wiklinowy Ozdoby: małe bąbki, brokat, papier kolorowy, listki, świąteczne kwiaty, małe prezenciki, szyszki kokardy. Ozdobna świeca

Wieniec na drzwi Potrzebne rzeczy min. 3 kolory włóczki kilka bombek (w tym jedną ozdobną) styropianowe koło do dekoracji pistolet na klej (albo b. mocny i szybko zasychający klej typu super glue) wstążka gazety