Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B
Spis streści Potrawy wigilijne Dekoracja świąteczna
Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Mąka pszenna 250g, Mleko 150 ml, Masło 50g, Ugotowane suszone grzyby 150g, Świeża biała kapusta 150g, Cebula 1 szt. Czosnej 1 ząbek, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Bulion z grzybami leśnymi 1 kostka
Ryba po Grecku Składniki : Filet rybny 500g, Koncentrat pomidorowy 1 puszka, Cebula 2 sztuki, Marchew 4 sztuki, Pietruszka 2 sztuki, Seler 1 sztuka, Olej 3 łyżki, Cytryna 0,25 sztuki, Sól pieprz do smaku Rosół drobiowy 2 sztuki,
Kompot z suszonych owoców Składniki: Cukier waniliowy do smaku, Kwasek cytrynowy do smaku, Morele 100g., Jabłko suszone 100g., Śliwka suszona 100g., Cukier 0,5 szklanki.
Barszcz czerwony Składniki: Grzyby suszone 20g, Cebula 1 szt., Czosnek 4 ząbki, Liść laurowy 4 szt., Ziele angielskie 3 ziarenka, Pieprz, majeranek do smaku,
Stroik na stół Potrzebne rzeczy świeże gałązki jodły gąbka do suchych kwiatów Podstawkę pod gąbkę np. koszy wiklinowy Ozdoby: małe bąbki, brokat, papier kolorowy, listki, świąteczne kwiaty, małe prezenciki, szyszki kokardy. Ozdobna świeca
Wieniec na drzwi Potrzebne rzeczy min. 3 kolory włóczki kilka bombek (w tym jedną ozdobną) styropianowe koło do dekoracji pistolet na klej (albo b. mocny i szybko zasychający klej typu super glue) wstążka gazety