PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ GRUPA D
MAJERANEK - DER MAJORAN POCHODZI Z BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO DODAWANY JEST PRZEDE WSZYSTKIM DO DAŃ CIĘŻKOSTRAWNYCH, TAKICH JAK GROCHÓWKA CZY ZUPA FASOLOWA, POTRAW Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH ORAZ TŁUSTYCH MIĘS (BARANINA, GĘSINA)
CYNAMON - DER ZIMT POCHODZI Z POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ AZJI I AUSTRALII STOSUJE SIĘ DO JAGNIĘCINY, DAŃ Z RYŻU ORAZ DO DESERÓW
CZOSNEK - DER KNOBLAUCH POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ CZOSNEK DODANY DO POTRAW GOTOWANYCH I SMAŻONYCH, TRACI PRZYKRY ZAPACH I WÓWCZAS SMAKOWO WZBOGACA POTRAWĘ
CHRZAN - DER MEERRETTICH POCHODZI Z POLSKI UŻYWA SIĘ GO DO PRZYPRAWIANIA MIĘS, RYB, BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH, OGÓRKÓW KISZONYCH
KOPEREK - DER DILL POCHODZI Z POŁUDNIOWO-ZACHODNIEJ AZJI DODAJE SIĘ GO DO SAŁATEK, SOSÓW, POTRAW MIĘSNYCH I RYB
SÓL – DIE SALZ NAJWIĘKSZE ZŁOŻA SOLI ZNAJDUJĄ SIĘ WE FRANCJI, ROSJI, USA ORAZ CHINACH ZASTOSOWANIE SOLI W KUCHNI JEST NIEOGRANICZONE
ZIELE ANGIELSKIE - DER PIMENT POCHODZI Z JAMAJKI STOSUJE SIĘ DO POTRAW MIĘSNYCH, SOSÓW, RYB SMAŻONYCH, SAŁATEK RYBNYCH, ZUP ORAZ GALARETEK
STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU SZAFRAN – DER SAFRAN PRZYPUSZCZALNIE POCHODZI ZE WSCHODNICH OBSZARÓW BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU
GOŹDZIKI - DIE GEWÜRZNELKEN POCHODZĄ Z INDONEZJI SĄ DOSKONAŁĄ PRZYPRAWĄ DO KOMPOTÓW, NADZIENIA DO CIAST, SOSÓW, MARYNAT GRZYBOWYCH, RYBNYCH, PRZETWORÓW MIĘSNYCH I PIECZENI
LIŚĆ LAUROWY – DIE LORBEERBLÄTTERN POCHODZI Z OBSZARÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I WYBRZEŻY MORZA CZARNEGO DODAJE SIĘ JE DO ZUP, DZICZYZNY I WOŁOWINY WZBOGACAJĄ SMAKOWO SOSY, GULASZE
PIEPRZ - DER PFEFFER POCHODZI Z AZJI ZASTOSOWANIE KULINARNE PIEPRZU JEST NIEOGRANICZONE, DODAJEMY GO WŁAŚCIWIE DO KAŻDEJ POTRAWY
KMINEK - DER KÜMMEL POCHODZI Z EUROPY ŚRODKOWEJ I AZJI PRZYPRAWA DO POTRAW TŁUSTYCH I CIĘŻKOSTRAWNYCH (BARANINA)
POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO ANYŻ - DER ANIS POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO PRZYPRAWA ZNAJDUJE ZASTOSOWANIE W PRZYGOTOWANIU POTRAW SŁODKO - KWAŚNYCH, MIĘSNYCH I WARZYWNYCH.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA – DIE MUSKATNÜSSE POCHODZI Z WYSP BANDA NAJCZĘŚCIEJ STOSUJE SIĘ DO CIAST STOSUJE SIĘ JĄ W POSTACI ZMIELONEJ LUB TARTEJ
GORCZYCA - DER SENF POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO GORCZYCA TO PRZEDE WSZYSTKIM GŁÓWNY SKŁADNIK MUSZTARDY
ROZMARYN – DER ROSMARIN POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO JEST DODATKIEM DO SMAŻONYCH RYB, GRZYBÓW, SOSÓW ORAZ SAŁATEK
AUTORZY PREZENTACJI PIERONKIEWICZ JOANNA PIŃSKI PIOTR PRZYBYŁA KAROLINA RAK KATARZYNA ROJEK JUSTYNA WANDZEL KAROLINA