PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Warmia i Mazury.
Krewetki po tajsku.
prezentacja multimedialna grupa C
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Autor: Adrianna Szalonka
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Kuchnia śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jesień już w pełni. To najlepszy moment, aby zacząć przygotowywać „zimowe zapasy”. My Promyczki, postanowiliśmy wzbogacić nasze domowe spiżarnie - kiszonymi.
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
LODÓWKI.
Piernikowe zapachy.
Zatrzymać lato w kuchni
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Kulinaria.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Przyprawy ciasteczek korzennych
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ GRUPA D

MAJERANEK - DER MAJORAN POCHODZI Z BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO DODAWANY JEST PRZEDE WSZYSTKIM DO DAŃ CIĘŻKOSTRAWNYCH, TAKICH JAK GROCHÓWKA CZY ZUPA FASOLOWA, POTRAW Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH ORAZ TŁUSTYCH MIĘS (BARANINA, GĘSINA)

CYNAMON - DER ZIMT POCHODZI Z POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ AZJI I AUSTRALII STOSUJE SIĘ DO JAGNIĘCINY, DAŃ Z RYŻU ORAZ DO DESERÓW

CZOSNEK - DER KNOBLAUCH POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ CZOSNEK DODANY DO POTRAW GOTOWANYCH I SMAŻONYCH, TRACI PRZYKRY ZAPACH I WÓWCZAS SMAKOWO WZBOGACA POTRAWĘ

CHRZAN - DER MEERRETTICH POCHODZI Z POLSKI UŻYWA SIĘ GO DO PRZYPRAWIANIA MIĘS, RYB, BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH, OGÓRKÓW KISZONYCH

KOPEREK - DER DILL POCHODZI Z POŁUDNIOWO-ZACHODNIEJ AZJI DODAJE SIĘ GO DO SAŁATEK, SOSÓW, POTRAW MIĘSNYCH I RYB

SÓL – DIE SALZ NAJWIĘKSZE ZŁOŻA SOLI ZNAJDUJĄ SIĘ WE FRANCJI, ROSJI, USA ORAZ CHINACH ZASTOSOWANIE SOLI W KUCHNI JEST NIEOGRANICZONE

ZIELE ANGIELSKIE - DER PIMENT POCHODZI Z JAMAJKI STOSUJE SIĘ DO POTRAW MIĘSNYCH, SOSÓW, RYB SMAŻONYCH, SAŁATEK RYBNYCH, ZUP ORAZ GALARETEK

STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU SZAFRAN – DER SAFRAN PRZYPUSZCZALNIE POCHODZI ZE WSCHODNICH OBSZARÓW BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU

GOŹDZIKI - DIE GEWÜRZNELKEN POCHODZĄ Z INDONEZJI SĄ DOSKONAŁĄ PRZYPRAWĄ DO KOMPOTÓW, NADZIENIA DO CIAST, SOSÓW, MARYNAT GRZYBOWYCH, RYBNYCH, PRZETWORÓW MIĘSNYCH I PIECZENI

LIŚĆ LAUROWY – DIE LORBEERBLÄTTERN POCHODZI Z OBSZARÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I WYBRZEŻY MORZA CZARNEGO DODAJE SIĘ JE DO ZUP, DZICZYZNY I WOŁOWINY WZBOGACAJĄ SMAKOWO SOSY, GULASZE

PIEPRZ - DER PFEFFER POCHODZI Z AZJI ZASTOSOWANIE KULINARNE PIEPRZU JEST NIEOGRANICZONE, DODAJEMY GO WŁAŚCIWIE DO KAŻDEJ POTRAWY

KMINEK - DER KÜMMEL POCHODZI Z EUROPY ŚRODKOWEJ I AZJI PRZYPRAWA DO POTRAW TŁUSTYCH I CIĘŻKOSTRAWNYCH (BARANINA)

POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO ANYŻ - DER ANIS POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO PRZYPRAWA ZNAJDUJE ZASTOSOWANIE W PRZYGOTOWANIU POTRAW SŁODKO - KWAŚNYCH, MIĘSNYCH I WARZYWNYCH.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA – DIE MUSKATNÜSSE POCHODZI Z WYSP BANDA NAJCZĘŚCIEJ STOSUJE SIĘ DO CIAST STOSUJE SIĘ JĄ W POSTACI ZMIELONEJ LUB TARTEJ

GORCZYCA - DER SENF POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO GORCZYCA TO PRZEDE WSZYSTKIM GŁÓWNY SKŁADNIK MUSZTARDY

ROZMARYN – DER ROSMARIN POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO JEST DODATKIEM DO SMAŻONYCH RYB, GRZYBÓW, SOSÓW ORAZ SAŁATEK

AUTORZY PREZENTACJI PIERONKIEWICZ JOANNA PIŃSKI PIOTR PRZYBYŁA KAROLINA RAK KATARZYNA ROJEK JUSTYNA WANDZEL KAROLINA